Un nou studiu scoate la iveală beneficiile nebănuite ale cafelei

Un nou studiu scoate la iveală beneficiile nebănuite ale cafelei
Publicat: 21/07/2015, 14:24

„Potrivit unor studii extensive, cafeaua prezintă atât efecte benefice, cât și efecte negative asupra stării de sănătate”, a spus Demosthenes B. Panagiotakos, cercetător la Departamentul de nutriție și dietetică de la Universitatea Harokopio din Atena.

„O relație invers proporțională între consumul de cafea și diabet a fost raportată în mai multe cercetări prospective, chiar dacă unele dintre acestea au generat rezultate neconcludente”, a adăugat cercetătorul grec, coautor al acestui studiu.

Totuși, întrucât Demosthenes B. Panagiotakos și colegii lui doar au analizat răspunsurile oferite de participanții la studiu, fără să le ceară să bea anumite cantități de cafea – sau să se abțină să o consume -, cercetătorii greci spun că nu pot să afirme cu certitudine faptul că această băutură contribuie la prevenirea diabetului, însă studiul lor ar putea sta la baza formulării unei noi ipoteze medicale de tip cauză-efect.

În 2001 și 2002, oamenii de știință au selectat un eșantion de peste 1.300 de persoane în vârstă de peste 18 ani din Atena. Participanții au completat un chestionar și au răspuns mai multor întrebări ce vizau regimul alimentar, oferind astfel informații inclusiv despre consumul lor zilnic de cafea.

Un consum mai mic de 1,5 cești de cafea pe zi a fost considerat „superficial”, iar un consum de peste 1,5 cești de cafea pe zi a fost considerat „obișnuit”. Eșantionul de voluntari a cuprins 816 consumatori „superficiali”, 385 consumatori „obișnuiți” și 239 persoane care nu consumau deloc această băutură.

Participanții au efectuat, de asemenea, teste sangvine, pentru a evalua nivelul markerilor proteici ai inflamațiilor. Testele sangvine au măsurat și concentrațiile de antioxidanți, care indică abilitatea organismului de a neutraliza „radicalii liberi”, structuri moleculare care au potențialul de a vătăma celulele.

După 10 ani, 191 persoane au dezvoltat diabet – 13% dintre bărbații și 12% dintre femeile din grupul inițial de voluntari. Participanții care au raportat cel mai mare consum de cafea au prezentat cel mai mic risc de diabet.

Consumatorii de cafea „obișnuiți” au prezentat un risc de diabet cu 54% mai mic în comparație cu persoanele care nu beau deloc cafea, chiar și după eliminarea din ecuație a altor factori de risc, precum fumat, hipertensiune, prezența diabetul în istoricul medical familial și consumul de băuturi energizante, au precizat autorii acestui studiu, care a fost publicat în European Journal of Clinical Nutrition.

Concentrațiile de amiloid seric, unul dintre markerii inflamatori din sânge, par să explice unele dintre legăturile dintre cafea și diabet. Consumul ridicat de cafea este asociat cu concentrații mici de amiloid seric.

Noul studiu pare să fie susținut de concluziile unei cercetări prospective realizate în 2013, pe un eșantion de 836 de persoane care nu sufereau de diabet la începutul studiului, a spus profesorul Panagiotakos. Pe parcursul următorilor șapte ani, concentrații ridicate de amiloid seric și de un alt marker inflamator – proteină C reactivă – au precedat declanșarea diabetului, independent de alți factori de risc.

Un alt studiu, realizat la Universitatea Qingdao din China, a stabilit faptul că asocierea dintre consumul de cafea și riscul de diabet este mai puternică în cazul femeilor și persoanelor nefumătoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
A murit o MARE DOAMNĂ a presei din România. A plecat la Ceruri, spre Lumină
Ce tragedie! A murit chiar în ziua de Paște. Toată România îi știa vocea
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Madonna a avut cei mai mulți participanți la un concert din istorie