Academia Română a avizat negativ ordinul care permitea împușcarea a 1.700 de animale. Decizia ministrului Mediului

Academia Română a avizat negativ ordinul care permitea împușcarea a 1.700 de animale. Decizia ministrului Mediului
Publicat: 04/10/2016, 22:58

După ce a stârnit revoltă în spațiul public și contestații din partea unor organizații nonguvernamentale cu ordinul, aflat până vineri, 29 septembrie, în dezbatere publică, care ar fi permis împușcarea a 1.691 de animale sălbatice protejate la nivel european, ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a anunțat, marți, că a fost suspendată procedura emiterii ordinului de ministru care ar fi permis împușcarea a 1.691 de animale sălbatice. Ulterior, la Realitatea TV, Palmer a anunțat că renunță la derogările pentru vânarea acestor specii protejate, astfel proiectul de ordin nu va mai fi publicat.

Palmer a afirmat că proiectul nu respectă „spiritul Directivei Habitate” și că are suspiciuni în privința metodologiei de stabilire a numărului de carnivore mari, de pe suprafața țării, contestată și de experții ce alcătuiesc grupul de lucru, dar și că există neclarități în privința stabilirii cotei de recoltare. În acest sens, ministrul Mediului a susținut că a observat, la nivelul ministerului pe care îl conduce, „un proces mecanic” în ceea ce privește circuitul de aprobare a acestui ordin.

Ministrul Mediului a dat exemplu o situație recentă, cu care s-a întâlnit în județul Brașov, în acest an, unde deși fusese aprobată o cotă de recoltare pentru 51 de urși, în luna august a fost trimisă o cerere în vederea aprobării derogării pentru vânarea unui urs, care ar fi reprezentat un risc la adresa securității celor din regiune, deși cota fusese consumată.

„Când au avut o situație de conflict, nu mai aveau cotă și cereau derogare”, a punctat Palmer.

„Mecanismul în sine nu e corect (…) Am observat faptul că aveam aceste cote, iar faptul că s-a intervenit pe aceste animale nu ne-a redus pagubele. Nu o vedem o scădere a pagubelor de la an la an”, a mai spus Palmer.

Referindu-se la grupul de lucru constituit pentru analizarea studiului ce a stat la baza acestui ordin, ministrul Mediului a precizat că acolo au fost divergențe cu privire la metoda prin care studiul numără efectivele de carnivore mari și ce cotă trebuie recoltată.

„Atunci am decis că trebuie făcută o reformă și să separăm controlul populației de carnivore mari de pagube. Am decis un pachet de măsuri în doi pași pe care i-am comunicat în această după-amiază. Am convocat o întâlnire de urgență cu grupul de lucru, în această după-amiază. Academia Română a venit, astăzi, cu răspunsul și Academia, pentru prima dată în istoria de nouă ani a acestei povești, a dat un aviz negativ pentru studiul și proiectul de ordin”, a explicat Palmer.

Potrivit ministrului Mediului, relocarea acestor animale nu ar fi o variantă fezabilă.

„Am încercat relocarea, dar ea nu înseamnă decât mutarea problemei. Sunt anumite țări care au o populație mai mică de carnivore și nu sunt dispuse să accepte în plus pentru că pagubele pe care le pot produce (n.r – aceste animale) le-ar putea costa bugetul de stat”, a mai afirmat Palmer.

Mai departe, Palmer a anunțat că va fi înființat Serviciul de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS), în colaborare cu Ministerul de Interne, care va permite o intervenție rapită din partea autorităților competente în cazurile în care populația va raporta, printr-un apel la 112, o pagubă sau un risc la adresa securității din cauza acestor animale sălbatice. Ministrul a explicat că se va activa o celulă de criză și doar în situația în care riscul determinat de prezența animalului va fi ridicat, se va proceda la împușcarea lui.

„Avem o problemă și noi împușcăm exact acel urs problemă. Prin acest serviciu vrem să se intervină punctual pe animalul care a creat problema”, a mai afirmat Palmer.

Totodată, la nivelul ministerului va fi creat un comitet care va funcționa 24 din 24, care va da derogare pentru intervenții în cazul în care este nevoie.

„De săptămâna viitoare facem un grup de lucru lărgit în care să introducem toți experții și reprezentanții din agricultură și vânătoare, ca să se poate discuta și să se ajungă la o concluzie asumată”, a mai declarat ministrul Mediului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Cum arată ferma pe care Tavi Colen o deține în mijlocul Bucureștiului! Are peste 1000...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Au fost descoperiți primii strămoși ai scorpionilor, ai păianjenilor și ai crabilor potcoavă
×