De la 1 mai, serviciile medicale vor fi acordate pe baza cardului de sănătate. Bănicioiu explică ce se întâmplă daca un spital nu are cititor de carduri

Publicat: 24/04/2015, 19:00

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a transmis direcțiilor de sănătate publică o informare prin care face precizări cu privire la introducerea, din 1 mai, a obligației utilizării cardurilor naționale de sănătate pentru a beneficia de orice serviciu medical.

Persoanele care, din motive religioase sau de conștiință, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la casa de asigurări de sănatate în evidența căreia se află, o adeverință de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverință are valabilitatea de trei luni.

Bănicioiu atenționează că spitalele vor fi obligate să acorde asistență medicală pacienților care prezintă card sau adeverință, chiar dacă sistemul de validare nu este funcțional.

„Vă rugăm să comunicați unităților spitalicești din raza dumneavoastră de competență că, în situația în care, la data de 1 mai, nu vor avea funcțională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverință, au obligația de a nu restrânge sau respinge acordarea de servicii medicale pentru pacienții care se prezintă cu un card sau o adeverință de asigurat validă. În cazul în care utilizarea cardurilor de sănătate nu este posibilă, din culpa unității spitalicești, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de către aceasta din venituri proprii”, a precizat ministrul Nicolae Bănicioiu, în informarea către direcții..

Din 1 mai orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie.

Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistența medicală primară si in asistența medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului național de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialitățile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigații paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice – investigații de radiologie, imagistică medicală, explorări funcționale și medicină nucleară – utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigațiilor.

În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea și externarea din spital, cu următoarele excepții: la internare dacă este o urgență medico-chirurgicală și în caz de transfer de la un spital la altul.

Pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu, utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate se face în fiecare zi în care se acordă îngrijiri.

„Cardul de sănătate este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conștient de faptul că fiecare utilizare a cardului de sănătate reprezintă autorizarea efectuării unei plăți din fondul de sănătate pentru un serviciu medical efectuat în numele lui”, a precizat Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...