Laura Codruța Kovesi acuză presiuni politice pentru abandonarea unor cazuri de corupție. Mesajul transmis de șefa DNA

Laura Codruța Kovesi acuză presiuni politice pentru abandonarea unor cazuri de corupție. Mesajul transmis de șefa DNA

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, susține că presiunile politicienilor asupra procurorilor au crescut, pe măsură ce numărul demnitarilor importanți anchetați a crescut și el, potrivit unui interviu acordat în Reuters.

„Presiunile vor continua atât timp cât vom investiga astfel de cazuri. Dar cred că este important ca întreaga clasă politică să atingă un anumit nivel de maturitate politică și să înțeleagă faptul că tot ceea ce vor procurorii este să descopere adevărul și că noi nu avem alte interese”, a spus Kovesi, potrivit Reuters.

Însă fosta jucătoare de baschet, în vârstă de 41 de ani, nu pare îngrijorată, notează agenția. „Rezistența procurorilor la asemenea presiuni a crescut”, a declarat miercuri cel mai tânăr procuror general din istoria României și prima femeie care a deținut acest post, anterior.

„Presiunea va continua atât timp cât investgăm asemenea cazuri”, a spus ea.

Agenția britanică notează faptul că Direcția Națională Anticorupție s-a ocupat de un număr foarte mare de cazuri, înregistrând un record de condamnări în 2014, ajungând la 1.138. În plus, mai notează jurnaliștii britanici, procurorii DNA au ajuns inclusiv la „persoane care cândva păreau de neatins”.

În acest sens, sunt enumerate titlurile care țin prima pagină a ziarelor din România, precum anchetarea cumnatului și socrului premierului, a unor miniștri și liderului unui partid mediu. Principala problemă, foarte multe contracte de stat sunt acordate în schimbul unor favoruri sau mitei. O altă cifră îngrijorătoare este și cea a numărului de parlamentari condamnați sau anchetați: 7% dintre cei 588 de deputați și senatori aleși în decembrie 2012.

Odată cu presiunile au crescut și criticile formulate de către politicieni, mai scrie Reuters, citând ca exemplu acuzații lansate în ianuarie de un fost candidat la președinție, în prezent investigat, potrivit cărora Kovesi datorează funcția influenței unui oficial de rang înalt din serviciile secrete. Șefa DNA a respins afIrmațiile, spunând că sunt defăimătoare.

Însă, anul trecut, în afară de politicieni și oameni de afaceri au fost încarcerați pentru corupție șapte judecători și 13 procurori, iar un fost judecător de la Curtea Constituțională a fost acuzat, anul acesta, că face parte dintr-o grupare infracțională organizată și că a acceptat ca mită un automobil marca BMW și două rochii pentru soția sa. De asemenea, procurorul șef însărcinat cu lupta împotriva criminalității organizate este investigat, mai notează Reuters.

România a început să implementeze reforme în sistemul său judiciar în 2004 – când independența magistraților a fost garantată pentru prima dată -, pe când aspira să adere la Uniunea Europeană (UE). Procurorii au câștigat experiență, în timp ce politicienii se plângeau în presă de „vâmătoare de vrăjitoare”. În prezent, DNA se bucură de un adevărat cult în rândul tinerilor și are un nivel de încredere de două ori mai mare decât Guvernul, scrie Reuters.

Ultimul raport prezentat de către Comisia Europeană (CE) în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) a lăudat sistemul judiciar al României, însă a notat existența unor probleme în special în Parlament, care încuviințează investigarea membrilor săi. Luna aceasta, Legisativul a blocat investigarea unui senator, fost ministru al Economiei.

„Legile sunt modificate constant și există unele îngrijorări că unele modificări ar putea afecta sau chiar bloca reforma judiciară”, a declarat Kovesi pe această temă pentru Reuters, referindu-se la încercări de consolidare a imunității parlamentare sau de slăbire a sistemului judiciar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...