Ce au descoperit egiptenii care anchetează prăbușirea Airbusului rusesc: detaliul de pe înregistrarea conversațiilor din cabină

Ce au descoperit egiptenii care anchetează prăbușirea Airbusului rusesc: detaliul de pe înregistrarea conversațiilor din cabină
Publicat: 07/11/2015, 21:47

Președintele comitetului de anchetă Ayman al Moukaddam a anunțat că echipa sa continuă să adune informații și să studieze toate pistele, cu scopul de a explica dezintegrarea avionului de linie rusesc, în contextul în care teza unei bombe este evocată de către serviciile americane și britanice, iar mai multe țări și-au suspendat zborurile cu Egiptul.

„O analiză spectrală va fi efectuată în laborator de către specialiști, în vederea identificării acestui zgomot”, a declarat el într-o conferință de presă la Cairo.

„Comitetul examinează cu cea mai mare atenție toate scenariile posibile pentru a explica accidentul și nu a ajuns până acum la vreo concluzie anume”, a adăugat el.

Ayman al Moukaddam a declarat că analiza cutiilor negre arată că avionul a fost distrus la 23 de minute după decolarea de la Sharm el-Sheikh – în timp ce se afla pe pilot automat – și că fragmentele epavei au fost răpândite pe 13 kilometri, „ceea ce coroborează ipoteza unei dislocări în zbor”.

„Examinarea inițială a epavei nu permite să se identifice originea acestei dislocări în zbor”, a declarat el.

Întrebat ce părere are despre suspiciunile unor surse occidentale, potrivit cărora este vorba despre un atentat, Ayman al Moukaddam a declarat că niciun element care să sprijine această teză nu a fost transmis echipei sale.

Șeful diplomației egiptene Sameh Choukry a reproșat sâmbătă unor „țări străine” – pe care nu le-a numit – că nu împărtășesc cu autoritățile de Cairo informațiile serviciilor lor secrete despre prăbușirea în Sinai.

Surse apropiate serviciilor de securitate egiptene au declarat că autoritățile examinau înregistrările camerelor de supraveghere de pe aeroportul Shar el-Sheikh, în căutarea oricărei activități suspecte la plecarea Airbusului A321. Avionul companiei ruse Metrojet zbura către Sankt Petersburg.

Postul de televiziune France 2, care cita un anchetator din Egipt, anunța vineri că analiza cutiilor negre permite să se audă în mod distinct zgomotul unei explozii care nu ar fi accidentală.

– 80.000 de turiști ruși în așteptare

Aripa egipteană a organizației Statul Islamic (SI) a revendicat încă de sâmbăta trecută responsabilitatea distrugerii Airbusului, care s-a soldat cu moartea tuturor celor 224 de persoane care se aflau la bord.

Potrivit unor surse apropiate spionajului occidental, agenți americani și britanici au interceptat conversații între militanți islamiști, dar și informații provenind de a cel puțin un guvern implicat în ancheta asupra catastrofei.

Ele vorbesc despre o „posibilitate credibilă”, dar subliniază că nu dețin proba categorică a unui atentat cu bombă.

Potrivit postului NBC, care citează oficiali americani neidentificați, comunicații între lideri SI de la Rakka, în Siria, și membri ai Provinciei Sinai, gruparea jihadistă egipteană afiliată SI, conțin afirmații lăudăroase despre avionul rus doborât în regiune.

Mai multe țări, inclusiv Rusia, au decis să-și suspende zborurile cu Egiptul în așteptarea clarificării circumstanțelor dramei, spre regretul Egiptului, a cărei economie este puternic dependentă de turism.

Ca atare, 80.000 de turiști ruși sunt blocați în prezent în Egipt, a anunțat sâmbătă vicepremierul Arkadi Dvorkovici, precizând că repatrierea lor urmează să fie organizată de către autoritățile egiptene.

Operațiunile de repatriere a aproximativ 20.000 de turiști britanici blocați la Sharm el-Sheikh, o stațiune balneară la Marea Roșie, s-au lovit vineri de dificultăți. Doar opt zboruri din 29 programate să plece au fost autorizate de către Egipt, care s-a justificat invocând capacitățile limitate ale aeroportului local.

Un oficial britanic și-a exprimat speranța, la Sharm el-Sheikh, ca acești compatrioți ai săi să fie repatriați în următoarele zece zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Răsturnare de situație în cazul elevului agresat sexual în toaleta unei școli din București. Ce...
S-a ales praful de visul Monicăi Gabor în SUA! Nu mai are nicio afacere: 'E...
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
După ce a fost declarată moartă, o femeie a început să respire în timp ce...
Cât costă rochia pe care Andreea Esca a purtat-o la nunta Roxanei Hulpe. Ținuta a...
Afecțiunea de care suferă Diana Dumitrescu. Diagnosticul DUR primit de la medici: „Am avut o...
Patrizia și Bianca, duse la capelă în rochii de mireasă. Mama Patriziei își urlă durerea...
A fost declarată decedată, dar a început să miște la morgă. Cazul care a șocat...
„Trăim cu speranţă, cu nădejdea că încă Cristian ar mai fi în viaţă” Căutările se...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât costă în România cel mai ieftin SUV SsangYong? RIVAL pt. Duster
Rusia ameninţă că va ataca instructorii militari occidentali din Ucraina: "Nu contează dacă sunt francezi...
Ceva CIUDAT se întâmplă chiar în centrul galaxiei Calea Lactee
RESTRICȚII de astăzi, 5 IUNIE. Măsurile care se aplică din această dimineață
Viața la bloc. Noi reguli pentru proprietari. Vei scoate mai mulți bani
Patrocle, cățelul care a frânt inimile românilor cu dispariția lui, a fost găsit după 2...
VIDEO Flavius, filmat cum se îneacă! "Băiatul a strigat, nu l-a băgat nimeni în seamă"
Cuza, mărturisiri despre momentul în care s-a angajat prima dată, atunci când mama lui nu...
Final fericit pentru Patrocle! Cățelul dispărut în București este în drum spre casă, după patru...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Producătorii, sfătuiți să renunțe la plastic în culori vii
×