Se rotesc scaunele la Externe, în realitate NU SE SCHIMBĂ NIMIC. Guvernul nu înființează mai multe secții de votare pentru românii din străinătate. UPDATE: Băsescu a semnat decretul pentru Meleșcanu

Se rotesc scaunele la Externe, în realitate NU SE SCHIMBĂ NIMIC. Guvernul nu înființează mai multe secții de votare pentru românii din străinătate. UPDATE: Băsescu a semnat decretul pentru Meleșcanu
Publicat: 10/11/2014, 17:17

După depunerea mandatului de către Titus Corlățean, premierul a trimis la Cotroceni numele lui Teodor Meleșcanu pentru funcția de ministru interimar de Externe. Câteva ore mai târziu, Președinția a anunțat că Băsescu a semnat decretul de numire. Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc la ora 17:30, la Palatul Cotroceni.

Schimbarea de miniștri nu a adus însă și o schimbare de decizie în Guvern, numărul secțiilor de votare din străinătate în al doilea tur de scrutin urmând să fie același ca și pe 2 noiembrie. Cu toate că BEC a clarificat, printr-o hotărâre pe 4 noiembrie că nu există niciun impediment de ordin legal în acest sens, noi secții de votare în străinătate se pot înființa numai dacă în ședința de Guvern de mâine Executivul va modifica HG 521/02014 în sensul introducerii în calendarul de organizare a alegerilor a termenelor până la care șefii reprezentanților diplomatice să aleagă președinții acestor secții, a termenelor de soluționare a eventualelor contestații și de primire a buletinelor de vot. Până în acest moment, la Palatul Victoria nu există un astfel de proiect. Detalii AICI.

UPDATE 16:00 Președintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru numirea lui Teodor Meleșcanu în funcția de ministru de Externe, a anunțat Președinția. Meleșcanu va depune jurământul la 17:30, la Palatul Cotroceni.

CITEȘTE ȘI: Corlățean contra BEC. Argumentul FALS al Guvernului pentru a nu deschide mai multe secții de votare în străinătate

La momentul anunțului oficial privind propunerea sa pentru Ministerul de Externe, cu toate că în urmă cu numai câteva zile îl dădea pe Teodor Meleșcanu drept viitor consilier prezidențial, Victor Ponta a invocat, de la Palatul Victoria „presiunile inadmisibile și inacceptabile făcute de președintele Băsescu și de candidatul Klaus Iohannis care solicită MAE să încalce legea cu scopul evident ca duminică să fie contestate rezultatele alegerilor”.

Premierul susține că are, din partea instituțiilor guvernamentale, „un punct de vedere legal” privind solicitarea de înființare a mai multor secții de votare în diaspora pe 16 noiembrie, și că, potrivit acestuia „cererile sunt ilegale”.

Decizia finală privind numirea unui ministru îi aparține însă lui Traian Băsescu. Recent, șeful statului a intrat într-un conflict deschis cu Teodor Meleșcanu pe care l-a acuzat că, în calitate de șef al SIE, l-ar fi ajutat pe Victor Ponta să „îngroape” informații legate de trecutul său de presupus ofițer acoperit.

Până la decizia finală, Teodor Meleșcanu a intervenit telefonic la Antena 3 pentru a preciza că, în ipoteza numirii, prima întâlnire pe care o va avea va fi cu reprezentanții BEC pentru a discuta „pe baze legale”, despre situația secțiilor de vot din diaspora.

Cererile de extindere a numărului secțiilor de votare, demers susținut și de BEC printr-o decizie care clarifică legea alegerilor prezidențiale, au fost înscrise de premier în linia „laturii politice” a situației. Dincolo de aceasta, Victor Ponta a menționat „desfășurarea ireproșabilă a votului” din 2 noiembrie”și faptul că în ședința de Guvern de mâine se vor aloca toate resursele financiare pentru ca noile măsuri de simplificare a procedurilor, dispuse de BEC, să poată fi puse în practică.

„Faptul că au existat secții de vot în diaspora unde au fost cetățeni români care au vrut să voteze, dar nu au putut din cauza programului și a procedurilor a impus și impun organizare”, și-a rezulat Ponta intențiile.

Demisia lui Corlățean devine oficială după trimiterea documentelor de la Guvern la Palatul Cotroceni și semnarea decretului de demitere de către președinte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Rovinieta își păstrează valabilitatea dacă schimbi numărul de înmatriculare?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Orice român trebuie să vadă acest loc. Aici vei avea vacanța de vis
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Cum s-a ferit Smiley de scandaluri: ”Nu prea mă cert cu lumea în general”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×