Dosarul Revoluției va fi finalizat după 28 de ani

Dosarul Revoluției va fi finalizat după 28 de ani
Publicat: 11/10/2016, 10:40

„Este adevărat că dosarul Revoluției este din păcate întârziat, însă el reprezintă, ca și alte dosare vechi, priorități ale actualului mandat. În continuare avem un plan de anchetă foarte clar, un grafic de acte de urmărire penală cu termene pe care le-am stabilit în așa fel încât să putem instrumenta într-un termen absolut rezonabil de acum încolo. Ne-am fixat ca dosarul Mineriadei să ajungem cu el la finalizare spre sfârșitul acestui an, ceea ce înseamnă un efort mare din partea colegilor procurori militari. Dosarul Revoluției este instrumentat în continuare și în cursul anului următor ne vom apropia de finalizarea acestui dosar. Nu sunt dosare imposibil de soluționat. Termenele sunt fixate de procurorii care lucrează în cauze, ei își evaluează actele pe care le mai au de făcut, le discută cu procurorul ierahic, își apreciază singuri nevoia de resurse și de timp. Nu alte autorități ale statului român, dar am înțeles mesajul public al președintelui, nu doar al președintelui, societatea civilă, publicul așteaptă proporul român să se clarifice aceste dosare. Noi avem o responsabilitate pentru a da soluția în ele”, a declarat, marți, Augustin Lazăr.

Referitor la solicitarea președintelui de soluționare a anumitor dosare, Lazăr a precizat că discuția cu șeful statului a avut loc în contextul în care Asociația 21 Decembrie a fost în audiență atât la Parchetul General cât și la președinție.

„A fost contextul în care Asociația 21 Decembrie a fost în audiență atât la Parchetul General cât și la președinție pentru a se interesa de stadiul urmăririi penale în dosarele cunoscute ca istorice. În acest context, eu am dat asigurări că dosarele respective se instrumentează, exista toate resursele pentru a fi instrumentate în termenele stabilite, că există voință pentru instrumentare temeinică. S-a discutat și despre faptul că există dosare care sunt în atenția opiniei publice care trebuiesc instrumentate cu celeritate pentru a clarifica în fața opiniei publice diverse acuze care sunt formulate public. A existat un mesaj al președintelui, să se intrumenteze dosarele pe care opinia publică le așteaptă spre clarificare, ceea ce noi vom face”, a declarat, marți dimineață, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Întrebat dacă este prieten cu tatăl Laurei Codruța Kovesi, Augustin Lazăr a răspuns că îl cunoaște.

„Dacă dumneavoastră veți urmări, veți vedea că dumnealui aparține unei generații de distinși procurori care sunt la pensie acum, vra să zică cu vreo zece ani mai matură decât generația mea. Dumnealui locuiește
într-o altă localitate, în care eu mergeam doar ocazional. Ne-am cunoscut, îl apreciez că profesionist al ministerului public, dar de unde până unde o prieteni?! Fiindcă lucrurile astea trebuie să aibă un temei. Am avut relații bune atât cu domnia sa cât și cu alți procurori care au lucrat cu mine. Domnia sa lucra la un parchet local, eu la Parcetul Curții de Apel Alba Iulia”, a precizat procurorul general al României.

Șeful statului a reluat, vineri, explicațiile legate de întâlnirea cu Augustin Lazăr. ”Pe mine mă interesează ca toate instituțiile statului să funcționeze foarte bine”, a subliniat el, arătând că a observat că un lucru ce se poate îmbunătăți este celeritatea cu care se rezolvă dosare care, în mod ”nefiresc și contraproductiv”, trenează.

„Pe mine mă interesează ca toate instituțiile statului să funcționeze foarte bine. Și atunci am constatat că un lucru, care se poate îmbunătății net, dacă vorbim de parchete, este celeritatea cu care se lucrează și în acest sens a venit solicitarea mea. Ar fi nefiresc și contraproductiv ca dosare care atrag enorm de mult atenția publică, și de asta am dat exemple mai vechi ca să nu se înțeleagă greșit, cum e Dosarul Revoluției, dosarul Mineriadei, să rămână atâta timp în atenția publicului și să nu avem concluzii de la procurori. Cred ca e foarte ușor de înțeles. Iar atunci când mă exprim într-o chestiune care privește România, atunci trebuie să își amintească toată lumea că eu nu reprezint doar statul român, eu reprezint și societatea. Și dacă societatea românească are pretenția ca instituțiile să funcționeze foarte bine și astfel de chestiuni să fie rezolvate cu celeritate atunci eu mă simt chemat să spun acest lucru. Eu sunt mediator între stat și societate. Eu nu reprezint nici sistemul judiciar, nu reprezint nici în exclusivitate societatea. Dar interesul meu este ca lucrurile să funcționeze atât de bine încât și unii și alții să fie mulțumiți de rezultate”, a explicat președintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern