Confundate cu alunițele, excrescențele pielii pot trăda afecțiuni grave

Confundate cu alunițele, excrescențele pielii pot trăda afecțiuni grave
Publicat: 22/04/2017, 19:10
Actualizat: 01/10/2018, 19:25

Keratozele seboreice sunt excrescențe necanceroase ale pielii, de culoare gălbui-maronie, până la negru, localizate îndeosebi pe spate și decolteu, dar și la nivelul feței, scalpului sau membrelor. Aceste leziuni pot crea un disconfort esteticmajor pacientului. Aceste tumori benigne ale pielii încep să apară în special după 40 de de ani, iar numărul lor crește pe măsura înaintării în vârstă. În ceea ce privește cauzele apariției acestora, se vorbește de o predispoziție genetică, însă și expunerea la soare este incriminată ca factor de risc în unele studii.

Deși keratozele seboreice sunt tumori beningne, fără risc de transformare malignă, este recomandat ca pacientul să se prezinte la medicul dermatolog atunci când rupe sau traumatizează accidental o leziune pigmentară, întrucât aceasta poate fi, de fapt, nev displazic sau melanom.

„De obicei, keratozele seboreice sunt leziuni multiple, au o culoare gălbui-maronie, până la negru, cu suprafață verucoasă și cu tendință de creștere în dimensiuni, atingând chiar și 2-3 centimetri în diametru. Datorită localizării lor, keratozele seboreice sunt predispuse frecării constante cu hainele, contact ce determină adesea iritația sau chiar ruperea lor. În cazul unei leziuni traumatizate cu aspect atipic și istoric neclar, sau a unei leziuni intens pigmentate, se impune efectuarea unei biopsii cutanate cu examen histopatologic, pentru a exclude o leziune melanocitară malignă sau un carcinom cutanat”, explică Dr. Ilinca Mohora, medic primar dermato-venerolog, la clinica Bioderm.

De asemenea, apariția bruscă a unui număr mare de keratoze seboreice sau creșterea rapidă în dimensiuni a celor deja existente, care devin și pruriginoase (încep brusc „să mănânce”) poate fi un semnal de alarmă pentru alte afecțiuni mai grave: cancer de stomac, colon sau sân, limfoam sau leucemie.

În prezent, există o serie de soluții terapeutice pentru keratoze, care merg de la crioterapie („înghețarea” verucilor), chiuretare, electrocauterziare și tratamente cu laser, până la excizie chirurgicală, urmată de biopsie, în cazul celor atipice. „Laserul poate înlocui instrumentele și metodele tradiționale de chirurgie. Avantajele utilizării sale sunt numeroase: sângerare redusă sau chiar absentă, reducerea timpului de intervenție, disconfort și durere post-intervențională redusă, edem și echimoze minime”, adaugă medicul dermatolog Ilinca Mohora pentru Gândul.

Terapia potrivită este stabilită de medicul dermatolog, după examinarea clinică a pielii și dermatoscopie, utilă mai ales când este vorba de keratoze atipice. „Dermatoscopia este o investigație non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde și reprezintă cea mai avansată tehnologie de evidențiere a arhitecturii pielii. Prin această metodă se pot observa la timp modificările îngrijorătoare ale unor leziuni cutanate și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigația permite examinarea acestora cu o mărire a imaginii acestora de 70 de ori – până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sânge și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate”, conchide Dr. Ilinca Mohora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?