Prima măsură anunțată de Guvern după scandalul polițelor RCA

Prima măsură anunțată de Guvern după scandalul polițelor RCA
Publicat: 09/09/2016, 12:02
Actualizat: 31/10/2016, 15:53

La finalul ședinței săptămânale a Executivului, joi, Iolu a fost întrebat de jurnaliști dacă Guvernul a luat în discuție un proiect de ordonanță de urgență pregătit de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară(ASF) cu privire la polițele RCA, iar purtătorul de cuvânt al Executivului a răspuns pozitiv.

„A existat o informare în guvern, într-adevăr, pe tema RCA-ului. Astăzi, Ministerul de Finanțe va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pe această temă. Se va lua legătura și cu parlamentul, pentru că există, am înțeles astăzi, există și o inițiativă legislativă parlamentară pe aceeași temă a RCA-ului și se va lua legătura cu parlamentul pentru armonizare”, a spus Iolu.

Câteva sute de transportatori au protestat, luni dimineața, pe Șoseaua de Centură a Capitalei, aceștia mergând cu viteză redusă, iar circulația fiind îngreunată. Transportatorii sunt nemulțumiți de scumpirea tarifelor la asigurările obligatorii. Aceștia susțin că tarifele RCA îi bagă în faliment, iar firmele mai mici au deja zilele numărate. Dacă probleme nu vor fi rezolvate, transportatorii spun că pe data de 15 septembrie vor bloca industria transporturilor complet.

„Protestul a început deja pe toată Centura Capitalei, se circulă cu viteză redusă. În momentul de față avem 800 de colegi și văd că solidarizează și vin în continuare și alții. Motivele noastre sunt legate de scumpirea excesivă și în mod repetat a tarifelor la asigurarile obligatorii pentru toate categoriile de vehicule comerciale și transport pasageri și taxi, absolut tot, inclusiv pentru persoane fizice, care sperăm să solidarizeze astăzi cu noi și să ne fie alături. Dorim scăderea tarifului, apariția unui act normativ, ordonanță, hotărâre de guvern, prin care tarifele să ajungă la normalitate, la nivelul european, la nivelul raportat situației economice și sociale din România și să nu mai iasă banii din țară pe cârca transportatorilor și a economiei din România. Am purtat discuții cu ministerul de zece luni și nu se întâmplă absolut nimic. Începând de astăzi nu mai facem absolut nicio activitate în afară de a ne manifesta, până în momentul în care nu avem o certitudine printr-un document asumat la nivelul Guvernului cu privire la scăderea tarifelor și la atingerea pragului de normalitate la tarifele RCA”, declara, la acel moment, pentru Mediafax, Augustin Hagiu, președintele de onoare al Federației Operatorilor Români de Transport.

Cinci patronate din transporturi – UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM – solicită Guvernului emiterea de urgență a unei hotărâri prin care să înghețe tarifele RCA la valori fixe conform tarifelor medii calculate de Autoritatea de Supravghere Financiară în luna iunie 2016, tarife care, potrivit conducerii ASF, oferă stabilitate financiară pe piața RCA.

Transportatorii spun că legea permite Guvernului să intervină și cer ca taxele RCA să fie cuprinse între 1.117 lei și 4.366 lei pe an. Conform transportatorilor, situația critică din piața RCA pentru segmentul transporturilor rutiere impune aplicarea prevederilor din Legea Concurenței, după ce în ultimul an tarifelor RCA pentru transportatorii rutieri au crescut cu 300%, la valori de peste 20.000 de lei pe an/camion.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...