Isărescu: Băncile trebuie să recâștige încrederea clienților, dar nu sunt nici societăți de caritate. Dau credite ca să obțină banii înapoi

Isărescu: Băncile trebuie să recâștige încrederea clienților, dar nu sunt nici societăți de caritate. Dau credite ca să obțină banii înapoi
Publicat: 22/05/2017, 13:35

Guvernatorul BNR a declarat luni, în cadrul Forumului Pieței Financiare, organizat de Asociația Română a Băncilor, eveniment la care a participat și primul ministru, Sorin Grindeanu, că situația macroeconomică a țării este printre cele mai bune din ultimii 27 de ani, dar că există riscuri mai mari.

„Cum am putea să caracterizăm situația economico-financiară a României? Nu am văzut niciodată, în 27 de ani, o situație macroeconomică mai bună, dar nici riscuri mai mari. Nu este o contradicție, nu este un conflict. Riscul unei căderi este mai mare și efectele sunt mai mari, atunci când ajungi acolo sus. Trebuie să ne asumăm riscuri cu o prudență mai mare. Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie să vă luați inima în dinți și să le administrați mai bine. Situația financiară a băncilor s-a întărit. Se poate vorbi de un restart al creditării”, a transmis guvernatorul BNR.

Isărescu a explicat și că, după o criză financiară reluarea creditării nu se face prima, iar creșterea nu se face pe creditare. În același timp, trebuie văzut în ce situație se află sistemul financiar-bancar, pentru că băncile au nevoie să fie credibile în fața clienților:„Și chiar dacă vă supărați trebuie să vă recâștigați credibilitatea care s-a erodat în ultimii ani. Depășirea crizei din România s-a făcut fără ca vreo bancă să apeleze la ajutoare fiscale. În România numai acționarii au majorat capitalul. În prezent, solvabilitatea băncilor este foarte mare, circa 18%. Economisirile din România sunt mai mari decât creditele date de bănci, în România. Aveți exces de lichiditate și stabilitatea cursului. Mare lucru! Dobânzile sunt scăzute. Nu se mai poate spune că avem un credit scump și cu toate acestea creditul nu zburdă. Înseamnă că alți factori îi împiedică”, a adăugat acesta.

În acest moment în România există o problemă la creditul în valută, iar marile companii se împrumută mai ales din străinătate, mai ales că în economie sunt două cifre principale care acum se bat cap în cap: o datorie privată foarte mare și creditul neguvernamental foarte mic. În aceste condiții, băncile nu trebuie să se „așeze pe o ureche”, pentru că băncile sunt responsabile și pentru educația financiară a cetățenilor, începând cu bancherii și cu oamenii de la ghișeu, care trebuie să cultive clientul.

„Dacă nu aveți profitabilitate, normele UE vă cer să întăriți capitalul. Numai din plăți și schimburi valutare nu aveți cum să faceți profit. Trebuie să dați credite! Trebuie să dați credite mai multe și în condiții de prudență. Adică trebuie să vă cultivați clienții. Să nu-i mângăiați pe creștet, dar nici să nu le întoarceți spatele. Mulți clienți nu sunt bancabili. Fiindcă legea societăților comerciale a rămas la nivelul anului 1991. Direcția este clară- trebuie să mergem către IMM, dar acestea sunt slab capitalizate. Este o capcană. Regulile fiscale trebuie să fie mult mai clare”, a continuat guvernatorul BNR.

Isărescu i s-a adresat și premierului Grindeanu, susținând că e nevoie de un cadru legal clar pentru activitatea bancară întrebând cine se ocupă de protecția cumpărătorului de servicii financiar-bancare, pentru că, din cauza faptului că rolul instituțiilor financiare nu este bine înțeles se ajunge la ideea că băncile sunt imorale: „Băncile nu sunt societăți de caritate. Ele dau credite ca să obțină banii înapoi. Cum să duci banii de la deponenți către creditare? Europa se îndreaptă către modelul anglo-saxon: scăderea rolului băncilor și creșterea rolului piețelor de capital”, încheiat Mugur Isărescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto