Ora de religie, de la „e necesară, educă”, la „nu sunt mulțumită, li se spune că Moș Crăciun nu există”

Ora de religie, de la e necesară, educă, la nu sunt mulțumită, li se spune că Moș Crăciun nu există
Publicat: 09/03/2015, 11:41
Actualizat: 09/03/2015, 19:00

Participarea în continuare a elevilor la ora de Religie a fost alegerea a aproape 90 la sută dintre părinți, după ce Curtea Constituțională a decis că trebuie să depună o cerere cei care vor să mai urmeze acest curs.

Părinții, dar și bunicii care îi mai duc și îi iau de la școală pe cei mici, sunt de acord că este necesar ca religia să facă parte din educația copiilor, chiar dacă nu sunt toți mulțumiți de profesori sau de ce le spun aceștia copiilor.

„Nu știu maică-sa ce-a făcut, dar mi se pare normal să facă Religie. Nu mai stai să faci cu ei acasă, să-i înveți o rugăciune. Eu mai stau de vorbă cu ea și îi povestesc de Dumnezeu și zice: «Mamaie, știu»”, spune bunica unei fetițe din clasa a II-a, de la o școală din cartierul Berceni din Capitală.

O altă bunică o laudă pe profesoara de Religie, care „e comunicativă, creativă” și „o iubesc copiii”.

„Religia nu-i îndoctrinare, e ceea ce trebuie să știe orice om. Îi educă. Nu contest că s-ar putea să fie cadre didactice care nu știu să îi învețe. Dacă îl sperii pe copil și transformi credința în pedeapsă, nu-i normal”, completează aceasta.

Mama unui alt elev de la aceeași școală admite că profesoara de Religie de la clasa acestuia „cam țipă la ei, dar e ok”. Alături de ea, o altă mămică spune că „este o porcărie că au scos ora de religie”.

O altă mamă, al cărei băiețel este în clasa pregătitoare, spune că „de plăcut, trebuie să-i placă” religia. „Nu cred că încă pot alege, trebuie un pic ghidați”, continuă femeia.

O altă femeie spune că și-a înscris băiețelul, dar se declară nemulțumită de unele lucruri învățate de acesta la ora de Religie. „Nu sunt mulțumită de ce fac la oră. Li s-a spus în clasa I că Moș Crăciun nu există. Asta e problema părinților”, spune mama băiețelului.

Un bunic este de părere că ora de religie este benefică pentru copii, că „dacă n-au un pic de teamă…”.

„E o chestie sănătoasă. La ce se întâmplă în școală acuma… E nenorocire”, spune și o bunică.

În schimb, tatăl a doi băieți, unul în clasa pregătitoarea și celălalt în clasa a V-a, se gândește să nu-l mai înscrie pe cel mare la ora de Religie. „Profesoara e foarte agresivă, nu prea are legătură cu credința. Al meu îmi zice că ar vrea ca profesorul de informatică să fie și de religie, că așa frumos le vorbește. Mulți zic că religia le crește media, dar mie mi se pare că îi scade media”, spune acesta. Alături de el, un alt tătic, spune că nu i se pare normal că se pun note la Religie.

„Chiar el a vrut și ne-am înscris deja”, spune mama unui băiețel din clasa a II-a. „E și doamna, așa, drăguță, i-a încântat. E și o problemă cu spațiul. Mulți părinți de-asta au optat”, completează ea.

O altă mamă spune că nu și-a înscris fetița din clasa a IV-a la ora de Religie, întrucât familia merge dintotdeauna la Biserica Baptistă de care aparține, pentru aceste învățături. Femeia mai spune că până acum a trebuit să facă cerere pentru ca fiica ei să nu fie prezentă la ora de religie de la școală, dar acest lucru nu o deranja. „Mi se pare mai complicat acum. Trebuie depuse mult mai multe cereri”, arată mama fetiței.

Întrebată ce face la ora de Religie, o elevă de clasa a II-a, de la o școală din zona Eroilor, spune că învață despre Dumnezeu, desenează și că „sunt lucruri ușoare”. Tatăl fetei spune că a și semnat o petiție pentru păstrarea orei de religie în școală.

„Îmi place foarte mult. Am învățat despre Sfântul Animalelor”, spune o altă fetiță, abia la clasa pregătitoare.

„Am făcut cerere și suntem pentru. Cred c-o să ajungă niște sălbatici copiii ăștia. Eu am crescut în comunism, fără oră de religie, și a trebuit să mă pregătesc în particular. Tre’ să știi, e ca istoria”, spune bunica unei fetițe, arătând că părinții pot să nu aibă nici ei cunoștințe de religie sau timp să le transmită copiilor astfel de informații.

O altă bunică consideră că „se procedează foarte bine” acum că se completeză cereri pentru copiii care vor să facă ora de religie. „Mă gândesc și la ceilalți. Faptul că este o opțiune este foarte bine. Depinde foarte mult de profesor”, arată femeia.

Trei elevi de la Liceul Goethe, de 13-14 ani, povestesc că acolo au posibilitatea să facă religie evanghelică, pe lângă cea ortodoxă. „Vine un preot de la Biserica Luterană și face cu noi gratis. E mai interactiv, mai frumos și e pe germană. Învățăm cum funcționa societatea înainte și după Hristos”, arată ei.

Aproape 90 la sută din totalul celor 2.366.086 de elevi eligibili au depus cereri pentru a putea participa la ora de Religie.

Înscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibilă și după data de 6 martie, acest termen-limită pentru strângerea opțiunilor fiind stabilit pentru că în 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale, spunea ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare după ce Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educației naționale este neconstituțional. Articolul prevedea că sunt obligați să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie.

Prin decizia CC, a deveni obligatorie cererea celor care vor să studieze disciplina. Decizia Curții Constituționale a devenit executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ