Dalai Lama ar putea veni anul viitor în România. La ce eveniment a fost invitat liderul spiritual tibetan

Dalai Lama ar putea veni anul viitor în România. La ce eveniment a fost invitat liderul spiritual tibetan

Simona Baciu a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, după ce s-a întors dintr-o vizită făcută în India, unde l-a întâlnit pe liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, că acesta a fost în Ungaria și în Bulgaria, dar nu a fost niciodată în România.

„În septembrie, am avut onoarea de a-l cunoaște pe Dalai Lama în India. I-am menționat programul nostru de mindfulness de la Transylvania College și l-am invitat să ne viziteze la Cluj-Napoca și să vină în Romania. A fost foarte deschis și răspunsul său a fost afirmativ, spunând «Da, vreau să vin în România». Acum urmează să ne ocupăm de toate formalitățile, am vorbit cu cei de la Camera de Comerț Româno-Americană (AMCAM), vom lua legătura cu rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) și să îi transmitem lui Dalai Lama o invitație oficială. Sperăm să îl întâlnim, din nou, de această dată la Cluj-Napoca în cursul anului viitor. Dalai Lama a fost în Ungaria, în Bulgaria, dar în țara noastră nu a fost niciodată”, a spus Baciu.

Potrivit acesteia, Dalai Lama este implicat în educație și vorbește foarte mult despre importanța acesteia în formarea noii generații.

„Am fost o delegație de 25 de persoane din România, care s-a aflat în India, timp de patru zile, în luna septembrie la o manifestare privind lecțiile lui Dalai Lama, am vizitat locuri sacre, am participat la slujbe speciale oficiate de călugări budiști, de călugări tibetani. Și am avut și o audiență privată cu Dalai Lama, care ne-a primit pe toți, a petrecut timp cu noi. Este un spirit extrem de pozitiv, iar în prezența lui simți o energie extraordinară”, a subliniat Simona Baciu.

Programul de mindfulness de la Transylvania College Cluj-Napoca este unicul implementat într-o școală din România, fiind o nouă abordare în educație și business, care se referă la învățarea elevilor să gândească pozitiv, să reflecteze, să aibă o atitudine de compasiune, de empatie față de cei din jurul lor.

Transylvania College este o școală privată înființată în Cluj-Napoca, în anul 1993, având în prezent peste 600 de elevi români și străini. Instituția de învățământ oferă un traseu educațional complet, de la creșă până la liceu. În ciclul primar și gimnazial, elevii pot opta pentru una dintre cele două linii paralele de studiu: linia românească, care urmează programa națională, îmbogățită cu elemente din curriculum-ul britanic, sau linia internațională, unde predarea se realizează după curriculum britanic Cambridge, în limba engleză, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a.

În aprilie 2010, europarlamentarul Laszlo Tokes anunța că a primit confirmarea din partea liderului spiritual tibetan, Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama,
privind o vizită a sa în România, în cursul lunii septembrie a aceluiași an, în aceeași perioadă în care acesta urma să facă o vizită și la Budapesta.

Tokes informa, într-un comunicat, că a lansat invitația către Dalai Lama la începutul lunii decembrie 2008, când liderul spiritual tibetan, împreună cu premierul Guvernului tibetan în exil, profesorul Samdong Rinpoche, s-au aflat la Bruxelles. Cu acea ocazie, liderul spiritual al Tibetului a fost primit de către membrii intergrupului Tibet al Parlamentului European, din care făcea parte și europarlamentarul Laszlo Tokes.

Ulterior, răspunzând unei solicitări MEDIAFAX, MAE preciza că autoritățile române nu au formulat invitații către Dalai Lama sau reprezentanții săi pentru a vizita România și că Bucureștiul recunoaște existența unei singure Chine, din care face parte și Tibetul.

Potrivit comunicatului MAE de la acea vreme, orice contacte ale oficialităților române cu reprezentanți ai Regiunii Autonome Tibet sunt convenite pe canale diplomatice, în cadrul relațiilor dintre România și Republica Populară Chineză.

Ulterior, europarlamentarul Laszlo Tokes afirma că vizita în România a liderului spiritual tibetan Dalai Lama „nu pune sub semnul întrebării principiul unei singure Chine, acceptat de România”, scopul vizitei fiind ecumenic, și nu politic.

Laszlo Tokes i-a făcut lui Dalai Lama o nouă invitație de a vizita România, în septembrie 2010, declarând atunci că își asumă „responsabilitatea de a interveni pe lângă președintele Traian Băsescu și Guvernul României pentru ca vizita să se desfășoare în condiții liniștite”, însă vizita lui Dalai Lama nu a mai avut loc.

Dalai Lama, aflat în prezent în India, trăiește în exil din 1959 și a primit premiul Nobel pentru pace în 1989.

Dalai Lama anunța, în martie 2011, că-și abandonează rolul politic de lider al mișcării tibetanilor în exil, un rol în mod esențial simbolic.

Desemnat Dalai Lama la vârsta de trei ani, el considera deja că s-a retras „pe jumătate”, începând din 2001, când a fost ales pentru prima dată un premier al Guvernului în exil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Devine interzis în România! Anunțul făcut de Guvern: Am interzis prin ordin
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro