Țuțuianu vrea să facă achiziții pentru Armată ca la Consiliul Județean Dâmbovița

Țuțuianu vrea să facă achiziții pentru Armată ca la Consiliul Județean Dâmbovița
Publicat: 29/06/2017, 14:15
Actualizat: 29/06/2017, 14:23

Cu 22 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă”, comisia parlamentară care l-a audiat pe Adrian Țuțuianu a dat aviz favorabil numirii acestuia în funcția de ministru al Apărării.

Țuțuianu a spus că cele opt proceduri de achiziție de tehnică militară modernă reprezintă o prioritate și, datorită experienței acumulate ca președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, va putea duce la bun-sfârșit acest proces.

„Sunt opt programe, Corveta multifuncțională, sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă, modernizarea mașinii de luptă MLI 84 M, transportorul blindat pentru trupe 8×8 și 4×4, sisteme C4 cu capabilități de integrare ISTAR, sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare, sistemul integrat de arme SORAT și sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare. Din datele pe care le am de la Ministerul Apărării, sunt demarate procedurile de achiziție publică. Vă asigur că, chiar în cursul zilei de mâine, o sa cer un raport detaliat cu privire la fiecare dintre proceduri. Sunt familiarizat cu achizițiile publice pentru că am derulat asemenea proceduri în cei aproape cinci ani cât am funcționat ca președinte al Consiliului Județean. Voi fi foarte ferm în a se respecta termenele prevăzute de lege și a nu se întârzia niciun minut, în așa fel încât să putem să aducem spre înzestrare ceea ce e prevăzut în buget și să recuperăm eventualele întârzieri care există astăzi. Intenția nu este să dau din banii apărării altcuiva, ci e un angajament pe care România l-a asumat”, a declarat Adrian Țuțuianu, în fața membrilor comisiei de Apărare.

În timpul audierilor, Mircea Dușa, fost ministru al Apărării în Guvernul Ponta, a stat alături de Adrian Țuțuianu și l-a ajutat să ofere parlamentarilor câteva dintre răspunsurile la întrebările formulate de aceștia. La finalul audierilor, după ce a primit avizul pozitiv, Țuțuianu a explicat jurnaliștilor că e mai important ca un ministru să fie un bun administrator.

„Un ministru este un om de administrație și vă asigur că am suficientă experiență în administrația publică. Știu să administrez un minister și vă asigur că voi fi un ministru foarte serios. Sunt ambițios și vreau să las urme pe unde trec. Contează să știi carte, iar eu știu, și am făcut și un curs la Colegiul Național de Apărare, care m-a pus în temă cu lucrurile principale. Pentru chestiuni stricte de specialitate, există generali, ofițeri superiori, alte cadre în interiorul ministerului. Am spus: 2% (alocare bugetară din PIB pentru Apărare – n.r.) este un angajament al României, nu un angajament personal. Până luni, voi avea rapoarte complete pe toate procedurile de achiziție, voi vedea unde sunt blocajele și voi face ceea ce trebuie făcut. Sunt proceduri de achiziție în curs pe toate cele opt programe, în diverse stadii”, a spus Țuțuianu.

Acesta a mai declarat că cel puțin una dintre procedurile de achiziție de tehnică militară va fi încheiată până la finalul acestui an.

Senatorul PSD Adrian Țuțuianu, propus de PSD pentru funcția de ministru al Apărării, este președintele Comisiei parlamentare de control a activității SRI, acesta ocupând anterior și funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița.

După alegerile parlamentare din 2016, Adrian Țuțuianu a obținut un mandat de senator, prelunând conducerea Comisiei parlamentare de control a activității SRI. Din anul 2000 este lector/conferențiar universitar la Universitatea Valahia din Târgoviște, în cadrul Facultății de Drept.

Adrian Țuțuianu a fost parlamentar în legislatura 2008-2012, ulterior ocupând funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița. În perioada 2004-2008 a fost consilier județean, iar anterior avocat, mediator și practician în insolvență.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București și Colegiul Național de Apărare în 2010, fiind doctor în Drept. Potrivit datelor din CV, cunoaște Limba Franceză.

După protestele din iarnă, fiica lui Adrian Țuțuianu a avut o postare pe Facebook în care spunea despre protestatari că ies „ca oile în Piața Victoriei” și îi provoacă „scârbă”, postare despre care senatorul a spus că este „neinspirată”, dar și copii săi „au dreptul să spună ceva”.

Din declarația de avere postată pe site-ul Senatului României reiese că deține, împreuna cu familia, cinci terenuri în județul Dâmbovița, unul de 24 de metri pătrați și un loc de parcare în București, sectorul 4. În Tâgoviște, soția sa are un apartament de 56 mp, un alt imobil de peste 170 mp, iar în București un imobil de 125 mp. Una dintre fiicele sale deține în comuna Răzvad un imobil de peste 200 mp și în Târgoviște un altul de 82 mp. Pe numele lui Adrian Țuțuianu este și un apartament de 86 mp în Târgoviște.

Potrivit documentului menționat, deține, împreuna cu soția, două mașini Volkswagen, fabricate în 2015, și o alta, aceeași marcă, din 2010. Are trei credite în valoare totală de aproximativ 85.000 lei. În 2016 a obținut în jur de 127.000 lei de la Senat, CJ Dâmbovița și Universitatea Valahia. Soția sa, inspector în cadrul prefecturii Dâmbovița, a avut venituri de 34.000 lei, iar dintr-un contract de închiriere a obținut peste 67.000 lei.

La categoria investiții și împrumuturi acordate, apare suma de 15.900 euro direcționată către firma SC Ventrom SRL, la care acționari sunt soția și fiica sa. De asemenea, acesta a contribuit la campaniile electorale, locale și parlamentare, din 2016, cu suma totală de 12.500 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori