Text referitor la conflictul israeliano-palestinian, adoptat cu dificultate

Text referitor la conflictul israeliano-palestinian, adoptat cu dificultate
Publicat: 19/01/2016, 07:56

Acest lung text a fost adoptat de către cei 28 de șefi ai diplomațiilor din statele UE după o zi de negocieri, în contextul în care acesta urma să fie validat, inițial, fără vreo dezbatere, în deschiderea reuniunii lor lunare, la Bruxelles.

În cursul unei ultime relecturări a textului, la cel mai înalt nivel, ministrul grec Nikos Kotzias și-a exprimat rezervele față de referiri la violențele comise de unii coloniști asupra unor palestinieni, dintre care unele au fost abandonate, a declarat un diplomat pentru AFP.

Iar omologul său polonez, Witold Waszczykowski, a refuzat o formulare care insista asupra unității UE în problema etichetării mărfurilor provenind din coloniile israeliene, așa cum prevede legislația europeană încă din 2012.

Această decizie, criticată dur de Israel, a intrat în atenție odată cu publicarea de către Comisia Europeană (CE), pe 11 noiembrie 2015, a unei „notițe explicative” cu scopul de a permite statelor UE să o aplice în mod corect.

Ca răspuns, premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis să suspende contactele cu UE pe tema conflictului israeliano-palestinian, în contextul în care Bruxellesul caută să relanseze procesul de pace prin intermediul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte UE, Statele Unite, ONU și Rusia.

„UE condamnă ferm atacurile teroriste și violențele tuturor părților și în toate circumstanțele, inclusiv uciderea unor copii”, se arată în versiunea finală a textului, publicat luni seara.

„UE salută progresele în ancheta de la Duma” asupra uciderii unei familii palestiniene, după incendierea casei acesteia de către extremiști evrei, și îndeamnă Israelul „să-i tragă la răspundere pentru faptele lor” pe toți autorii violențelor din rândul coloniștilor.

Ea condamnă colonizarea – „ilegală în dreptul internațional” – și critică atât „demolările și confiscările, inclusiv proiecte finanțate de UE, dar și evacuările” palestinienilor din anumite sate, cât și „transferurile forțate de beduini și avanposturile ilegale”.

În privința etichetării, UE se angajează la o „punere în aplicare continuă, deplină și eficientă a legislației existente în UE (…) aplicabilă produselor (provenind) din colonii”. Ea precizează că „acest lucru nu constituie o boicotare a Israelului, căreia UE i se opune ferm”.

„Numai o restabilire a unui orizont politic și o reluare a dialogului poate opri violențele”, apreciază cele 28 de state membre UE, în contextul în care negocierile de pace se află într-un punct mort din primăvara lui 2014, iar violențele dintre israelieni și palestinieni fac victime aproape în fiecare zi.

„Poziția noastră fundamentală este că situația de la fața locului este extrem de tensionată, periculoasă, într-o regiune care este deja foarte destabilizată de numeroase conflicte, în special conflictul din Siria, din Irak și din Yemen, și de avansarea Daech (organizația Statul Islamic) inclusiv în Egipt, în apropiere de (Fâșia) Gaza”, a declarat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene Harlem Désir.

„Astfel, în prezent există doar o soluție (la conflict), fondată pe principiul a două state”, a continuat el. În vederea relansării procesului de pace, UE propune să se înființeze un grup de susținere internațională, așa cum propune Franța, sau să se organnizeze o conferință internațională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!