Camerele de injectare pentru dependenții de droguri, un subiect delicat. ANA: „Implică schimbarea mentalității”

Camerele de injectare pentru dependenții de droguri, un subiect delicat. ANA: Implică schimbarea mentalității
Publicat: 02/06/2015, 17:47

Chestorul de poliție Sorin Oprea a declarat că încă din anul 2013 se discută despre înființarea unor camere de injectare pentru consumatorii de droguri, însă un astfel de proiect nu poate fi pus în practică înainte ca societatea să accepte această problemă.

„Acest demers implică schimbarea mentalității. Nu este ușor să spui că ai o cameră de injectare. Acest model funcționează în țările care au tradiție în consumul de droguri și au specialiști, medici, psihologi, care îi supraveghează în timpul consumului. Suntem deschiși unei astfel de dezbateri, dar societatea ar trebui să accepte o astfel de problemă. Deci trebuie să vedem cât de mult acceptă societatea”, a spus directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA), la conferința de lansare a proiectului „M…de la Morpheus”, derulat în parteneriat cu Fundația Familia și Ocrotirea Copilului.

Proiectul lansat marți vizează sprijinirea, pentru reintegrarea socială, a persoanelor cu istoric de consum de droguri care se află într-o formă de tratament și are două componente: un centru de zi și o campanie de prevenire a consumului de droguri, prin promovarea unui stil de viață sănătos, ce se va derula în mai multe școli din București.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu istoric de consum de droguri, care se află într-o formă de tratament, precum și a familiilor acestora.

Astfel, în centrul de zi, care va funcționa de săptămâna viitoare în Sectorul 5 al Capitalei, se vor asigura servicii sociale, psihologice și educaționale pentru persoanele cu istoric de consum de droguri, estimându-se că în jur de 60 de consumatori își vor îmbunătăți abilitățile psihologice și emoționale necesare recuperării și menținerii funcțiilor personale, ocupaționale și sociale.

Activitățile proiectului, derulate în cadrul centrului de zi, se vor axa pe: ergoterapie (meloterapie și responsabilizare socială), psihoterapie individuală, psihoterapie de grup, psihoterapie familială, servicii sociale (atelier de formare de abilități în vederea găsirii unui loc de muncă și atelier de dezvoltare de abilități de operare pe calculator), servicii recreative și de socializare, servicii educative (atelier de educație pentru sănătate), atelier de gestionare a bugetului și servicii sportive.

Proiectul are o durată de 12 luni și este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, iar bugetul este de 66.846 de euro, din care 60.150 de euro este finanțarea nerambursabilă.

Camerele de consum sunt facilități sanitare sterile, amenajate în zonele afectate de consumul de droguri, cu scopul de a stabili contactul cu populația consumatoare, pentru a o putea asista medical și social. În aceste spații, persoanele dependente ar putea consuma droguri într-un mediu sigur pentru sănătatea lor, în prezența unei echipe multi-disciplinare formată din medic, asistent social și un consilier care anterior a fost dependent și a reușit să se reabiliteze.

Asociația Carusel lucrează în mod direct cu consumatorii de droguri din București, asigurându-le consiliere pentru reducerea riscurilor, schimb de seringi, prevenirea supradozelor și însoțire către alte servicii de suport (tratament cu metadonă, consiliere și testare HIV/Hepatita C, îngrijire medicală) și militează pentru deschiderea unor astfel de camere, susținând că acestea ar fi utile atât pentru cei care consumă droguri, dar și pentru comunitate.

Pe lângă cabine de injectare, pentru fumat sau prizat, în aceste spații ar trebui să se asigure și programe de tratare a dependenței de droguri, servicii adiționale de consiliere medicală, socială, de integrare în comunitate, de identificare a unei locuințe. De asemenea, în astfel de locuri s-ar putea face testări pentru HIV și hepatita C și s-ar putea oferi servicii medicale de urgență, pentru cazurile de supradoze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii