Motivul pentru care o primărie din Cluj cere declararea stării de alertă

Motivul pentru care o primărie din Cluj cere declararea stării de alertă
Publicat: 25/07/2016, 16:13
Actualizat: 26/03/2019, 06:45

Potrivit unui comunicat al Primăriei Florești transmis, luni, semnat de primarul Horea Șulea, operatorul de salubritate din comună a fost notificat de societatea care administrează rampa pe care se depozitau până acum deșeurile de suspendarea contractului, motivând că rampa s-a umplut și nu mai poate primi noi transporturi.

„Am solicitat Prefecturii Cluj acordul pentru declararea stării de alertă pe raza omunei Florești, ca urmare a situației serviciilor de salubritate, situație concretizată prin imposibilitatea depozitării deșeurilor menajere de la populație într-o rampă autorizată. Operatorul de salubritate din Florești, Quatro Eco Salub, a fost notificat de către SC Salprest Rampă de suspendarea contractului care permitea operatorului depozitarea deșeurilor în rampa acestei societăți. Aceasta a motivat suspendarea contractului prin faptul că rampa pe care o operează s-a umplut și nu mai poate primi noi transporturi. Transportul deșeurilor menajere la rampe din alte județe cu autospecialele de colectare este imposibil având în vedere că aceste transporturi ar dura aproximativ 10 ore per autospecială”, se arată în documentul citat.

Horea Șulea a subliniat în comunicat că operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub, se confruntă cu un blocaj financiar din cauza datoriilor pe care asociațiile de proprietari, via firmele de administrație, le au la operator, acestea ajungând la aproximativ 500.000 lei.

„Problema este una acută, fiind similară la nivelul întregului județ, Clujul neavând în acest moment o rampă autorizată de depozitare a deșeurilor menajere. Comuna Florești, cu o populație înregistrată de peste 30.000 de locuitori (35-40.000 locuitori în total) are cel mai mult de suferit de pe urma acestei situații”, a menționat Șulea.

Primarul Floreștiului, Horea Șulea, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că starea de alertă va permite primăriei să treacă peste niște etape de avizări de la diverse instituții în vederea înființării unei platforme pe care să fie descărcate din autospeciale deșeurile colectate de la populație și apoi încărcate în containere și transportate pe o rampă din Oradea.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Cluj, Ana Danciu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că solicitarea Primăriei Florești va fi analizată în regim de urgență.

„Va trebui să aibă loc și o verificare a situației în teren. Vom face demersuri și la Consiliul Județean Cluj pentru găsirea unei soluții, în condițiile în care acesta gestionează proiectul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), finanțat din fonduri europene”, a spus Danciu.

Consiliul Județean Cluj a început în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deșeurile din județ și care trebuia finalizat în octombrie 2014. Contractul a fost atribuit prin licitație asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoarea contractului, finanțat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În același an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timișoara, a intrat în insolvență, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger. La sfârșitul anului 2014,Consiliul Județean Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru.

Reprezentanții CJ Cluj anunțaseră că proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este în curs de revizuire și că noul termen pentru finalizarea lucrărilor era 31 decembrie 2015, dar acesta a fost prelungit, ultimul termen avansat fiind anul 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Lege deja data pentru TOATĂ ROMÂNIA. Aproape nimeni nu știe că ESTE obligatorie
Un loc din România, destinația turistică a anului. Turiștii de aici se cred în Paradis
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Alin Oprea, adevărul despre agresivitatea fostei soții: ”Să nu uităm că a fost campioană de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Nașterile și decesele au scăzut, iar căsătoriile au crescut