Șase întrebări despre atacatorul de la Nisa. Cine era cu adevărat tunisianul Bouhlel

Șase întrebări despre atacatorul de la Nisa. Cine era cu adevărat tunisianul Bouhlel
Publicat: 18/07/2016, 20:39
Actualizat: 22/07/2016, 15:18

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel și-a lăsat barbă cu opt zile înainte de atentatul pe care l-a comis la Nisa, lăudându-se prietenilor că aceasta are o semnificație religioasă, a explicat procurorul general al Franței, Francois Molins, într-o conferință de presă de luni.

Tunisianul nu are însă nimic din portretul jihadistului cu care anchetatorii sunt deja obișnuiți din atentatele teroriste. „Mânca porc, bea alcool, se droga și avea o viață sexuală promiscuă”, a mai spus procurorul. Totuși, interesul său pentru extremismul jihadist a început să se manifeste recent și în special față de violența folosită de teroriști.

În computerul său, au fost găsite imagini „foarte violente” de pe siteuri radical islamiste, linkuri la siteuri jihadiste, dar și articole despre atacul de la clubul de gay din Orlando, atacul din Dallas asupra ofițerilor de poliție, dar și despre Osama bin Laden sau despre Mokhtar Belmokhtar, activ în regiunea Saharei cu propria grupare teroristă, afiliată al-Qaeda.

Jurnaliștii de la Le Figaro au adunat toate datele cunoscute până acum despre Mohamed Lahouaiej-Bouhlel și le-au grupat în șase întrebări și tot atâtea posibile răspunsuri.

1. De ce nu este Mohamed Lahouaiej-Bouhlel un jihadist obișnuit?

Bouhlel nu se încadrează în acest tipar, el nu era cunoscut serviciilor de informații ca având semne publice de radicalizare. „Trecutul său infracțional nu prevestea nimic din faptele de care este acuzat acum”, a considerat ministrul Justiției din Franța. Bouhlel a fost condamnat cu suspendare 6 luni, pentru o altercație în trafic, comisă cu violență – avea asupra sa o bâtă de baseball.

Bouhlel a venit în Franța în 2005 și era cunoscut pentru izbucnirile sale violente, mai ales asupra soției sale, spun vecinii săi. Bea alcool, dansa salsa, mergea la sala de forță și se poate spune că era un „party animal”. În agenda sa telefonică au fost identificate numeroase cuceriri romantice, atât feminine, cât și masculine, existând chiar și un amant în vârstă de 73 de ani, conform Le Parisien.

Imaginile din telefonul său arată însă că era pasionat de siteuri extrem de violente, cu scene de decapitare. Pasiunea sa este însă de dată recentă.

2. Era Mohamed Lahouaiej-Bouhlel în contact direct cu Statul Islamic sau alt grup terorist?

Cel mai probabil că nu sau cel puțin anchetatorii nu au putut stabili până acum acest lucru, scrie Le Figaro. Nu s-a găsit nicio legătură cu Statul Islamic, deși gruparea teroristă și l-a asumat drept „un soldat” de-al său. Cu toate acestea, se pare că era receptiv la propaganda Statului Islamic, dacă se ține cont de siteurile pe care le vizita.

Unchiul său, Sadok Bouhlel, 69 de ani, a declarat însă pentru AP că a existat un algerian care l-ar fi radicalizat rapid pe nepotul său.

3. De ce a revendicat Statul Islamic atât de târziu atacul?

Nu există o regulă privind revendicarea atacurilor teroriste. „Depinde de viteza cu care teroriștii pot comunica informațiile către Statul Islamic. Pentru că bazându-se pe aceste informații, organizația teroristă își lansează comunicatele”, a explicat jurnalistul David Thomson.

4. E posibil ca Statul Islamic să-și asume un atentat pe care nu l-a comis?

Experții spun că nu, arată cotidianul francez. „În general, Daesh nu își asumă un act la originea căruia nu se află stricto sensu”, spune criminalistul Alain Bauer pentru Le Figaro. „Daesh nu uzurpează” autorul unui act terorist, este de părere și islamologul Mathieu Guidere: „Ar fi prea periculos pentru credibilitatea sa, ar putea fi folosit de al-Qaeda sau alt competitor în detrimentul său”.

„Până acum, Statul Islamic nu și-a asumat niciodată un atac în mod oportunist, deși a avut de multe ori ocazia”, spune David Thomson, dând exemplu doborârea avionului EgyptAir.

5. A fost ajutat Mohamed Lahouaiej-Bouhlel?

Anchetatorii caută răspuns la această întrebare. Cu puțin timp înainte de atac, joi seară, Bouhlel a trimis un SMS prin care își felicita interlocutorul pentru arma pe care i-o dăduse cu o zi înainte. „Mai adu cinci de la prietenul tău” a mai scris el, precizând că sunt arme pentru altă persoană și prietenii săi. În alte publicații franceze, SMS-ul este descris ca spunând „Mai adu arme”. Deocamdată, nu se știe cine sunt aceste persoane, însă 200 de anchetatori sunt mobilizați pentru a le da de urmă.

Șase persoane sunt încă arestate, o a șaptea fiind eliberată în noaptea de duminică spre luni, între acestea aflându-se și doi bărbați suspectați că l-ar fi ajutat pe Bouhlel. Întrebarea este dacă aceștia știau ce urma tunisianul să facă cu armele sau nu.

6. Pot fi bolile psihice cauza actului lui Bouhlel?

Este greu de spus, pentru că puțini specialiști l-au examinat pe Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. În 2004, doctorul Hamouda Chemceddine l-a consultat și a stabilit că suferă de afecțiuni de comportament, de distorsionarea realității și a discernământului. „Un început de psihoză”, a declarat doctorul pentru L`Express. Doctorul i-a dat tratament, însă nu l-a mai văzut pe Bouhlel. Totuși, el spune că atunci nu era nimic în comportamentul său care să prevestească un asemenea masacru.

Cu toate acestea, afecțiunile netratate pot duce la schizofrenie. „Resping categoric ideea că nu a fost responsabil de actul său. O astfel de violență necesită îndoctrinare, un delir de radicalizare în paralel cu problemele sale psihice. Nu este actul unui nebun, este un act premeditat și executat”, arată doctorul psihiatru. De altfel, anchetatorii au arătat luni că Bouhlel a vizitat de câteva ori promenada din Nisa înainte să comită atacul și a făcut poze.

Sociologul Farhad Khosrokhavar consideră că este o îmbinare între problemele psihice ale lui Bouhlel și un mediu specific. „Proliferarea atacurilor teroriste din ianuarie și noiembrie 2015 au constituit un context particular. El trebuie să se fi inspirat”, a spus el pentru Le Parisien.

„Nu este ceva ideologic. Pentru că el era instabil psihic. Înainte, oamenii depresivi se sinucideau. Acum, mediul creat de Daesh îi împinge la astfel de acte. Teroristul de la Nisa și-a spus: Și eu pot face ca ei. Daesh a contribuit indirect la comportamentul său”, consideră profesorul de la Școala de Studii Superioare în Științe Sociale, din Paris.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii