Militarii sunt chemați să doneze sânge pentru pilotul rănit în accidentul de elicopter din județul Sibiu

Militarii sunt chemați să doneze sânge pentru pilotul rănit în accidentul de elicopter din județul Sibiu
Publicat: 04/12/2014, 12:59

„Donând sânge la Centrul de hematologie transfuzională al Ministerul Apărării Naționale, aflat în incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, fiecare din noi intră în lupta contracronometru pentru salvarea vieții camaradului nostru, căpitan-comandorul Corneliu Gabriel Titiana, grav rănit în urma accidentului aviatic din 21 noiembrie a.c., care se află internat, în stare foarte gravă, în Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București. Militari ai Armatei României haideți să dovedim, încă o dată dacă mai era nevoie, că știm să acordăm respectul și prețuirea care se cuvine camarazilor noștri, răniți sau invalizi ca urmare a participării la acțiuni militare, acționând în solidar cu valorile fundamentale ale statului român pe care îl reprezentam cu onoare. Un gest mic pentru fiecare dintre noi, o șansă la viață pentru el. Sacrificiul impune respect!”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de spitalul militar bucureștean.

Potrivit oficialilor unității sanitare, starea de sănătate a căpitan-comandorului Corneliu Gabriel Titiana rămâne în continuare gravă, cu prognostic rezervat, în timp ce maistrul militar cls. I Valentin Bora este în stare stabilă. Cei doi militari, supraviețuitori ai accidentului aviatic din 21 noiembrie, rămân în continuare internați la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din București.

Potrivit Spitalului Militar, având în vedere starea gravă a pilotului Corneliu Gabriel Titiana – conectat la aparatul de hemodiafiltrare, în vederea susținerii funcției renale -, până în prezent nu a fost oportună o nouă intervenție, pe primul loc situându-se eforturile medicale pentru a asigura supraviețuirea.

În comunicat se mai precizează că odată cu aducerea celor doi răniți în București, la nivelul MApN a fost constituită o grupă operativă formată din cadre medicale cu funcții de conducere în cadrul sistemului medical militar, care să asigure cu maximă promptitudine suportul medical, logistic, administrativ și psihologic atât pentru cei doi pacienți, cât și pentru familiile acestora. Din grupa operativă fac parte colonel medic dr. Constantin Ștefani, șeful Direcției Medicale a MApN, colonel medic dr. Florentina Ioniță-Radu, comandantul Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC), colonel medic dr. Mariana Jinga, directorul medical al SUUMC, colonel medic dr. Daniela Popa, medicul șef al forțelor aeriene, colonel medic dr. Leonard Codreș, șef secție SAMSMO și colonel medic dr. Laurențiu Ene, șeful Secției ATI din SUUMC.

După internarea pacienților la Spitalul de Arși, SUUMC a asigurat, încă din primul moment, suportul de specialitate solicitat de medicii curanți. Astfel, locotenent-colonelul medic asist univ. dr. Bogdan Marinescu a făcut parte din echipa operatorie care a realizat, în seara zilei de 21 noiembrie, primele intervenții chirurgicale de excizie a arsurilor și transplant de piele cu auto și homogrefe, precum și de reducere a fracturilor, iar echipa de medici pneumologi, compusă din colonelul medic dr. Ioana Ștefănescu și colonelul medic dr. Madalin Țețu, au realizat, în 22 noiembrie, extracția bronhoscopică a corpului străin intrabronșic (bucată de platic – vizieră), folosind unitatea de bronhoscopie a SUUMC, unitate care a fost dislocată, cu o ambulanță, la Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri.

Totodată, la solicitarea medicilor curanți, MApN a făcut „toate demersurile necesare pentru achiziționarea, în vederea transplantului, a unei cantități de 4000 cm² de piele artificială, produs medical procurat din străinătate, urmare a faptului că acesta nu se găsește pe piața de profil din România”. „La acest moment, pielea artificială este la dispoziția medicilor curanți, momentul operator rămânând să fie stabilit, ulterior, în funcție de evoluția stării de sănătate a pacientului”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit Spitalului Militar, în lupta contracronometru pentru salvarea vieții militarilor răniți s-a alăturat și Centrul de hematologie transfuzională al MApN, Ministerul Apărării Naționale, care a asigurat suportul necesar reechilibrării volemice a pacienților, punând la dispoziție necesarul de unității de sânge și plasmă. „Din punct de vedere medico-chirurgical, Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul SUUMC, a primit asigurări că s-au facut toate eforturile necesare pentru salvarea vieții celor doi pacienți, iar meritul și responsabilitatea medicală revine unei echipe de succes din care l-am menționa pe dr. Cristian Nițescu, medic primar chirurgie plastică și microchirurgie reparatorie, directorul medical al Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București și medic curant al celor doi pacienți”, mai precizează Spitalul Militar.

Cei doi militari internați la Spitalul de Arși se aflau într-un elicopter militar al Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii care s-a prăbușit, în 21 noiembrie, într-o zonă împădurită aflată între localitățile Laslea, Mălâncrav și Iacobeni din județul Sibiu.

În urma accidentului, opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supraviețuitori au fost preluați de un elicopter SMURD și duși la un spital din Târgu Mureș, de unde au fost transportați în Capitală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×