Cât de credincioși sunt oamenii de știință? Americanii publică primul mare studiu despre relația dintre cercetare și credință

Cât de credincioși sunt oamenii de știință? Americanii publică primul mare studiu despre relația dintre cercetare și credință
Publicat: 08/12/2015, 09:17
Actualizat: 25/02/2019, 19:47

Elaine Howard Ecklund, coordonatoarea studiului, descrie această controversă mai degrabă drept un „război al cuvintelor alimentat de cercetători, oameni religioși și persoane aflate între cele două tabere”, iar rezultatele cercetării au contrazis ateismul universal al oamenilor de știință, arătând că „peste jumătate din cercetătorii din India, Italia, Taiwan și Turcia se autodescriu ca fiind religioși, relatează totb.ro.

Uimitor, de pildă, este că în populația generală din Hong Kong există de două ori mai mulți atei convinși (55%) decât în rândul comunității științifice din regiune (26%), arată autoarea. Totuși, studiul a dovedit că cercetătorii tind să fie, în general, mai puțin religioși decât segmentul majoritar al populației.

În ceea ce privește conflictul dintre religie și știință, autorii cercetării au constatat că doar o minoritate a oamenilor de știință din fiecare regiune analizată consideră că ar exista un astfel de conflict. În Marea Britanie, una dintre țările cu tradiție care au fost studiate, doar 32% dintre oamenii de știință au caracterizat raportul dintre religie și știință ca fiind de natură conflictuală. 25% dintre cercetătorii de la Hong Kong, 27% din cercetătorii indieni și 23% dintre cercetătorii taiwanezi consideră că știința și religia pot coexista și se pot ajuta reciproc.

Autorii au menționat faptul că mulți dintre cei chestionați au fost de părere că religia poate reglementa unele practici când vine vorba de „zonele gri” ale moralei. „Religia oferă o orientare în acele cazuri în care oamenii ar putea fi tentați să o ia pe scurtătură morală pentru că vrei să publici ceva anume și îți spui „Oh, acest experiment nu a fost destul de bun, dar dacă îl prezint într-o anumită lumină, ar putea să fie suficient”, a dezvăluit un profesor de biologie din Marea Britanie.

Un alt profesor de științe exacte a dezvăluit că este de părere că există mai multe tipuri de ateism. „Nu am nicio problemă cu participarea la serviciul religios pentru că, de cele mai multe ori, este o manifestare culturală”, a susținut un cercetător în domeniul fizicii care a adăugat că deseori a luat parte la slujbe pentru că fiica sa cânta în corul bisericii. „Te simți de parcă ai admira o altă parte a culturii tale, cu toate că nu am nicio credință personală din punct de vedere religios. Nu mă îngrijorează deloc faptul că religia încă există undeva în lume”, a spus acesta.

Mai mult, dincolo de datele cantitative pe care le-au obținut, ei au descoperit și că există multe nuanțe în ceea ce privește percepția oamenilor de știință asupra religiei, majoritatea dintre ei dovedindu-se toleranți față de practicile, tradițiile și convingerile religioase ale celor din jur. „Dezbaterile pe teme religioase sunt destul de frecvente aici, mai ales pentru că toate lumea vorbește despre templul la care merge, despre biserica la care participă la slujbe. Deci, practic, nu este o problemă pe care să o ascundem. Pur și simplu discutăm despre subiect. Asta pentru că în Taiwan conviețuiesc oameni de religii diferite”, a răspuns un profesor de biologie taiwanez.

În realizarea acestei cercetări, americanii de la Rice University au colectat informații de la un eșantion format din 9.422 de respondenți provenind din Franța, India, Italia, Hong Kong, Turcia, Taiwan, Marea Britanie și SUA. Relizatorii studiului au și călătorit personal în aceste regiuni pentru a putea obține 609 interviuri aprofundate, definitivând astfel cel mai amplu studiu realizat vreodată referitor la relațiile dintre credință și știință. „Știința este un efort la nivel global, iar atât timp cât știința se desfășoară la nivel mondial, trebuie să recunoaștem că linia de demarcație între știință și religie este mult mai permeabilă decât consideră majoritatea oamenilor”, a conchis Ecklund.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum va fi vremea în luna mai: Temperaturi peste medie și precipitații variabile
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații