Detaliul din datele radar de care depinde relația dintre Turcia și SUA. Ce s-a întâmplat în noaptea loviturii de stat

Detaliul din datele radar de care depinde relația dintre Turcia și SUA. Ce s-a întâmplat în noaptea loviturii de stat
Publicat: 19/07/2016, 19:10

Starea relațiilor dintre Ankara și Washington depinde în prezent de o serie de date radar care ar face legătura directă între baza aeriană Incirlik, situată în sudul Turciei și utilizată parțial de SUA, și organizatorii tentativei de lovitură de stat împotriva Administrației Recep Tayyip Erdogan, notează cotidianul italian La Repubblica.

Mulți dintre apropiații președintelui Recep Tayyip Erdogan sunt convinși că Pentagonul avea cunoștință de planurile generalilor rebeli turci, existând indicii că rețeaua de comunicații a NATO ar fi fost utilizată pentru coordonarea loviturii de stat. Însă, până acum, singura dovadă clară împotriva SUA este următoarea: cel puțin un avion militar de alimentare în zbor a decolat de la Baza Incirlik. Acest avion-cisternă a alimentat cu carburant aparatele de vânătoare F-16 folosite de generalii rebeli în tentativa de înlăturare de la putere a lui Recep Tayyip Erdogan. Însă în Baza Incirlik sunt avioane de alimentare americane și turce de același tip – KC-135 Stratotanker. Toate erau sub comanda generalului turc Bekir Ercan Van, arestat duminică.

Pentagonul a argumentat imediat că avionul-cisternă decolase din zona turcă a Bazei de la Incirlik.

Facțiunea rebelă a armatei turce a folosit cel puțin două avioane de vânătoare de tip F-16 în tentativa de înlăturare a Administrației Recep Erdogan. Conform unor surse citate de site-ul agenției Reuters, cele două avioane de vânătoare au putut zbura toată noaptea în timpul loviturii de stat pentru că au fost alimentate în zbor de cel puțin un aparat-cisternă decolat de la Incirlik.

„Cel puțin două avioane F-16 au urmărit avionul lui Recep Erdogan în timp ce se îndrepta spre Istanbul”, a declarat un fost oficial militar turc citat de Reuters. „Avionul business Gulfstream IV în care era Erdogan a reușit să evite localizarea și doborârea cu doar câteva minute”, a declarat un alt fost comandant militar turc.

Imediat după blocarea tentativei de lovitură de stat, regimul de la Ankara a luat măsuri speciale de control la Baza Incirlik, folosită de Statele Unite pentru operațiunile antiteroriste din Siria și Irak. În plus, Recep Erdogan a adoptat un ton dur împotriva Washingtonului, cerând extrădarea urgentă a clericului musulman Fethullah Gulen, care locuiește în statul american Pennsylvania. Premierul turc, Binali Yildirim, a amenințat că orice țară care îi oferă protecție lui Fethullah Gulen, principalul adversar al președintelui Recep Tayyip Erdogan, va fi „în război” cu Turcia, o referire la Statele Unite. „Fethullah Gulen este liderul unei organizații teroriste. Orice țară care îl susține nu este prieten al Turciei și va fi în război cu Turcia”, a afirmat Yildirim.

Disensiunile dintre Ankara și Washington nu sunt o noutate. În aprilie, președintele SUA, Barack Obama, a criticat presupuse încălcări ale libertății presei în Turcia, atrăgând reacția dură a omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunțat declarații făcute „prin spatele” său ce s-ar înscrie în eforturi de „divizare” a Turciei. „Criticile la adresa Turciei au scopul de a diviza, de a dezmembra și, dacă ar fi posibil, de a înghiți Turcia. Cineva de sus își face jocurile pe seama Turciei”, afirma atunci Erdogan. Liderul turc făcea aluzie la situația principalului său adversar politic – clericul musulman Fethullah Gülen -, un fost aliat, lider al Mișcării Gülen (Hizmet), stabilit în statul american Pennsylvania după ce a căzut în dizgrație. Gulen este acuzat că se află în spatele opoziției din Turcia, iar Erdogan probabil consideră că rivalul său politic s-ar bucura de susținerea Washingtonului. În plus, liderul autoritarist de la Ankara este nemulțumit că Statele Unite oferă susținere milițiilor kurde din Siria și Irak, în contextul conflictului dintre Ankara și mișcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Aproape 300 de persoane au murit în confruntările militare din Turcia, iar mii de militari rebeli au fost arestați după tentativa de lovitură de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică