Unul dintre cele mai folosite simboluri din lume a fost inventat din greșeală

Unul dintre cele mai folosite simboluri din lume a fost inventat din greșeală
Publicat: 02/04/2016, 15:13

Oliver Pollock, parintele acestui simbol, este una dintre marile personalitati uitate ale Razboiului de Independenta American. Fiul unui negustor irlandez, Pollock ajunge pe teritoriul american la 23 de ani si incepe sa faca comert cu Indiile de Vest. Pollock, o fire foarte ambitioasa, si-a dorit multe in viata , dar nu s-a asteptat ca un obicei de scriere il va introduce, indirect, in viata aproape oricarui om de pe planeta. Foarte probabil, Pollock si-ar fi dorit ca numele lui sa transceada secolele, iubirea sa fata de ideile si proiectul american sa devina un model pentru generatiile viitoare. O singura carte a fost scrisa despre, cu adevarat, incredibila viata a lui Pollock, „Oliver Pollock: Viata si vremurile unui patrioit necunoscut”, scrisa in 1937.

Si niciun articol sau material in limba romana despre povestea creatorului simbolului monedei americane nu a aparut. Pana astazi, la 238 de ani de cand Pollock producea semnul la care viseaza foarte multi.

Povestea lui este strans legata de Revolutia Americana, unul dintre razboaiele cele mai importante din intreaga istorie a lumii. Pollock a fost acolo, si a scris istorie acolo, chiar daca astazi s-a cam uitat.

Revolutia Americana sau Razboiul de Independenta, cum a mai fost numit de catre istorici, este declansat pe fondul taxelor si masurilor punitive din ce in ce mai mari pe care guvernul de la Londra le impunea coloniilor americane. Elita americana, printre care si Pollock, amentinta cu rebeliunea. Englezii, simtind pericolul, suplimenteaza trupele britanice si le trimit sa patruleze pe teritoriul american.

Pe 19 aprilie 1775, la Lexington, militiile americane, formate din voluntari si tineri fara o pregatire militara formala si sustinuta, se intalnesc, fata-n fata, cu puternicele trupe britanice. Desi nu se stie cine a tras primul glont, deci nu se stie nici astazi cine a declansat conflagratia, razboiul dintre coloniile americane si Imperiul Britanic avea sa inceapa fix in acele momente.

Americanii urmau sa intalneasca cea mai puternica armata a lumii, cei care au batut marile armate ale spaniolilor sau francezilor. Iar Statele Unite, pe langa oameni gata de lupta, aveau nevoie de bani pentru arme, haine si hrana. Nimeni nu dadea vreo sansa armatei lui Washington. Si pentru ca nu le dadeau sanse, nu le dadeau nici bani. Cu doar 20.000 de oameni, generalul american avea sa infrute cei mai titrati militari ai lumii.

Activitatile sale de prosper comerciant il pun in pozitia potrivita pe Pollock de a ajuta cele 13 colonii americane in procesul lor de uniune si independenta fata de coroana britanica.

Pe langa sfaturile si posturile de functionar pe care le ocupa in perioada Revolutiei Americane, Oliver Pollock, posesorul unei averi impresionante, ofera fiecare ban pe care il are cauzei americane, ajungand chiar sa faca imprumuturi imense pentru a finanta trupele lui George Washington. Tocmai aceste imprumuturi il trimit pe Pollock, tatal simbolului dolarului, timp de un an intr-o inchisoare de datornici din Havana, Cuba.

Dupa primii doi ani ai razboiului si multe infrangeri, din ce in ce mai putini credeau in tabara americana. Nicio tara nu oferea sprijinul armatei lui Washington, tocmai pentru ca estimau ca nu au absolut nicio sansa in fata puterii militare britanice. In timpul acesta, putini oameni, precum Oliver Pollock, au finantat si au facut posibila continuarea luptei americane.

Batalia de la Saratoga din anul 1777 reprezinta punctul de inflexiune al campaniei americane in Razboiul de Independenta. Dupa acesta batalie, tari importante si rivale Marii Britanii, precum Franta (in 1777) si Spania (in 1778) au hotarat sa se alature cauzei americane, oferind ajutor militar si financiar. Pollock era falit acum, dar ajutase America sa ajunga in acest punct. In 1781, trupele americane obtin victorii dupa victorii, iar oamenii lui Washington uimesc intreg globul cand britanicii se declara infranti in fata lor.

In 1778, la trei ani de la inceputul razboiului, Oliver Pollock, aproape falit, era reprezentantul Congresului Continental in New Orleans, un fel de prim guvern sau for administrativ al Statelor Unite, aici ocupandu-se de documentele contabile ale statului si de finantarea trupelor americane. Pe 1 aprilie 1778, Oliver Pollock foloseste pentru prima oara prescurtarea ce avea sa scrie istorie. Pesos sau dolarii spanioli erau cea mai folosita moneda de pe continentul nord american, iar Pollock ii prescurta prin „ps. „Ps”-ul lui Pollock arata de fapt ca $ de astazi, simbolul dolarului.

Etimologic, termenul de dolar provine de la thalerul european. Thalerul este numele unor monede de argint care au circulat pe intreg teritoriul Europei de la anul 1518. Numele este de fapt o prescurtare a monedei „Joachimsthaler”, folosita in Regatul Bohemiei (teritoriul Cehiei de astazi), zona bogata in argint. Pe aceasta moneda aparea un leu, ce reprezenta blazonul regatului ceh. De la acel desen vine si numele monedei noastre, leul romanesc. In 1908 au fost scosi ultimii thaleri care mai circulau in Germania.

Pe langa Razboiul de Independenta, Pollock a mai ajutat la finantarea expeditiei lui Lewis si Clark, expeditie care a marit suprafata Statelor Unite cu 30%, teritoriul american intinzandu-se de atunci inainte de la coastele Oceanului Atlantic la cele ale Oceanului Pacific.

Oliver Pollock nu a produs doar unul dintre cele mai folosite simboluri din lume la momentul actual, dar a ajutat cu adevarat la fondarea tarii ce a devenit un model de administratie si democratie pentru intreaga lume.

Citește în continuare pe zf.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Se dau noi VOUCHERE în România. Se aplică din 23 aprilie. Premieră totală
Locul în care multă lume gafează fără să știe. Care sunt normele de comportament
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu