Lazăr, acuzații grave în legătură cu Legile justiției: E o manipulare grosolană. Se lansează idei că propunerile vin de la magistrați

Lazăr, acuzații grave în legătură cu Legile justiției: E o manipulare grosolană. Se lansează idei că propunerile vin de la magistrați
Publicat: 23/11/2017, 15:26
Actualizat: 25/03/2019, 23:07

„După cum se cunoaște bine, prin raportul MCV s-a precizat că orice modificare actuală a ordinii de drept e de dorit să fie discutata cu magistrații. Noi așteptam să vedem care sunt propunerile noi cu care au venit și ele trebuie analizate cu magistrații. (..) Din păcate, am observat că se lansează idei că vin de la magistrați. Am impresia că este o manipulare grosolană acest fapt, că a venit cineva, de undeva, de la o asociație de magistrați, sunt sigur că este o manipulare grosolană și mi se pare că așa ceva nu trebuie să existe. Veți vedea că în MCV se prevede că sistemul de numire a procurorilor de rang înalt să fie unul robust, similar numirii președintelui ÎCCJ pentru ca justiția să poată rămâne independența. Altfel, facem experimente care nu își gasesc explicații”, a declarat Augustin Lazăr, fiind întrebat despre propunerea potrivit căreia președintele României nu mai poate refuza numirea șefilor de parchete.

În ceea ce privește excluderea CSM din circuitul verificării declarațiilor de răspundere a magistraților care atestă că nu sunt colaboratori ai serviciilor secrete, procurorul general al României consideră că propunerea necesită analize serioase, precizând că : „Oricine forțează modificarea ordinii de drept prin care noi am intrat în UE forțează bunul simț juridic”.

Augustin Lazăr susține că nu ar trebui ca modificarea legilor justiției să fie dezbătută în procedură de urgență, mai ales în contextul recomandărilor MCV.

„Nu poți face cu forța niște modificări și apoi să obții ordine de drept care să fie agreată de toată lumea. Lucrurile astea se întorc împotriva celor care le inițiază. Orice lucru făcut cu forța nu poate fi bine apreciat, nu numai de societatea civilă, dar de profesioniștii care lucrează cu el.(..) Modificările care se preconizează a fi făcute sunt focusate pe instrumente juridice de control. Adică, prioritățile justiției române nu sunt să pui sub control justiția pentru ca să funcționeze mai bine, ci se referă la faptul că justiția trebuie să aibă mai bine distribuite resursele, la faptul că micile instanțe și micile parchete trebuie desființate și această activitate se numește reforma Cartei sau hârtii judiciare. Asta trebuia de ani de zile și nu se face. Prin urmare, această reformă care s-a făcut în Germania, Italia, Franța acum 30 de ani trebuie făcute și la noi imperios. (..) Acestea sunt prioritățile justiției române, nu punerea sub control”, a mai spus Lazăr.

Comisia specială privind legile justiției a adoptat, miercuri, mai multe modificări la Statutul magistraților, stabilind că protocoalele semnate de CSAT și serviciile de informații care privesc justiția sunt de interes public, magistraților fiindu-le interzis să defăimeze alte puteri ale statului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii: Care sunt zonele afectate de furtuni
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Lucia Moraru, văduva regretatului actor Marin Moraru a încetat din viață: ”Nu am cuvinte!”
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?