Banca Transilvania pregătește soluții pentru clienții Volksbank România care au credite în franci

Banca Transilvania pregătește soluții pentru clienții Volksbank România care au credite în franci
Publicat: 29/01/2015, 21:02

Consiliul Concurenței a emis, la cererea Băncii Transilvania, o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenței, astfel încât instituția de credit să se poată implica în activitatea Volksbank România și Volksbank Services România înainte de obținerea autorizației din partea autorității de concurență pentru preluarea acestora.

„Salutăm decizia Consiliului Concurenței de a ne acorda mai repede accesul la datele clienților Volksbank România. Dorim să ajutăm clienții Volksbank România care s-au împrumutat în franci. Practic, vrem să replicăm bunele practici ale Băncii Transilvania în relația cu acești noi clienți,” a declarat joi într-un comunicat Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania.

Potrivit comunicatului, datorită derogării Consiliului Concurenței, Banca Transilvania va putea propune mai repede alternative pentru clienți, și anume la închiderea tranzacției, în aproximativ trei luni.

În urma examinării portofoliului în franci elvețieni al Volksbank România, Banca Transilvania va pregăti o serie de soluții în favoarea clienților care au credite în franci elvețieni. Soluțiile finale vor fi prezentate după consultări cu BNR, Ministerul Finanțelor și, după caz, cu foruri legislative relevante.

Banca Transilvania, a treia mare bancă din România în funcție de active, a semnat în decembrie un angajament ferm pentru achiziționarea a 100% din acțiunileVolksbank România. Detaliile financiare ale tranzacției nu au fost făcute publice, cele două instituții de credit urmând să acționeze ca entități separate până la finalizarea procesului de preluare.

Băncile din România pot propune clienților cu credite în franci elvețieni soluții care să mențina rata lunară în lei la un nivel apropiat celui din decembrie 2014, conversia în lei și/sau acordarea unui discount aplicat la sold sau reducerea temporară a dobânzii, măsurile fiind agreate joi cu BNR și Asociația Română a Băncilor (ARB).

Reprezentanții băncilor care au acordat credite în franci elvețieni au avut joi o întâlnire de lucru cu conducerea executivă a BNR și cu cea a ARB, pentru „a găsi o serie de soluții de reducere a serviciului datoriei debitorilor care au fost afectați de turbulențele recente de pe piața financiară internațională determinate de decizia Băncii Centrale a Elveției”, potrivit unui comunicat al BNR.

„Pentru a rezolva aceste probleme individuale, băncile comerciale au la dispoziție o serie de soluții optionale consistente cu principiul împărțirii poverii ajustării (burden – sharing) aplicat și pe plan internațional”, se spune în comunicatul BNR.

Măsurile vizează menținerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci elvețieni la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014, conversia creditelor în lei la cursul zilei și/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei, reducerea temporară a ratei dobânzii pentru a compensa efectul aprecierii francului elvețian sau flexibilizarea mecanismului de rescadențare și a duratei în raport cu capacitatea financiară a debitorilor, prin aplicarea prevederilor „Electoratei” îmbunătățite.

„Soluțiile sunt complementare. Fiecare bancă poate aplica un mix adecvat de soluții adaptat fiecărui caz individual. Ele sunt valabile și pentru creditele acordate în alte monede și pot fi optimizate de la caz la caz”, se precizează în comunicat.

La începutul săptămânii trecute, Volksbank România a anunțat că va menține pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clienții care au credite în moneda elvețiană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Decizia finală a lui Vladimir Putin. Anunț pentru toată Europa
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×