RISE Project: Cum a devenit „prevenirea și stingerea incendiilor” o afacere pentru generali și colonei din ISU

RISE Project: Cum a devenit „prevenirea și stingerea incendiilor o afacere pentru generali și colonei din ISU
Publicat: 26/11/2015, 13:05
Actualizat: 28/11/2015, 13:44

Localurile și alte firme obligate să obțină autorizații de funcționare și implicit aviz de securitate anti-incendiu de la IGSU trebuie să apeleze la firme care se ocupă cu amenajarea sau documentația necesare pentru obținerea acestui aviz. În România există sute de astfel de firme de „prevenirea și stingerea incendiilor”, însă doar 21 sunt autorizate de IGSU. Printre acestea, se numără și firme ale unor foști sau actuali generali și colonei din IGSU, arată o anchetă a RISE Project.

Cosmin-Aurelian Udor, fiul generalului Aurel Udor, fostul șef al ISU București, are o astfel de firmă, Servicii de Pompieri și Descarcerare SA, înființată în 2006, pe când tatăl său conducea pompierii bucureșteni. Nora lui Udor și-a deschis și ea firmă de PSI – Compania de Stingeri și Intervenții, în 2007. Generalul Udor s-a retras de la conducerea ISU București în 2009 și, la scurt timp, s-a angajat chiar la firma înființată de nora sa, scrie RISE Project. În ultimii șapte ani, Compania Stingeri și Intervenții a avut o cifră totală de afaceri de peste 50 de milioane de lei și profit net de aproape 9 milioane – cifre care o plasează în topul acestei afaceri de nișă.

Asociații familiei Udor sunt personaje controversate, mai arată RISE Project. Cosmin-Aurelian Udor a înființat firma Servicii de Pompieri și Descarcerare alături de Mihai Gabriel Popescu, Horațiu Cosmin Udriște, Orlando Cosmin Ionescu, Florin-Marius Drăguț și firma Prometeu Consulting SRL (cu profil de lucrări PSI).

Cosmin Udriște Horațiu este fiul lui Gheorghe Udriște, actual deputat PNL și fost director al Metrorex. Liberalul Mihai Gabriel Popescu este cunoscut și ca Mișu Pricopsitu și a schimbat mai multe partide și funcții publice. În 2007, el era consilierul lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor. Florin-Marius Drăguț este anchetat de procurorii DNA pentru că ar fi dat mită în schimbul unor contracte cu CNADNR. Printre partenerii săi de afaceri se numără Andrei Plumb și Dan Plumb, soțul și fiul Rovanei Plumb, ex-ministrul Mediului.

Părinții colonelului Matei Tudorel și-au deschis o firmă de lucrări PSI, la peste 60 de ani, când colonelul lucra la pompieri. Cu cinci ani înainte ca Matei Tudorel să iasă la pensie, soția sa, Mărioara, a intrat în firmă, apoi și fiul său. Firma – Austing Com SRL – avea sediul social în casa în care locuiau colonelul Matei și soția sa. Compania este azi una dintre cele mai cunoscute din piața de profil, cu o cifră de afaceri de peste 12 milioane de lei și profituri de 3,8 milioane în ultimii 10 ani, scrie RISE Project.

În discuția cu reporterii RISE Project, colonelul Matei Tudorel a fost nervos. Întrebat cum de și-au deschis părinții săi o firmă de PSI, Tudorel a răspuns: „Întrebare de întrebare. Era un domeniu neabordat la vremea respectivă și ei și-au deschis o firmă în domeniul respectiv. Tata este inconștient, în pat. Nu vreți să vă duc la el, să stați de vorbă cu el? Vă iau acum de unde sunteți, mergem să-l vedeți, stăm cu lumânarea la capul lui, hai să-l întrebați pe el de ce și-a făcut firmă”.

Anul trecut, colonelul a intrat în acționariatul firmei de familie care a funcționat în casa sa, înlocuindu-și soția în funcția de administrator al societății. Tot în 2014, Matei Tudorel a înființat și firma Austing Serv SRL, alături de fiul său.

Firma colonelului în rezervă Matei Tudorel are o relație și cu firma Psicom Intermed SRL, deținută de Gheorghe Gabriel, unul dintre jucătorii cu greutate din piața PSI, care se numără printre cele 21 de societăți românești acreditate de ISU pentru activități de evaluare, identificare și control al riscului de incendiu. Tudorel este angajatul acestei firme, fiind specialistul acreditat de ISU pentru lucrări PSI, mai scrie RISE Project.

„Gabriel Gheorghe, patronul firmei, a lucrat pe vremea comunismului la Institutul Național de Motoare Termice, după care, prin 1991, i s-a cerut să plece, moment în care a intrat în afaceri – povestește partenerul său, Matei Tudorel. S-au asociat în urmă cu câțiva ani pentru a participa la licitații publice, însă n-au câștigat, spune colonelul. De fapt, Psicom Intermed a câștigat contracte cu statul în valoare de peste 5,3 milioane de lei. Dintre cele 20 de contracte publice câștigate, 15 au fost parafate cu CFR – cel mai recent obținut chiar anul acesta. Cinci dintre contracte au fost atribuite fără licitație, iar în cazul a 10 dintre celelalte – doar Psicom Intermed a depus ofertă. Compania a avut o cifră de afaceri de peste 33 de milioane de lei în ultimii 10 ani”, scrie RISE Project.

Gabriel Gheorghe, partenerul de afaceri al lui Matei Tudorel, are 8 firme în acest domeniu, una fiind un serviciu privat de intervenții în situații de urgență. Una dintre firmele sale, Psicom SUP, a fost cedată în 2009 către două offshore-uri folosite de consultantul offshore Laszlo Kiss, partenerul de evaziune și spălare de bani al lui Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca, conform RISE Project. Kiss a fost condamnat la 6 ani și patru luni de închisoare în dosarul Petromservice.

Un alt colonel ISU cu afaceri în domeniu este Gheorghe Bârsan, pensionat de la ISU București în 2006, care și-a făcut firma Sarmis Columna Consult SRL. Aceasta este una dintre cele 21 de firme acreditate de ISU pentru evaluarea riscului de incendiu, conform RISE Project. Fratele lui Bârsan, Ovidiu Bârsan este comandant de detașament la ISU București, iar soția acestuia este angajată la firma colonelului.

Bârsan, specialist acreditat de ISU, lucrează și pentru o altă firmă, după modelul lui Matei Tudorel, mai arată RISE Project. Firma respectivă este Adelma Servicii SRL, care a intrat astfel pe lista celor 21 de acreditate ISU.

„Oficial, Adelma Servicii este firma Elenei Penișoară, fosta secretară a colonelului Bârsan. Înainte de a deschide această firmă, Elena Penișoară se mutase de la secretariatul ISU la direcția de inspecții. Femeia ieșit din sistem în 2001, cu grad de plutonier-adjunct șef, a lucrat doi ani pe persoană fizică autorizată, apoi a înființat SRL-ul Adelma Servicii”, scrie RISE Project. Firma respectivă lucrează și cu generalul în rezervă Aurel Udor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO