Planul UE pentru BREXIT. Documentul de negociere scris la Bruxelles pentru retragerea Marii Britanii din blocul comunitar

Planul UE pentru BREXIT. Documentul de negociere scris la Bruxelles pentru retragerea Marii Britanii din blocul comunitar
Publicat: 31/03/2017, 12:54

În document este specificat faptul că Marea Britanie trebuie să înceapă demersurile privind ieșirea din UE înainte de a purta discuții privind condiții comerciale viitoare.

În documentul de nouă pagini, trimis la cei 27 de membri UE, se stipulează faptul că trebuie să existe „un progres suficient” în ceea ce privește discuțiile de retragere, inclusiv despre datoria de circa 50 de miliarde de lire, înainte ca negocierile despre viiooare relații să înceapă.

În acest prim plan de negocieri se specifică, de asemenea, faptul că UE este dispusă să ia în considerare un acord „de tranziție” după Brexit și că se așteaptă de asemenea ca discuțiile să eșueze.

„În cadrul acestor negocieri Uniunea va acționa ca un tot unitar. Va avea o atitudine constructivă pe parcursul lor și va depune eforturi pentru a ajunge la un acord. Acest lucru este în interesul ambelor părți”, se menționează în document.

„Uniunea va depune eforturi mari pentru a ajunge la acel rezultat, dar se va pregăti pentru a putea gestiona situația și în cazul în care negocierile vor eșua”, mai anunță Donald Tusk în document.

Tusk: Problemele de securitate nu sunt o monedă de schimb în cadrul negocierilor pentru Brexit

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, susține că problemele referitoare la domeniul securității nu reprezintă o monedă de schimb în cadrul negocierilor de Brexit, după ce Londra a avertizat că eșecul negocierilor ar duce la slăbirea cooperării în domeniul luptei antiteroriste.

„Nimeni nu este interesat să utilizeze subiectul securității ca pe o monedă de schimb”, a declarat Tusk, adăugând că nu consideră amenințătoare afirmațiile oficialilor britanici privind cooperarea în domeniul securității după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Trebuie să fie o neînțelegere. Partenerii noștri sunt decenți și înțelepți”, a continuat președintele Consiliului European, potrivit agenției de știri Reuters.
Donald Tusk urmează să aibă o întrevedere cu premierul britanic Theresa May înainte de summitul UE privind Brexit din data de 29 aprilie, informează The Associated Press.

„Cooperarea între noi în domeniul luptei împotriva crimei organizate și terorism ar fi slăbită” în cazul în care Marea Britanie părăsește Blocul comunitar fără negocierea unui acord, se afirmă în scrisoarea din partea premierului britanic, Theresa May, prin care a anunțat în mod oficial intenția Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană.

Pe 29 martie, premierul britanic Theresa May transmis scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană. Ambasadorul britanic la UE i-a înmânat președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea pentru activarea Articolului 50. În același timp, premierul Theresa May a susținut un discurs în Parlamentul de la Londra. „În concordanță cu dorința poporului, Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană. Este un moment istoric. Nu este cale de întors”, a spus ea. La rândul său, președintele Consiliului European a dat asigurări că vor fi protejate interesele celor 27 de state membre, anunțând că în două zile va prezenta un plan al negocierilor care urmează să fie aprobat de liderii UE. „Nu e cazul să ne prefacem că e o zi fericită. Nu o să pretind că sunt fericit”, a declarat președintele Consiliului European.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum va fi vremea în luna mai: Temperaturi peste medie și precipitații variabile
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații