ICCJ: Medicii din spitalele de stat nu pot primi donații de la pacienți

ICCJ: Medicii din spitalele de stat nu pot primi donații de la pacienți

Decizia pronunțată, pe 4 iunie, de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), a apărut, pe 5 august, în Monitorul Oficial și este obligatorie de la momentul publicării.

„Stabilește că fapta medicului din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcționar public, în accepțiunea dispozițiilor art.175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal, de a primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți, în sensul art. 34 alin.2 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care să atragă incidența dispozițiilor art.21 alin.1 teza I-a din Codul penal”, au hotărât magistrații instanței supreme.

Potrivit motivării deciziei ICCJ, în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 se arată că „pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii”. Cu toate acestea ICCJ a reținut în decizia, din 4 iunie, că această posibilitate recunoscută legislativ pacientului nu impune obligația medicului de a accepta aceste liberalități.

Judecătorii arată că este posibil ca pacientul să ofere plăți suplimentre sau donații cu respectarea legii, împrejurare care poate fi de natură să excludă orice răspundere penală, dar primirea acestora să nu se facă de către „angajați” cu respectarea legii, deoarece chiar lege interzice primirea unor plăți suplimentare sau donații de către aceștia din urmă.

„Chiar daca se admite existența unui drept al medicului de a primi plăți suplimentare sau donații, corelativ dreptului pacientului de a oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare ori donații, cu respectarea legii, este evident că «respectarea legii» se referă atât la respectarea legii de «pacient», cât și la respectarea legii de «angajații unității», atunci când, pe de o parte, pacientul oferă plăți suplimentare sau donații, iar, pe de altă parte, «angajații» unității medicale primesc aceste plăți suplimentare sau donații”, susțin judecătorii ICCJ în motivarea deciziei din 4 iunie.

Decizia ICCJ vine ca urmare a unei cereri din 20 martie a Curții Militare de Apel care solicita dezlegarea acestei chestiuni de drept, la rândul lor magistrații militari fiind sesizați de Direcția Națională Anticorupție (DNA).

În luna februarie, procurorii DNA au solicitat Curții Militare de Apel să ceară „ca Înalta Curte de Casație și Justiție să stabilească de principiu dacă prin dispozițiile art. 34 alin. 2 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, potrivit cărora «pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii» dezincriminează infracțiunea de primire de foloase necuvenite, faptă prevăzută și pedepsita de art. 256 din C.pen. de la 1968, respectiv infracțiunea de luare de mită, faptă prevăzută și pedepsită de art. 289 din C.pen., în varianta primirii de către funcționarul public de bani sau foloase ce nu i se cuvin, în cazul medicilor sau al altor angajați ai unităților sanitare”.

La acel moment DNA a arătat că de punctul de vedere al ICCJ depinde achitarea sau condamnarea unui medic, și că „pe o astfel de interpretare prima instanță a pronunțat o hotărâre de achitarea a inculpatului”.

Chestiunea a fost adusă în atenția magistraților militari de procurorii DNA în dosarul medicului militar Iancu Mocanu care a fost achitat de Tribunalul Militar București, în martie 2014, pentru luare de mită și primire de foloase necuvenite. Doctorul a fost prins în flagrant, în 23 septembrie 2013, când lua mită 2.000 de euro pentru opera un pacient. Medicul le-a spus anchetatorilor că suma găsită în buzunarul din partea stângă a bluzei a primit-o „ca atenție din partea unui aparținător al pacientului”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
Înfiorător! Ce au găsit medicii în creierul lui Robert F. Kennedy Jr. „Mi-a mâncat o...
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis...
EXCLUSIV / Ce despăgubiri ar putea să primească familiile victimelor accidentului din 2 Mai? Suma...
Cât costă o noapte de cazare la mare de la 1 iunie! Prețurile în Mamaia...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Când este permisa traversarea deși nu exista trecere de pietoni?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Descoperire ULUITOARE la piramidele din Giza! Are formă de L și mai multe...
Anunțul venit acum despre PACE. Putin este de acord
Casa Regală o critică din nou pe Meghan. Ce a făcut în Nigeria
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Eu am făcut în 15 minute cât faceți voi în trei luni, de fapt” Andreea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Arheologii cred că au găsit locul în care a murit Augustus, primul împărat al Imperiului...
×