În 2015, vei cumpăra 4 kilograme de pește. ADEVĂRUL ÎNGRIJORĂTOR despre 500 de grame din totalul de pește pe care îl mănâncă, în medie, un român

În 2015, vei cumpăra 4 kilograme de pește. ADEVĂRUL ÎNGRIJORĂTOR despre 500 de grame din totalul de pește pe care îl mănâncă, în medie, un român
Publicat: 20/01/2015, 18:07

Sectorul piscicol se zbate pe uscat, arată o simplă trecere în revistă a datelor deținute de patronatele din domeniu. Puținul pește consumat de români nici nu provine, de cele mai multe ori, din apele noastre: în proporție de 87%, este din import.

Așa ajung în magazine macroul, șprotul, codul și merlucius străin, pescuiți în special în Norvegia și în Spania, în condițiile în care patrimoniul de interes pescăresc al României se întinde pe aproape 500.000 de hectare la care se mai adaugă 66.000 de km de ape curgătoare și 25.000 de km de ape marine.

Există însă soluții care ar putea revigora segmentul piscicol și de acvacultură din România, este de părere Marian Cuzdrioreanu, președintele Ro-Fish (Asociația Procesatorilor, Importatorilior, Distribuitorilor și Comercianțelor de Pește din România).

„Pe primul loc ar fi reducerea fiscalității excesive, în frunte cu TVA. Este anormal ca un sfert din prețul mâncării, esențială vieții, să fie TVA. În Polonia este 5%, în Turcia este 1%”, a declarat pentru gândul Marian Cuzdrioreanu.

Aceasta nu este însă singura măsură care ar putea să salveze sectorul piscicol din România, spune el. Creditele cu dobândă mică, accesarea noului program UE care încurajează dezvoltarea acvaculturii și un fond de garantare a creditelor – inclusiv a cotei de participare proprii pentru accesarea fondurilor europene, ar putea să-i încurajeze la rândul lor pe cei care își desfășoară activitatea în acest domeniu, este de părere președintele Ro-Fish.

Cuzdrioreanu crede, totodată, că pentru susținerea acvaculturii ar trebui rezolvate titlurile de proprietate ale terenurilor fermelor piscicole și acordată o subvenție pe kilogramul de pește realizat de acestea. O altă măsură care ar putea să ajute sectorul ar fi, în opinia lui Cuzdrioareanu, reducerea masivă a impozitului pe construcțiile speciale, precum digurile, brajele sau construcțiile hidrotehnice.

Sectorul pescăresc din România, în cifre

Circa 4.000 de pescari, care au 2.321 de ambarcațiuni, pescuiesc pe Dunăre, în Deltă, în complexul lagunar Razim-Sinoe, pe râul Prut și pe unele dintre lacurile de acumulare.

Capturile sunt însă în scădere, ajungând de la 3.310 tone în 2008, la 2.626 de tone în 2012. Principalele specii capturate sunt carasul, plătica, scrumbia de Dunăre, crapul, babușca, somnul și șalăul.

În jur de 10.000 de tone de pește sunt obținute într-un an din acvacultură. Cele mai întâlnite specii sunt ciprinidele asiatice (precum amurul, novacul, sângerul au scoicarul) și crapul românesc. În pepiniere și crescătorii găsim însă și păstrăv, șalău, știucă, biban, somn și sturioni.

În total, 95.229 de hectare sunt utilizate pentru acvacultură, dintre care aproape 8.200 de hectare pentru pepiniere, iar restul pentru crescătorii, potrivit celor mai recente date ale Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA).

„În cadrul sectorului de acvacultură predominantă este activitatea de piscicultură în ape dulci, în timp ce cultivarea altor organisme acvatice de apă dulce (raci, scoici, plante acvatice) sau de apă marină este practic inexistentă”, se explică în „Strategia Națională a Sectorului Pescăresc 2014-2020”.

Aproape 4.000 de români lucrează pentru firme care își desfășoară activitatea în domeniul acvaculturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice