A fost sau n-a fost Revoluție la Herculane? Cum au ajuns 300 de români din luptători cu certificat în dosarele procurorilor

A fost sau n-a fost Revoluție la Herculane? Cum au ajuns 300 de români din luptători cu certificat în dosarele procurorilor
Publicat: 16/11/2016, 15:50

Adrian Sanda nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor când a ajuns la sediul Parchetului General. Acesta a fost adus de polițiști la audieri.

Surse au declarat pentru agenția de presă MEDIAFAX că membrii comisiei din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluționari, formată din secretarul de stat Adrian Sanda, Denisa Tănase și Cristina Cechi, au prejudiciat statul român cu aproape 13 milioane de lei, prin plata indemnizațiilor acordate revoluționarilor care au încasat beneficii materiale plătite de către casele județene de pensii.

Astfel, Comisia de analiză din cadrul Secretariatului de Stat pentru Revoluționari a decis ca orașele Deva, Buzău, Brăila, Târgoviște și Herculane să fie trecute în categoria localităților în care au fost persoane ucise, rănite sau reținute până la fuga dictatorului, deși aceste orașe nu îndeplineau condițiile necesare pentru includere, încălcând astfel legea, potrivit sursei citate.

Prin urmare, un număr de 290 de persoane beneficiază în mod ilegal, de la 1 ianuarie 2015, de o indemnizație lunară de 2.020 de lei. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost estimat la suma de 12.887.600 lei.

Potrivit acelorași surse, Denisa Tănase și Cristina Cechi dețin și calitatea de avocat în Baroul București.

Surse judiciare au declarat pentru agenția de presă MEDIAFAX că șeful Secretariatului de Stat pentru Revoluționari, Adrian Sanda, a fost ridicat de procurori în dosarul care vizează acordarea ilegală de titluri de revoluționar, acesta urmând să fie dus la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru audieri.

De altfel, la sediul Secretariatului de Stat pentru Revoluționari au avut loc și percheziții, potrivit surselor citate. 21 de percheziții domiciliare au avut loc în total în acest dosar în care mai multe persoane sunt acuzate de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Verificările au fost efectuate de către polițiștii Direcției de Investigații Criminale, cei ai Direcției de Poliție a Municipiului București, cei din Ilfov, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș Severin și Vrancea.

Anchetatorii susțin că prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 95/2014 a fost modificată și completată Legea nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și a fost introdusă o nouă categorie de revoluționari, respectiv cea de «Luptător cu Rol Determinant» – atribuit celor care în perioada 14 – 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989.

„Această modificare legislativă a favorizat apariția, atât la nivelul asociațiilor județene de revoluționari cât și la nivelul celor două instituții publice cu atribuții în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 – CPRD și Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acțiunile revoluționarilor din țară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obținerea în mod fraudulos a titlurilor de «Luptător cu rol determinant» în cadrul Revoluției și, implicit, obținerea ilegală a drepturilor bănești aferente”, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astfel, mai multe persoane care au vrut să obțină calitatea de „Luptător cu rol determinant în Revoluție” au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții unor persoane din cadrul celor două instituții, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență, pentru a-i ajuta să obțină aceste titluri.

„Persoanele din categoria «Luptător cu rol determinant în Revoluție» beneficiază de drepturi bănești majorate față de ceilalți revoluționari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluționari, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obținut până în prezent titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluție” nu îndeplineau condițiile cerute de lege”, potrivit sursei citate.

Procurorii Parchetului General spun că avizarea pozitivă celor care au vrut să obțină astfel de certificate s-a făcut la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 sau în urma contestațiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 – CPRD după ce persoane cu influență asupra funcționarilor din cele două instituții au primit bani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Noutăți despre starea lui Florin Piersic. Ce transmit medicii săi
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Vești bune despre Florin Piersic! Gestul făcut de marele actor după ce starea lui s-a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
VERIFICARE MASIVĂ în România. Confirmarea a venit direct de la Poliție
Doliu la Hollywood. A murit un personaj legendar
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Aurora boreală a captivat din nou globul, după o furtună solară istorică. Cum s-a văzut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cum este empatia socială influențată de infecții?