Tic-tac. „Depășiți timpul”, „Ați vorbit peste timpul meu”, „Mai sunt două minute și se termină emisiunea”, sunt toate vorbele lui Klaus Iohannis, rostite apăsat în prima dezbatere tv pentru președinție. Omul care, paradoxal, nu poartă ceas nu-și poate scoate din ficat, nici pentru un procent sau două, punctualitatea. La 10.30 parchează la partid. La 10.31 dă ochii cu staff-ul. Staff-ul PNL care a aflat de la televizor sau de pe Facebook că Iohannis e marți în studio la Realitatea.
„Inițial, vorbiserăm să mergem la ultima dezbatere, joi. Dacă toate încercările de a avea o dezbatere pe teren neutru eșuau, mergeam joi la Antenă, pe terenul lui Ponta să fie luat prin surprindere complet”. E planul pe care mi-l spune azi, ca pe o poveste de sertar, unul dintre apropiați. E fostul plan. Iohannis a venit cu altul. Uitându-se la Eduard Hellvig, la Teodor Atanasiu ori la Corneliu Dobrițoiu, le-o spune rar: „L-am anunțat pe domnul Blaga”. Așa începe cea mai scurtă zi.
Revenirea la Realitate. Blaga, singurul anunțat
Klaus Iohannis a avut azi 9 ore. De la 10.30 la 19.30, 32.400 de secunde au curs în sediul PNL printre bătăi scurte din picior, printre brainstorming-uri urgente, printre prea multe așteptări. Klaus Iohannis le-a luat cu calm.
Vine Atanasiu, pleacă Atanasiu. Vine Orban, pleacă Orban. Vine Blaga, pleacă Blaga. Vine Tătaru, pleacă Tătaru. Fideli de partid sau strategi de comunicare au bătut în lung și în lat tastele laptopurilor și ale telefoanelor ori pardoseala sălii de ședințe a PNL. Tic-tac.
La 11.00, Ludovic Orban înfierează PSD la televizor, dar ridică din umeri despre cum va arăta ziua. „Negociem cu echipa B1 și formatul, și temele, cum se face. Va fi și staff-ul PSD acolo. Realitatea bate însă vorbele de conferință de presă. La 12.00 nu se știe nimic, nici măcar în ce studio se va dezbate. După-amiază, B1 trimite un mail. Formatul – unu la unu fără echipe de campanie -, temele generale iau forma foilor A 4. Tic-tac.
Întâlnirea decisivă
Klaus Iohannis este calm. Cât staff-ul caută, strâns ghem, punctul de slăbiciune al lui Victor Ponta, Iohannis urcă în Tuareg. La 13.00 are un interviu. „A fost decizia mea, a mea personală să merg. Am invitat stafful meu, le-am adus la cunoștință, am anunțat pe media și pe Facebook și am mers la emisiune”, zice imperturbabil candidatul.
La 14.00 se întoarce. E întâlnirea decisivă pentru recalibrarea lui. Vasile Blaga, Adriana Săftoiu, Felix Tătaru parchează în curte, pe rând. Monosilabic, Vasile Blaga nu își ascunde încordarea. Eduard Hellvig, Alina Gorghiu și Dan Mihalache strâng rândurile și încep să tasteze febril. Fostul ministru în Guvernul Ponta, Lucian Isar aduce portocale.
„Să vorbești de corupție și să nu zici de Năstase?”. Puncte slabe ale lui Ponta se înșiră pe rând. Să fie. E greu însă de spus cum și dacă Iohannis va fi și gata să le folosească.
„Să își păstreze același calm, dar să-și dea drumul în discuție. Poate. S-a văzut la Cluj că se poate”, „A scăpat de promptere, sigur că poate, doar să fie și el mai bătăios”, își spun liberalii. Klaus Iohannis nu mai e însă cu ei. A stat 45 de minute, a explicat a doua oară cum a decis să intre în joc de unul sigur și a ieșit să ia o gură de aer.
Dezbaterea simulată, jocul refuzat până în ultima zi
Întors după o oră, candidatul este tot calm și zâmbitor. „Bună ziua. Sunteți încrezător?”, încerc să trec de vesela armură. Dar Klaus Iohannis este scurt: „Bună ziua”, spune tihnit, doar fluturând prietenește mâna. Atât.
Klaus Iohannis se întoarce la sediul PNL
Săptămâni la rând i s-a propus o simulare. Un joc american în care un coleg îl face, cât mai convingător, pe Ponta. În care un jurnalist pune apăsat cele mai grele întrebări. În care tensiunea crește, dar candidatul iese întărit. Un joc în care a intrat Traian Băsescu, în care s-a rodat, cât a putut, și Mircea Geoană. Klaus Iohannis l-a refuzat însă. A acceptat punctaje, a cerut sinteze pe care să le citească, dar a refuzat să dezbată „în orb”.
În staff se fac, totuși, planuri: „Încercăm să îl convingem și azi. Cine știe? O simulare e absolut necesară”. Nu a fost, până la finalul zilei, niciuna.
Ceasul al șaptelea
E ora 17.00. Ceasul al șaptelea. Cu noi sinteze pe aceleași teme, cu gloanțe anti-Ponta puse laolaltă ad-hoc, liberalii urcă în biroul lui Iohannis. O oră se fac scenarii, se pun întrebări, se caută slăbiciuni, se dau răspunsuri, se apelează la fabule. Nu se mizează însă atât pe teme, cât pe atitudine: să fie vesel, relaxat, să aibă încredere. Din stradă, ferestrele lasă la vedere un Klaus Iohannis destins. Stă în picioare lângă masă, surâde liniștit, încrezător. În jur, pe scaune, se pufăie zeci de țigări.
La 18.30, Klaus Iohannis respiră calm, urcă în mașină și iese pe poartă să-și schimbe costumul. 90 de minute îl despart de cele mai grele alte 90. La partid, consilieri cu fețe încordate rămân la butoane. Să-l stidieze și să-i scrie, eventual, sms-uri, să tragă linie și să decidă în Modrogan, la noapte, dacă urmează și Antena 3. Tic-tac.
Fotografie prin fereastră. Klaus Iohannis, miercuri seara, la sediul PNL