PRIMUL TEST pentru Dacian Cioloș. Ce i-au cerut partidele și când prezenta LISTA MINIȘTRILOR

PRIMUL TEST pentru Dacian Cioloș. Ce i-au cerut partidele și când prezenta LISTA MINIȘTRILOR
Publicat: 11/11/2015, 22:38

La o zi de la primirea mandatului de premier, Dacian Cioloș a făcut miercuri turul partidelor parlamentare. Potrivit unor surse politice, citate de Mediafax, prim-ministrul desemnat ar urma să prezinte sâmbătă lista miniștrilor din Cabinetul său.

Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului s-ar putea reuni luni pentru a stabili calendarul audierii în comisii a celor care vor fi propuși să facă parte din Guvern, iar marți s-ar putea întruni plenul pentru votul de învestire a Cabinetului.

În cazul unui vot favorabil în Parlament, noul Cabinet ar putea depune marți seară jurământul de credință, în fața președintelui, iar miercuri să aibă prima ședință la Palatul Victoria.

În actuala configurație a Parlamentului, PSD are 197 de senatori și deputați, PNL – 176, UNPR – 64, ALDE – 37, UDMR – 25, PND – 12, grupul minorităților naționale – 17, alți 14 deputați și 5 senatori fiind neafiliați.

Un guvern condus de tehnocratul Cioloș nu ar avea, cel puțin matematic, probleme la învestirea în parlament, în condițiile în care UNPR și-a anunțat susținerea pentru varianta propusă de Iohannis. În acest moment, PNL, UDMR, independenți și minoritățile pot asigura 246 din cele 274 de voturi necesare învestirii noului guvern. Cu voturile UNPR acestea ar ajunge la 310.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ar putea să își păstreze portofoliile în Guvernul pe care îl pregătește premierul desemnat, Dacian Cioloș, fiind posibil ca Sorin Cîmpeanu să fie și vicepremier, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice. De asemenea, fostul ministru al Internelor Constantin Dudu Ionescu, în prezent consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, este o variantă luată în calcul de premierul desemnat, pentru portofoliul de la Interne.

PSD nu vrea „epurări”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că i-a cerut lui Dacian Cioloș să nu facă „epurări” în aparatul de stat și să nu se folosească „procedura bine știută, folosită de către ei în perioadele în care au fost la guvernare, să schimbe tot, cu posibilitatea de a paraliza sistemul”.

„Dacian Cioloș mi-a spus că nu intenționează, dacă va fi votat Guvernul pe care îl va prezenta, să înceapă o acțiune brutală de schimbare a administrației. (…) Se pare că va avea o atitudine corectă, normală”, a adăugat Liviu Dragnea.

Șeful PSD a mai spus că i-a prezentat lui Cioloș un pachet de obiective, de care speră că premierul desemnat va ține cont, acesta fiind de altfel și un criteriu pentru susținerea Guvernului. Liderul PSD a precizat astfel că așteaptă lista de miniștri și programul de guvernare, un alt factor important pentru susținerea Cabientului fiind și prestația miniștrilor din cadrul audierilor din Parlament.

„I-am spus premierului desemnat că colegii noștri de la partid, din Parlament, vor avea o atitudine corectă în comisii, dar vor fi foarte atenți la prestația fiecărui ministru. Vor pune întrebări decente, dar l-am rugat să le spună membrilor Cabinetului să ia foarte în serios audierile de la comisie. (…) Se vorbește despre un guvern format din experți, că așa cum s-a decis la Cotroceni. Asta înseamnă că un ministru dacă este considerat expert trebuie să dovedească în primul rând în comisie”, a spus Dragnea.

PNL se pregătește penrtu a doua rundă de discuții

După aproape 30 de minute de discuții cu Dacian Cioloș, liberalii au declarat că în întâlnire nu a fost vorba despre nume care vor figura pe lista Cabinetului său, dar premisa expusă a fost aceea că miniștrii vor fi specialiști, nu oameni cu carnet de partid.

„Premisa pe care a expus-o a fost una foarte clară, miniștrii domniei sale vor fi oameni care nu au carnet de partid, vor fi specialiști”, a spuscopreședintele liberalilor, Alina Gorghiu. La rândul său, copreședintele PNL Vasile Blaga a precizat că liberalii au avut miercuri o primă discuție cu premierul desemnat, o altă întâlnire urmând să aibă loc după alcătuirea listei Cabinetului, probabil la sfârșitul acestei săptămâni.

„O să avem încă o discuție după ce își formează echipa, cu lista în față și atunci o vom discuta cu toți membrii comisiei de unificare, pentru că e primul for care să se pronunțe în continuare asupra mersului lucrurilor”, a spus Blaga.

„Ne-a bucurat că este conștient de faptul că va trebui să pună la punct două mecanisme extrem de importante: unul, în ceea ce privește colaborarea parlamentară, adică un mecanism de relaționat foarte des cu grupurile parlamentare, atât domnia sa, cât și viitorii miniștri și, de asemenea, un mecanism de consultare cu mediul socio-profesional, cu ONG-urile. (…) Ne bucură, de asemenea, că este conștient că va trebui să vină în fața Parlamentului cu un buget de dezvoltare, axat pe investiții, care să relanseze această zonă atât de deficitară, absorbția fondurilor comunitare”, a adăugat Blaga.

Tăriceanu a făcut „o listă de priorități”

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a transmis lui Cioloș că parlamentarii săi vor decide cum vor vota la învestitura noului Cabinet după prezentarea programului și a echipei guvernamentale, precizând că i-a transmis lui Cioloș o listă de priorități.

„Nu vom putea să luăm o decizie cu privire la modul în care ALDE va vota la votul de învestitură decât după ce domnia sa (Dacian Cioloș- n.r) va prezenta programul de guvernare și echipa, componența guvernului. Atunci vom organiza o discuție în cadrul forului de conducere statutar al ALDE și ne vom putea pronunța. Până atunci nu pot să vă dau alte amănunte, important este de subliniat un lucru, că în discuția pe care am avut-o, am făcut o discuție foarte aplicată și am prezentat domniei sale o listă de chestiuni economice, cu precădere, și politice pe care dorim să le aibă în vedere și care reprezintă o premisă pentru a putea lua în calcul un sprijin eventual la votul de învestitură”, a spus Tăriceanu, la finalul discuției cu premierul desemnat, pe care a calificat-o drept foarte bună”.

Co-președintele ALDE a explicat că măsurile economice prezentate lui Dacian Cioloș sunt aceleași pe care partidul său le-a promovat, referitoare la reducerea fiscalității sau la elaborarea unor legi cum ar fi legea lobby-ului. Referitor la măsurile politice, Tăriceanu a preferat să fie „discret”, precizând însă este vorba de modul țn care viitorul guvern se va raporta la grupurile parlamentare.

UNPR, sprijin necondiționat

UNPR i-a transmis premierul desemnat Dacian Cioloș, în cadrul discuțiilor care au avut loc miercuri, că Uniunea va sprijini noul Executiv atât la votul de învestitură, cât și în Parlament, pe proiectele guvernamentale importante.

„UNPR și-a reafirmat susținerea pentru președintele României pe toate proiectele din domeniul securității naționale. Gabriel Oprea a subliniat faptul că România are nevoie de stabilitate. (…) Uniunea va susține în Parlament premierul desemnat și Cabinetul propus de acesta”, se arată într-un comunicat de presă.

UDMR vrea miniștri fără carnet de partid

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la finalul discuției cu premierul desemnat Dacian Cioloș, că sunt foarte multe reforme pe care viitorul guvern va trebui să le aplice, el făcând trimitere la legea educației, dar și la reforma administrativă, el precizând că este nevoie de recâștigarea încrederii în administrația locală și centrală, dar și de o reală descentralizare.

Kelemen a mai spus că UDMR va insista pentru introducerea unui capitol în programul de guvernare care să vizeze minoritățile naționale pentru că „fiecare om, fiecare cetățean, indiferent de etnia de care aparține trebuie să știe că este tratat egal” și că „poate să aibă încredere în administrația centrală, în Guvernul României”.

De asemenea, UDMR va cere, în măsura posibilităților, introducerea unui capitol pentru dezvoltarea infrastructurii, importantă fiind reforma sănătății.

Liderul UDMR a mai spus că Uniunea este interesată să vadă cum va arăta structura guvernului și lista miniștrilor, adăugând că a pledat pentru un guvern integral de tehnocrați, fără oameni cu carnet de partid.

„Dacă se vorbește de un guvern tehnocrat, ceea ce noi am susținut și premierul trebuie să aibă mână liberă pentru formarea echipei, atunci vorbim de oameni care nu au parti-pris-uri. (..) Noi nu vom propune pe nimeni pentru acest a cabinet”, a mai spus Hunor. El a susținut că UDMR va respecta alegerea premierului în privința miniștrilor și „în funcție de programul de guvernare, luni sau marți, vom stabili ce susținere vom da acestui guvern”. Kelemen a mai spus că îl acceptă în noul cabinet pe premierul interimar și ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, însă nu și pe ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, care nu poate fi numit tehnocrat pentru că a candidat pe listele PSD.

(Ștefan Pană, Mediafax)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Apare o nouă obligație în România. Se aplică în toate magazinele și restaurantele, fără excepție
Traiul românilor, tot mai dificil. Ce scumpiri vor urma
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Aștept cu nerăbdare". Florin Piersic, noi declarații despre starea sa de sănătate. Dorinţa arzătoare a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Copacii care au supraviețuit bombei atomice lansate asupra Hiroshima
×