Marian Oprișan chemat la DNA într-un nou dosar de corupție

Marian Oprișan chemat la DNA într-un nou dosar de corupție

Tribunalul București a decis, duminică, arestarea preventivă pentru 30 de zile a expertelor contabile Ileana Roxana Cernea (Pintea) și Elena Valentina Mușuroiu, acuzate că au stabilit împreună cum vor aborda expertiza, astfel încât să îi favorizeze pe inculpații din dosarul de corupție al lui Marian Oprișan.

Marian Oprișan a fost chemat la DNA pentru a da explicații în acest dosar.

Procurorii au arătat, în referatul în care au cerut arestarea preventivă a celor două experte, acuzate de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu și fals intelectual, respectiv complicitate la favorizarea făptuitorului și complicitate la abuz în serviciu, că magistratul de la Judecătoria Cluj-Napoca la care se află spre soluționare dosarul lui Marian Oprișan a încuviințat, în 10 iulie 2014, efectuarea unei expertize financiar-contabile, în care trebuia să se stabilească, printre altele: pentru fiecare drum comunal, documentele justificative în baza cărora CJ Vrancea a plătit contravaloarea lucrărilor de pietruire executate; dacă sumele plătite societăților ce au executat lucrările la drumurile comunale au fost evidențiate în contabilitatea CJ Vrancea; dacă s-a produs un prejudiciu bugetului CJ Vrancea ori bugetului statului, ca urmare a lucrărilor la drumurile comunale; dacă plățile efectuate de CJ Vrancea pentru achiziționarea complexulu Căprioara s-au făcut în baza unor documente justificative legal întocmite și dacă aceste plăți au fost evidențiate corespunzător în contabilitate Consiliului Județean; dacă plățile efectuate pentru întreținerea și funcționarea hotelului Rucăr și a complexului Hanul dintre Vii s-au efectuat pe bază de documente justificative și dacă aceste sume au fost evidențiate corect în contabilitatea CJ; dacă în perioada 2003-2004, hotelul Rucăr și complexul Hanul dintre Vii puteau obține venituri legale din activități de turism.
Tot la acel termen de judecată a fost desemnată să efectueze expertiza Ileana Roxana Cernea (Pintilie), aleasă aleatoriu din lista de experți contabili autorizați.

Ulterior, la termenul de judecată din 25 septembrie 2014, instanța a încuviințat cererea formulată de avocatul lui Marian Oprișan de înlocuire a expertului inițial recomandat, cu expertul Elena Valentina Mușuroiu.
Expertiza financiar-contabilă trebuia făcută de Ileana Roxana Cernea, însă aceasta a fost de acord ca Elena Valentina Mușuroiu „să întocmească raportul, de asemenea manieră încât să servească intereselor judiciare ale inculpaților interesați direct de concluziile expertizei, fără a avea niciun fel de contribuție la conceperea și redactarea raportului”.

„În realitate, raportul se redacta la București, și nu la Cluj, apoi Mușuroiu a transmis un draft de raport, întrucât obiectivele 4, 8 și 9 nu erau deloc întocmite. De aici rezultă clar că raportul a fost întocmit la București, de către Mușuroiu. Înțelegerea dintre Mușuroiu și Pintea ar avea rațiuni financiare”, au scris procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Procurorii au precizat că Marian Oprișan se informa îndeaproape de modul în care decurge realizarea expertizei, fiind direct interesat în diminuarea sau excluderea prejudiciului reținut în sarcina sa și „manifestându-se deranjat de exprimarea în documentul oficial a vreunei poziții apte să-i pericliteze obținerea unei soluții favorabile”.

„Marian Oprișan a aflat că expertul Liviu Macovei (expert parte al lui Valeriu Iacob, inculpat în dosar, n.r.), expertul consilier, și-ar fi exprimat, cu ocazia întâlnirii de la Cluj, o opinie contrară opiniei expertei Mușuroiu în legătură cu obiectivul nr. 1 al expertizei, și acest lucru îl deranja”, au mai arătat procurorii.

Raportul de expertiză a fost finalizat de Elena Valentina Mușuroiu în noaptea de 7 spre 8 ianuarie 2015, fiind trimis, prin șoferul acesteia, expertului desemnat Ileana Roxana Cernea, căreia i-ar fi predat un set de documente reprezentând mai multe exemplare ale raportului.

În 8 ianuarie, Cernea a vrut să predea expertiza la Judecătoria Cluj-Napoca, dar nu a reușit să facă acest lucru deoarece registratura își încheiase programul cu publicul.

În dimineața zilei de 9 ianuarie, a fost înregistrat la Judecătorie raportul de expertiză contabilă întocmit de Mușuroiu și semnat de Cernea și Macovei, din care rezultă că, prin faptele inculpaților cercetați în dosarul lui Marian Oprișan, nu s-a creat niciun fel de prejudiciu.

„Prin faptele lor, Mușuroiu Elena Valentina și Cernea (Pintea) Ileana Roxana au acordat inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca ajutorul necesar pentru a împiedica tragerea lor la răspundere penală, stabilind în mod arbitrar, fără minime aparențe de imparțialitate și obiectivitate o situație generatoare de consecințe juridice care alterează posibilitatea stabilirii adevărului într-o cauză dedusă judecății”, au mai arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

În dosar este urmărit penal și expertul Liviu Macovei, pentru complicitate la abuz în serviciu. Acesta este acuzat că a acceptat să semneze raportul de expertiză financiar-contabilă, conștientizând că nu a fost întocmit de către expertul desemnat de instanță – Ileana Cernea – și că, în acest mod, se încalcă prevederile legale și totodată se aduce atingere dreptului părților vătămate din dosar la desfășurarea procesului în mod echitabil.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprișan (PSD) a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals și uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpați vicepreședintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcției Economice, Ion Costeanu, directorul Direcției Tehnice, Liviu Rusu, fost șef Serviciu Drumuri și Poduri din Direcția Tehnică a Consiliului Județean.

Procurorii au susținut că o comisie de licitație de la Consiliul Județean, numită de Marian Oprișan, ar fi încredințat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, virați de Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului unor firme neeligibile. Alte acuzații se refereau la achiziția corpului de clădiri de la „Căprioara” și la sumele cheltuite pentru întreținerea unităților de protocol Vila „Rucăr” și „Hanul dintre Vii”, situate în localitățile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreținerea cărora Consiliul Județean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

Dosarul a fost strămutat de mai multe ori la diferite instanțe, iar din 7 iulie 2010 se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×