Petre Roman nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI. Decizia este definitivă

Petre Roman nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI. Decizia este definitivă
Publicat: 13/01/2015, 19:37

În urma deciziei de marți a Tribunalului Capitalei, se va menține raportul ANI, prin care s-a constatat că parlamentarul se află în incompatibilitate.

Petre Roman a contestat raportul la Tribunalul București, în 1 aprilie 2014, instanța care i-a respins contestația, în 9 septembrie 2014. Între motivele de anulare a cerererii de chemare în judecată formulată de Roman la adresa ANI se numără și faptul că nu a depus la dosar o dovadă prin care să demonstreze că a achitat taxa de timbru.

„A fost vorba despre o simplă eroare, un incident procedural. Din greșeală, instanța nu a luat în considerare faptul că domnul Roman nu a achitat taxa de timbru, întrucât nu ajunsese la dosarul instanței. (…) La momentul la care a fost introdusă acțiunea, domnul Roman nu a fost asistat de către avocat. Era normal să nu cunoască procedura”, a spus avocata parlamentarului, Cristina Grecu.

Pe de altă parte, instanța competentă să anuleze raportul ANI este Curtea de Apel București, iar la această instanță Petre Roman ar fi trebuit să conteste raportul în cel mult 15 zile de la primire, ceea ce nu s-a întâmplat.

Astfel, Agenția Națională de Integritate a cerut Camerei Deputaților revocarea din funcție a lui Petre Roman, după ce raportul privind incompatibilitatea acestuia a rămas definitiv, Curtea de Apel București anunțând că nu a fost făcută nicio contestație în acest caz.

„În vederea aplicării sancțiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcție și a interdicției exercitării unei funcții sau demnități publice pe o perioadă de trei ani, agenția a comunicat Camerei Deputaților raportul de evaluare a stării de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014”, potrivit unui comunicat emis de ANI.

Conform art. 22, alin. (1) și (2) din Legea nr. 176/2010, republicată, „persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilității în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ”, iar „dacă raportul de evaluare […] nu a fost contestat în termenul prevăzut la alin. (1) la instanța de contencios administrativ, Agenția sesizează, în termen de 6 luni, organele competente pentru declanșarea procedurii disciplinare”. Având în vedere prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă în acest caz este Curtea de Apel București, actele procedurale efectuate în fața altor instanțe de judecată fiind nule de drept, se arată în comunicatul ANI.

Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicată, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate […] constituie temei pentru eliberarea din funcție”.

Persoana eliberată sau destituită din funcție sau față de care s-a constatat existența stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă, sau a încetării de drept a mandatului.

„Neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când raportul de evaluare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune”, potrivit art. 29, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicată, mai menționează ANI.

În martie 2014, ANI a constatat că 22 de deputați și zece senatori, printre care Petre Roman și Sorin Ilieșiu, au fost în incompatibilitate pentru că au deținut și alte funcții.

Potrivit ANI, Petre Roman se afla în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deținea, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată – Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Iulia Vântur și Salman Khan au decis să meargă pe drumuri diferite. Fosta vedetă Pro...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Soluţia disperată a patronului unui restaurant din Italia în criză de personal. "Ofer 300 de euro...
Medicul care l-a operat pe Florin Piersic a rupt tăcerea: Am descoperit că...
A murit Ian Gelder, cel care l-a jucat pe Kevan Lannister în "Game of Thrones"!...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a cedat în închisoare. S-a terminat
Un celebru artist român s-a sinucis din dragoste. N-a putut trece peste despărțire
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia,...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pe 9 mai 2024 este Ziua Europei: Ce evenimente sunt organizate în această zi?
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Veste bună pentru planetă: scad prețurile bateriilor!