350 de mari companii din lume au ocolit plata taxelor cu ajutorul statului Luxemburg. Multe din ele sunt prezente și în România

350 de mari companii din lume au ocolit plata taxelor cu ajutorul statului Luxemburg. Multe din ele sunt prezente și în România
Publicat: 07/11/2014, 20:53

Firma de audit care le-a ajutat pe cele 350 de companii să fenteze plata taxelor este PricewaterhouseCoopers. Ancheta, desfășurată de membrii organizației International Consortium of Investigative Journalists, se bazează pe documente ale firmei intrate în posesia jurnaliștilor.

România este menționată în documente privind scheme financiare ale EFG Group, care a deținut prin EFG Eurobank banca românească Bancpost, și TMD Friction, un producător german de componente pentru sisteme de frânare destinate industriei auto, scrie Ziarul Financiar.

Printre companiile internaționale găsite de jurnaliști „vinovate” că au evitat plata taxelor cu ajutorul PwC prin filiale instalate în Luxemburg și care au sau au avut activitate în România se pot menționa 3I, ABN Amro, AIG, Aviva, Accenture, Advent, Credit Agricole, CBRE, Cargill, Citigroup, Comerzbank, Intesa, UBS și UniCredit, toate din domeniul financiar, de consultanță sau outsourcing, Weatherford, din domeniul energiei, GlaxoSmithKline și Teva din industria farma, P&G și Reckitt, producători de bunuri de larg consum, și LVMH, cea mai mare companie producătoare de bunuri de lux din lume.

Printre numele cu sonoritate mondială descoperite în documente figurează Apple, Amazon, Heinz, Pepsi, Ikea, Deutsche Bank, JPMorgan, HSBS, Lehman Brothers și Volkswagen.

28.000 de pagini, 343 de companii, structuri financiare complexe

La investigație au participat 80 de jurnaliști din 26 de state. Documentele – 28.000 de pagini în total – relevă că 343 de companii au înființat structuri financiare complexe pentru a „optimiza” costurile cu taxele, adică pentru a plăti cât mai puține taxe posibil. Jurnaliștii au publicat documente privind aproximativ 550 de acorduri fiscale cu Luxemburg din perioada 2002 – 2010.

Juncker a fost premierul Luxemburgului între 1995 și 2013, când a fost obligat să renunțe la funcție din cauza unui scandal de spionaj.
Unul din modelele de evaziune identificate privește un producător de îmbrăcăminte. Acesta înființează o fir­mă separată în Luxemburg care achizi­ționează drepturile de proprietate exclusive ale unuia dintre brandurile companiei de îmbrăcăminte. Pentru fiecare bucată de îmbrăcăminte făcută sub acel brand, compania plătește redevențe firmei luxemburgheze. Compania își reduce astfel taxa pe profit și beneficiază de impozitul redus aplicat în Luxemburg: aici 80% din redevențe sunt exceptate de la taxare, notează EUobserver.

Alte modele conțin rețele complexe de împrumuturi interne și plăți de dobânzi prin care companiile și-au redus plățile către bugetele statelor. Schemele au fost elaborate cu participarea autorităților luxemburgheze.

În replică, firma de consultanță PricewaterhouseCoopers susține că acuzațiile de complicitate la evaziune fiscală, formulate de o anchetă jurnalistică coordonată de International Consortium of Investigative Journalists, se bazează pe informații „incomplete și părtinitoare”, deja depășite și obținute ilegal, conform unui comunicat de presă emis de PwC.

Citește aici integral articolul în Ziarul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic