Trump anunță noi sancțiuni împotriva Iranului și amenință cu retragerea din Acordul nuclear. Reacții din partea UE și Rusiei

Trump anunță noi sancțiuni împotriva Iranului și amenință cu retragerea din Acordul nuclear. Reacții din partea UE și Rusiei
Publicat: 14/10/2017, 09:00
Actualizat: 25/03/2019, 23:28

„Nu putem și nu vom putea certifica respectarea de către Iran a Acordului nuclear, nu putem tolera susținerea în continuare de către Iran a terorismului, desfășurarea activităților nucleare”, a declarat Donald Trump.

Președintele SUA a anunțat că va sesiza Congresul și se va consulta cu aliații pentru remedierea „lacunelor” Acordului nuclear din 2015, „astfel încât Iranul să nu poată amenința lumea cu arme nucleare”.

„Tratatul trebuie modificat astfel încât să fie remediate lacunele care ar putea permite Iranului să fabrice rachete intercontinentale; de asemenea, sunt necesare măsuri suplimentare pentru restricționarea activităților nucleare”, a declarat Donald Trump, avertizând că Acordul cu Teheranul va fi evaluat în mod constant, iar Statele Unite „se vor putea retrage oricând”.

Donald Trump a reiterat că el consideră Acordul atomic cu Iranul drept „unul dintre cele mai proaste tratate” semnate de Statele Unite, subliniind că Iranul a încălcat „de multe ori” termenii documentului.

Președintele SUA a acuzat Iranul că dezvoltă rachete, oferă susținere organizațiilor teroriste din Orientul Mijlociu și nu permite inspecții la unele instalații atomice. Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că va bloca „toate tentativele Iranului de a fabrica arme nucleare”. „Regimul fanatic” de la Teheran „nu respectă spiritul controversatului Acord nuclear”, deși beneficiază de atenuarea sancțiunilor.

„Noua strategie” a Statelor Unite în cazul Iranului se va axa pe contracararea „acțiunilor destabilizatoare” din Orientul Mijlociu și a „activităților de susținere a terorismului”, pe „blocarea programului balistic” și pe „sancționarea Gardienilor Revoluției”, a spus Donald Trump, acuzând regimul de la Teheran că oferă susținere Administrației Bashar al-Assad în războiul civil din Siria.

Situația oferă Congresului trei opțiuni în privința Acordului nuclear semnat de marile puteri cu Iranul, susținut de Uniunea Europeană, de Rusia și de China. Congresul va putea merge în următoarele direcții:
– ar putea lăsa Acordul nuclear în forma actuală;
– ar putea reintroduce sancțiunile, cu riscul anulării Acordului atomic de către Teheran;
– ar putea cere modificarea Tratatului, impunând condiții suplimentare.

Federica Mogherini: UE susține Acordul nuclear cu Iranul, instituit de ONU

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a declarat vineri seară că Acordul nuclear cu Iranul nu a fost încălcat, subliniind că nu poate fi anulat unilateral de nicio țară, deoarece este instituit de ONU.

„Acordul nuclear cu Iranul este foarte solid și nu au existat încălcări”, a declarat Federica Mogherini.

„Acordul nu poate fi anulat de niciun președinte din lume, întrucât este stabilit printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate ONU, a subliniat Federica Mogherini.

Rusia regretă poziția lui Donald Trump

Administrația Vladimir Putin a exprimat regret că președintele SUA, Donald Trump, a decis să nu confirme respectarea de către Iran a Acordului nuclear, îndemnând toate părțile să păstreze Tratatul internațional.

„Regretăm decizia președintelui SUA de a nu certifica respectarea de către Iran a Acordului nuclear”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de site-ul agenției Sputnik.

„Rusia menține angajamentul față de Acordul nuclear, este interesată să îl păstreze și va continua îndeplinirea obligațiilor asumate. Îndemnăm toți participanții să procedeze la fel”, subliniază Ministerul rus de Externe.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite și Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activitățile atomice în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Președintele SUA, Donald Trump, și Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Donald Trump a catalogat Acordul nuclear drept o „rușine pentru Statele Unite”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Toți șoferii din România, obligați să plătească. Intră în vigoare pe 1 iulie pentru diesel...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×