A fost creată „pilula de bunătate”. Primul efect asupra celor care au luat-o

A fost creată „pilula de bunătate. Primul efect asupra celor care au luat-o
Publicat: 23/03/2015, 16:08

Oamenii de știință spun că noul medicament ar putea fi folosit în viitor pentru tratarea unor boli mintale, precum schizofrenia și dependența, potrivit dailymail.co.uk, citată de Mediafax.

„Cercetarea noastră arată cum studierea unor întrebări de bază despre natura umană poate, în mod practic, să furnizeze informații importante privind diagnosticarea și tratarea disfuncționalităților sociale”, a declarat Ming Hsu, cercetător la Universitatea California, Berkeley.

„Speranța noastră este că medicamentele care țintesc funcții sociale ar putea fi folosite în viitor pentru tratarea acestor afecțiuni care cauzează dizabilități”, a spus Andrew Kayser, coautor al studiului, de la Universitatea California din San Francisco.

Studiul a fost efectuat administrând participanților, în două rânduri, o pilulă conținând fie un placebo, fie o substanță numită „tolcapone”, medicament ce prelungește efectele dopaminei.

Dopamina este un hormon asociat cu procesul de obținere a motivației și cel al recompenselor și influențează activitatea cortexului prefrontal.

Voluntarii implicați în studiu au participat apoi la un joc simplu în care li se cerea să împartă o sumă de bani între ei și o altă persoană necunoscută.

Participanții care au primit tolcapone au împărțit banii într-un mod mult mai corect cu străinul, comparativ cu cei care primiseră doar un placebo.

„În mod normal, corectitudinea este o caracteristică constantă, parte a personalității individului”, a declarat Ming Hsu. „Studiul nostru nu respinge această noțiune, dar arată cum această trăsătură poate fi afectată în mod sistematic prin manipularea unor legături neurochimice specifice din creier”, a mai spus Hsu.

Cercetarea a fost efectuată cu ajutorul a 35 de persoane, dintre care 18 femei, iar participanții și membri ai echipei de cercetare nu știau care pilule conțineau medicamentul și care conțineau un placebo.
Modelele de calcul folosite de Hsu și colegii săi au arătat că sub influența medicamentului, participanții la studiu au devenit mult mai sensibili și mai puțin toleranți când vine vorba despre inechitate socială.

Luând în calcul studii anterioare care au arătat că inechitatea de ordin economic este analizată de cortexul prefrontal, o regiune cheie a creierului influențată de dopamină, noul studiu i-a adus pe cercetători mai aproape de înțelegerea modului în care comportamentele sociale precum corectitudinea sunt inițiate în creier.

„Am făcut un pas important în ce privește învățarea modului în care aversiunea noastră față de inechitate este influențată de chimia cerebrală”, a declarat autorul principal al studiului, Ignacio Sáez, cercetător la Haas School of Business.

„Studiile efectuate în ultimele decenii au adus informații despre circuitele neuronale care guvernează modul în care ne comportăm din punct de vedere social. Ceea ce arătăm aici este existența unui «declanșator» cerebral pe care îl putem influența”, a mai spus Ignacio Sáez.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale