SRI va mai preda o parte din arhivă către CNSAS: „Sunt documente care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat”

SRI va mai preda o parte din arhivă către CNSAS: „Sunt documente care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat
Publicat: 05/10/2017, 12:18
Actualizat: 05/06/2018, 15:23

„SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de 1989. (..) Am finalizat, în cadrul unor structuri interne specializate, procedurile de a preda către CNSAS și anumite documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, și care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat. Conform legii, SRI a predat CNSAS toate dosarele solicitate de Consiliu, referitoare la cadre stabilite prin sendințe judecătorești ca fiind lucrători ai Securității. Pentru perioada imediat următoare ne-am propus o reevaluare a tuturor documentelor care mai sunt în arhiva centrală, în vederea identificării documentelor care pot fi predate”, a declarat șeful SRI, Eduard Hellvig, la Timișoara.

Hellvig: Am solicitat public Parlamentului adoptarea noilor legi privind securitatea națională
Directorul Serviciului Român de Informații a mai spus și că a solicitat în mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea națională și că, în prezent, SRI este „în afara oricărui joc de putere”.
„SRI este astăzi în afara oricărui joc de putere. A fost un efort depus de-a lungul mai multor ani, însă mă aștept ca și cei din exteriorul Serviciului să fie responsabili și să evite atragerea Serviciului în astfel de construcții. Controlul civil al SRI se face de către Comisia specialzată a Parlamentului, iar eu, în calitate de director, mi-am exprimat permanent totala deschidere pentru asigurarea unui control real și transparent. În egală măsură mă aștept ca acest control să nu se transforme într-un instrument cu miză politică sau mediatică. Este obligatoriu ca Serviciul și societatea să beneficieze de un cadru legislativ clar, complet, actual și modern. SRI a fost primul care a reclamat necesitatea actualizării cadrului normativ. Am solicitat în mod public, repetat, sprijinul Parlamentului pentru adoptarea noului pachet de legi privind securitatea națională cu scopul de a ne clarifica limitele de competență și de a le aduce în actualitate, a spus, joi, Eduard Hellvig, la Timișoara, unde participă la deschiderea Masterului „Studii de Securitate Globală”, în cadrul Universității de Vest.

Hellvig s-a adresat studenților din aulă, spunându-le că ei fac parte dintr-o generație liberă de constrângeri și de „scheletele trecutului” și că speră ca ei să nu afle ce înseamnă „cultul ascultării, al obedienței”.

„Nu știți – și sper să nu aflați vreodată – ce înseamnă cultul ascultării, al obedienței – acel instrument care amputează personalitatea umană și-i marchează parcursul. Reprezentanți o generație liberă de constrângeri și de scheletele trecutului. Dar această libertate va fi deplină numai prin descătușarea talentelor pe care le aveți. Sunt talentele chemate să construiască o țară europeană pe fundamente solide și sănătoase, în care fiecare cetățean să-și poată găsi locul afirmării oneste”, le-a spus directorul SRI studenților Universității de Vest Timișoara.

Totodată, Hellvig a mai spus că democrația „nu este un dat și nu este inatacabilă” și că în lume sunt puține locuri care „mai asigură stabilitatea și pacea la care visăm”.

Precizările au fost la inaugurarea programului de master „Studii de securitate globală” din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern