Primul lucru pe care trebuie să-l faci când mergi la un interviu. Cum poți evita întrebările-capcană

Primul lucru pe care trebuie să-l faci când mergi la un interviu. Cum poți evita întrebările-capcană
Publicat: 11/10/2016, 15:52
Actualizat: 02/10/2018, 21:17

La un interviu trebuie să arăți ce știi să faci și cine ești ca persoană. „Astfel încât, viitorul angajator să poată face o evaluare cât mai corectă a abilităților, calităților, dar și a defectelor, punctelor slabe sau a nepotrivirilor cu nevoile acelui grup, companii, politici de personal. Așadar, intervievatorul are din start de făcut o selecție și o evaluare a fiecărei persoane care participă la un interviu și de a găsi persoana cea mai potrivită în acest sens. Evaluarea are o componentă umană importantă, adică o doză de subiectivism inerentă! Așadar, mersul la un interviu poate trezi în participanți diverse emoții, un spectru larg de sentimente, stări plăcute sau neplacute. O bună desfășurare a interviului va ține deci de cât de apți, profesional și psihologic, sunt cei doi participanți. Acest lucru inseamnă:

Intervievatorul: cunoaște profilul dorit, are experiență de interviu, bun ascultător, cunoaște echipa sau viitorul departament, știe care îi sunt limitele ce țin de competențe profesionale specifice, cunoaște instrumente de testare psihologică, are curiozitate spre domeniul cunoașterii umane și socio-umane, iși știe cât de cât zona sa de confort psihologic, dar și punctele sale slabe, are o minte deschisă, nu gândește rigid, nu face evaluări fixiste și calsificări limitate a oamenilor, trece de prejudecați mai ușor, are o anumită maturitate emoțională, face față unor situații stresante, să realizeze dacă îi place sau nu ce va face și de ce.

Intervievatul: în cazul în care aplică având intenția urmăririi unui post anume, să cunoască responsabilitățile și obligațiile acelui post, să se informeze asupra companiei și a produselor promovate, să fie conștient de calitatea abilităților formulate în CV sau exprimate verbal, să aibă ‘acoperire” asupra celor spuse, să nu ‘pluseze”, deoarece va fi fie descoperit, fie chiar el se va simți depășit de situație și nu va face față acelui post, este suficient de deschis la ce informații noi pot apărea în cursul discuției, bun ascultător etc.”, mai spune psihoterapeutul pentru Gândul.

Întrebările capcană trebuie excluse din start. „Dacă plecăm cu gândul că ne vom prezenta autentic pentru a obține acea poziție, fără a minți sau deturna adevărul, atunci nu trebuie să ne punem problema dacă vor fi sau nu întrebări capcană. Putem ști care sunt acele întrebări capcană dinainte. Vom putea solicita un moment de gândire suplimentar dacă avem nevoie să facem asta și nu să ne repezim să dăm un răspuns doar rațional, dar pe care nu îl credem, deoarece știm emoțional că nu putem face față unor astfel de întrebări prea directe sau prea personale. Nu trebuie să fim plăcuți cu orice chip sau să fim de acord în totalitate cu intervievatorul, chiar și acest lucru poate atrage atenția la un interviu! Pot fi situații stânjenitoare și chiar jenante, care se pot detecta nonverbal sau paraverbal și care nu ne pot ajuta în obținerea validării intervievatorului. Nu trebuie să ne fie teamă de întrebările capcană dacă ceea ce suntem, știm și arătăm este în mare concordanță cu ceea ce vrem și ne dorim să afișăm celorlalți”, precizează psihoterapeutul, de la Centrul MindCare, pentru Gândul.

La un interviu nu trebuie să te duci cu gândul că vei obține acel job cu orice preț! „Acest lucru putând să însemne că vei face orice, vei spune orice, te vei prezenta altfel decât ești doar ca să obții acel job. Acest lucru va fi detectat sau se va afla ulterior în momentul execuției sau prestării poziției solicitate. De asemenea, nu trebuie te duci demotivat, blazat sau neimplicat emoțonal, și ecest lucru poate fi resimțit de către intervievat. Cu alte cuvinte, nu e bine să ai o încredere exagerată în forțele proprii, aroganță, o prezență nemotivată sau lipsită de curiozitate. Mentalitatea de învingator înseamnă altceva: atunci când eșuezi să mergi mai departe și nu cum se crede, să mergi cu gândul doar către o victorie. Pentru o bună sănătate psihică este important să iei în calcul și varianta în care este posibil să greșești, să ratezi sau să eșuezi. Un om puternic este cel care, în ciuda unor blocaje sau bariere interne sau externe, continuă cursa, își vede interesul său, dar și al partenerului/angajatorului, dar și cel care știe să recunoascâ când greșește, știe să piardă o partidă și nu tot războiul!”, subliniază psihoterapeutul Andreea Chițu pentru Gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice