Iohannis respinge o finanțare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. „Considerăm că nu este oportun”

Iohannis respinge o finanțare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. „Considerăm că nu este oportun
Publicat: 09/11/2015, 16:01

Președintele Klaus Iohannis a respins de la promulgare legea de ratificare a Acordului de asistență financiară pentru Republica Moldova, semnat la Chișinău pe 7 octombrie, cerând Parlamentului să o reexamineze.

Acordul prevedea o asistență financiară rambursabilă de până la 150 de milioane de euro, provenite din procesul de privatizare și aflate în soldul BNR, care erau destinate finanțării deficitului bugetar și refinanțării datoriei de stat ale Republicii Moldova. Împrumutul urma să fie acordat în maximum trei tranșe, iar scadența fiecărei tranșe era de maximum 5 ani.

„Având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova – survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate – considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014″, arată Președinția într-un comunicat de presă.

Guvernul proeuropean de la Chișinău, condus de Valeriu Streleț, a picat pe 29 octombrie, după ce moțiunea de cenzură inițiată de comuniști și de socialiști a fost votată de o majoritate a deputaților, cu sprijinul democraților lui Marian Lupu. MAE român a reacționat atunci imediat, spunând că în Moldova ar trebui să prevaleze stabilitatea și mandatul pro-european votat de cetățenii moldoveni la alegerile legislative din noiembrie 2014.

Valeriu Streleț a fost acuzat în textul moțiunii că este implicat în actele de corupție de la Banca de Economii, unde a avut loc așa-numitul „jaf al secolului”, în urma căruia au dispărut în jur de 1 miliard de dolari, precum și că a încercat să îi țină spatele fostului premier Vlad Filat, pus sub acuzare în acest caz, alături de afaceristul Ilan Shor, ales primar la Orhei.

De asemenea, moțiunea a atacat faptul că Streleț a cerut demiterea șefului Centrului Național Anticorupție, care anchetează dosarul în care este implicat și Filat. În moțiune, Streleț a fost acuzat și că asupra lui planează suspiciuni de corupție, prin „facilitarea activității” unor firme implicate în „jaful secolului”, folosite la scoaterea banilor din bancă – Caravita și Bioprotect.

Camera Deputaților din România a ratificat pe 14 octombrie Acordul privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău la 7 octombrie 2015. Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, după vot, că, după 25 de ani „de vorbe”, se trece la un ajutor concret pentru Moldova, arătând că acordarea acestui împrumut ajută țara vecină.

Acordul urma să intre în vigoare după ce era ratificat de către cele două state, iar prima tranșă din împrumut urma să fie acordată după ce Guvernul Republicii Moldova îl informa pe cel român în privința stadiului consultărilor și negocierilor pe care le are cu Fondul Monetar Internațional.

„Până la momentul la care va avea un acord cu instituțiile financiare internaționale, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană, așa cum am avut și noi în anii trecuți, cred că este de datoria și mai ales este de puterea României ca într-un moment dificil să fim primii care spunem da, suntem aici, vă putem sprijini și putem să vă dăm acest împrumut rambursabil”, a afirmat Victor Ponta la acel moment.

El a precizat totodată că dobânda va fi în jur de 1,5%, deci în „condiții extrem de avantajoase”.

Premierul a dat asigurări că a discutat despre acest acord și cu președintele Klaus Iohannis și cu liderii partidelor politice și cu președinții celor două Camere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Apare o nouă obligație în România. Se aplică în toate magazinele și restaurantele, fără excepție
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Aștept cu nerăbdare". Florin Piersic, noi declarații despre starea sa de sănătate. Dorinţa arzătoare a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Copacii care au supraviețuit bombei atomice lansate asupra Hiroshima
×