A fost inaugurată, la Mamaia, plaja UNICĂ în Europa

Publicat: 09/08/2017, 19:17

Scaunele flotabile urmează să fie puse la dispoziția acestor persoane cu scopul de a-și petrece vacanțe plăcute pe litoral.

„Este groaznic să nu poți merge la plajă când soarele strălucește fierbinte și apa mării te îmbie la scăldat, fiindcă pentru tine a intra pe nisipul fin este o aventură cu final previzibil, iar a face baie în mare implică un risc pe care trebuie să și-l asume prietenii și familia. Scaunul tău rulant nu merge pe plajă, ci se împotmolește și se afundă din ce în ce mai adânc în nisip, iar valurile sunt periculoase când cineva trebuie să te susțină permanent în apă, cu extrem de mare grijă”, spun reprezentanții Asociației „Împreună pentru Viitor” Constanța, care au decis să remedieze această problemă.

Astfel, asociația a accesibilizat prima porțiune de plajă de pe litoral pentru persoanele cu nevoi speciale, în zona Pupa Beach – prima plajă de la intrarea în stațiunea Mamaia, unde se poate ajunge ușor și cu autobuzul, iar accesul pe plajă este unul facil.

Trei scaune flotabile din Franța, special construite pentru a intra în apa mării și a merge pe nisip, vor fi oferite gratuit tuturor celor care au nevoie de ele pentru a-și petrece o vacanță normală.

De asemenea, pe plajă vor fi și șase șezlonguri mai înalte, care să permită trecerea din cărucior pe șezlong mult mai simplu decât se face în prezent pe un scaun de plajă cu dimensiuni standard.

„Ideea proiectului există de vreo cinci ani de zile, dar pur și simplu oriunde am aplicat cu el sau oriunde am încercat nu s-au legat lucrurile. Am decis într-un final să ne bazăm pe forțele proprii, să nu mai cerem nimănui ajutorul, însemnând autorități, patronate, și am apelat la sponsori. Am găsit sponsori din județ mai mulți decât din Constanța și în final am strâns o sumă destul de mică, 7.000 de euro, cu care am reușit să accesibilizăm prima plajă pentru persoanele cu dizabilități. (…) Am adus trei scaune flotabile, cu care se poate intra în mare și merg și pe nisip. Am comandat la o fabrică șezlonguri mai înalte, astfel încât să se facă trecerea mai ușor de pe scaun pe șezlong, pentru că persoanele cu dizabilități ne-au semnalat și această problemă cu care se confruntă în legătură cu nivelul de 20 de centimetri standard al unui șezlong. (…) Am reușit să încropim o mică plajă pentru persoanele cu nevoi speciale”, a spus Isabela Ștefan-Iorga, vicepreședinte al Asociației „Împreună pentru Viitor” Constanța.

Scaunele flotabile vor fi oferite gratuit persoanelor cu nevoi speciale pe baza cărții de identitate, numai în zona plajei respective, la fel și șezlongurile speciale.

„Ar mai fi nevoie de o toaletă specială și un covor tactil pentru nevăzători. Este un început, un semn de normalitate, un îndemn pentru sponsori să ne ajute să amenajăm câte un astfel de colț de plajă în fiecare stațiune, pentru cei mai puțin norocoși ca noi. Nu este nevoie de lux, ci numai de câteva dotări simple, dar absolut necesare, care să permită accesul celor cu nevoi speciale pe plajă și în apă. Totodată, vorbim și despre un serviciu nou în turism, care va atrage mai mulți oameni din țară și străinătate la mare și care aduce plus valoare turismului românesc”, a declarat Isabela Ștefan-Iorga.

Cătălina Ioniță, una dintre primele persoane care a încercat noile facilități puse la dispoziția celor imobilizați în scaune rulante, spune că este o idee foarte bună, fiind minunat să poată face din nou baie în mare, în care nu a mai intrat de trei ani.

„Cu un scaun normal poți ajunge până la mal, dar îți strici scaunul și îți trebuie persoane să te ajute. Este destul de complicat. Acum nu va fi perfect niciodată, dar e lucru minunat să poți face baie în mare. Este o idee foarte bună și necesară. În alte țări este ceva normal să poți face plajă chiar dacă ești în scaun rulant sau ai o altă dizabilitate. (…) E un fel de discriminare. Nu a vrut nimeni să fie așa, dar ați văzut și orașele, nu sunt deloc accesibilizate, dar apoi plajele. (…) În scaun sunt din2012 – 2013. Am boala oaselor de sticlă, oasele se rup mai ușor, am probleme de mică. La mare nu am fost de când sunt în căruț, de trei ani. Numai la Techirghiol, unde a amenajat, am mai mers”, a spus Cătălina Ioniță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii