Adevărul despre interviul de angajare. Specialiștii în resurse umane analizează cele mai frecvente mituri

Adevărul despre interviul de angajare. Specialiștii în resurse umane analizează cele mai frecvente mituri
Publicat: 29/10/2016, 15:50

Specialiștii în HR sunt de părere însă că multe dintre sfaturile vehiculate sunt fie contradictorii, fie neadaptate perioadei în care trăim și schimbărilor de pe piața muncii. „În era serviciilor, de cele mai multe ori, decizia de angajare se bazează pe interacțiunea umană. Totul se reduce la două persoane: angajator și potențial angajat. Până în momentul în care interviul va fi susținut de un robot sau un soft specializat, orice generalizare cu privire la acesta poate fi scoasă din discuție. Nu există o rețetă a succesului general valabilă, iar aceasta este cea mai importantă regulă”, explică Andrei Văcaru, trainer HPDI, specialist în comunicare.

La nivel internațional, anunțul pentru un nou loc de muncă atrage, în medie, 250 de CV-uri, dintre care doar șase sunt selectate pentru un interviu.

HPDI a făcut o listă cu miturile care circulă în piață cu privire la interviul de angajare și cum ar trebui de fapt abordat acest moment.

Mitul 1: Pune cât mai multe informații în CV

Unul dintre miturile cel mai des întâlnite se raportează la CV și cât de important este să includă cât mai multe informații. „Recomandarea noastră este ca CV-ul să fie perceput ca fiind punctul de plecare pentru discuție, cel care te va aduce la întâlnire. Acesta ar trebui să conțină câteva detalii despre experiența anterioară, dar să se rezume la a atrage atenția cu privire la activitățile derulate”, susține Văcaru.Indiferent de cât de bogată ar fi experiența ta, „time is money”, iar angajatorul va citi numele jobului și compania, trecând peste cele 10 rânduri cu descriere.

Mitul 2: Spune ce vrea celălalt să audă

Există, de asemenea, foarte multe păreri despre ce ar trebui să spui la interviu și ce nu ar trebui să spui. Altfel spus, cum să ne păcălim unii pe alții. Candidatul afirmă că e dispus să facă ore suplimentare, că vrea să învețe cât mai mult, că lucrează cel mai bine în condiții de stres și că știe să facă de toate. Angajatorul „poleiește” compania: organizația stimulează avansarea în funcție, crește salariile regulat, exista un mediu potrivit dezvoltării, echipa este una prietenoasă, mediul este dinamic etc. Drama apare după câteva luni când și unii și alții își dau seama că lucrurile nu stau deloc așa. Proaspătul angajat realizează că nu asta voia, iar compania înțelege că iar va avea de lucru la motivarea acestuia. „Morala e simplă: hai să fim onești. Da, va dura ceva mai mult procesul de recrutare. Dar, astfel, ne asigurăm că nu începem totul cu minciuni frumoase care vor dura puțin”, mai explică reprezentantul HPDI.

Mitul 3: Cel mai bine pregătit va lua postul

Acest lucru este valabil doar în cazul funcțiilor tehnice, adică pentru posturile în care 90% din timp faci doar ceea ce ai învățat, și doar 10% presupune interacțiune. În rest, există o mulțime de criterii adiacente: cum este viitorul angajat ca om, cum reacționează la schimbări, care sunt dorințele sale, cum interacționează cu ceilalți, cât este de parolist sau de creativ.”Experiența contează, însă din ce în ce mai multe companii preferă să își pregătească oamenii și sunt foarte atenți la ce fel de oameni angajează. Iar acesta este un lucru important și pentru candidat. E important ca la interviu să pună propriile întrebări, să vadă dacă în viziunea companiei identifică valori și obiective similare cu ale sale”, mai evidențiază analiza realizată de trainerul HPDI.

Mitul 4: Câștigă cel care oferă mai mult

La nivel internațional, 64% dintre cei care sunt în căutarea unui loc de muncă aleg să câștige mai puțini bani, făcând ceea ce le place. Iar acesta nu este un mit. Mulți au înțeles că banii sunt doar o parte a realizării personale. În rest, satisfacția, colegii, relația cu managerul, recunoașterea meritelor, afirmarea ideilor, toate acestea sunt elemente esențiale ale unei relații bune dintre companie și angajat.Și atunci, de ce nu vorbim despre asta la interviu? „Mulți candidați se tem să întrebe cum este viitorul lor șef și se roagă doar să aibă baftă. Alții merg pe principiul că experiențele anterioare îi vor învăța cum să se descurce. Cei mai mulți consideră ca o astfel de discuție ar fi deplasată și că le va scădea șansele de a lua postul”, explică Văcaru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
„S-a dezlănțuit iadul”. Pasagerii avionului care n-a mai ajuns la Singapore descriu coșmarul trăit. Imagini...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
DIETA-MINUNE a Nicoletei Luciu | Așa a slăbit rapid 35 de kilograme. Arată de milioane...
18 judeţe, sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vreme severă până joi dimineaţă
Breaking news despre Florin Piersic!
Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină până joi dimineață. Sunt vizate 20 de județe
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Împăratul CRUD care a ordonat ca SOȚIA să-i fie FIARTĂ de vie!
Noua regulă pentru TELEVIZIUNILE din România. Tocmai s-a dat INTRZIS de la CNA
Reguli noi la bloc. Semnătura care devine obligatorie
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
EXCLUSIV! Cum se relaxează Feli Donose atunci când nu este pe scenă
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
(P) Arsenalul de iarnă al femeii – ghid pentru geci de damă
×