Cadoul de Crăciun pentru aleșii incompatibili: Legea care-i scapă de problemele cu ANI, adoptată de Senat. PSD și ALDE nu puteau trece legea fără UDMR și PMP

Cadoul de Crăciun pentru aleșii incompatibili: Legea care-i scapă de problemele cu ANI, adoptată de Senat. PSD și ALDE nu puteau trece legea fără UDMR și PMP

Senatorii au adoptat inițiativa legislativă care modifică legea ANI cu 77 de voturi „pentru” și 39 „împotrivă”.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat, în plen, că „PNL va vota împotriva acestei legi care nu face altceva decât să jignească românul simplu”.

La rândul său, senatorul PMP Gabi Ionașcu a precizat că partidul va vota împotriva acestei legi.

„Cu reflexul criminalului care se grăbește să-și șteargă urmele de la locul cirmei, vă grăbiți să ștergeți efectele incompatibilităților și conflictelor de interese pentru sute de parlamentari, primari, președinți de consilii județene și consilieri locali”, a susținut senatorul USR, Vlad Alexandrescu.

Comisia juridică a Senatului a adoptat, luni, raportul de admitere cu amendamente, cu cinci voturi „pentru” și două împotrivă.

Senatorul PSD Marian Pavel a propus un amendament de clarificare a unui articol adoptat de Camera Deputaților, astfel încât să fie clar că se aplică numai parlamentarilor.

„Interdicțiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator și/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013 în temeiul art.25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator și/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept”, potrivit amendamentului propus de Marian Pavel.

Textul adoptat de Camera Deputaților prevede că „Interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenția Naâională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr.219/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, încetează de drept”.

Totodată, senatorii juriști au votat eliminarea alin. 2 al art. 25 în forma adoptată de Camera Deputaților, astfel că forma rămâne cea aflată în vigoare.

„Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respective sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respective a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, potrivit textului în vigoare.

Legea care modifică legea ANI, inițiată de social-democratul Florin Iordache, a fost adoptată, în 11 decembrie, de plenul Camerei Deputaților, cu 167 de voturi „pentru, 90 de voturi „împotrivă și 2 abțineri.

În cazul acestui proiect, Senatul este for decizional.

Legea ANI nu ar fi trecut fără voturile UDMR sau fără cel dat de Ghe. Baciu (PMP). PSD-ALDE aveau doar 68 de voturi

PSD-ALDE nu ar fi putut trece de Senat modificarea Legii ANI,potrivit căreia interdicțiile aplicate aleșilor pe baza rapoartelor ANI, care au constatat nerespectarea prevederilor privind conflictul de interese (2007-2013),încetează de drept, fără sprijinul UDMR sau al senatorului PMP Gheorghe Baciu.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii Agenției Naționale de Integritate – lege organică, trebuia să fie votată în plenul Senatului de 69 de parlamentari pentru a fi adoptată.

PSD și ALDE nu dețin în Senat o majoritatea care să le permită adoptarea legilor organice, întrucât cele două formațiuni au împreună doar 68 de senatori, iar numărul total al senatorilor este 136.

Astfel, pentru adoptarea modificării aduse Legii ANI PSD și ALDE au fost nevoite să apeleze la voturile UDMR.

Listele de vot solicitate de Grupul parlamentar PNL și date publicitătii arată că proiectul de lege a fost votat de opt senatori UDMR.

Dacă UDMR ar fi refuzat să sprijine demersul PSD-ALDE de a modifica Legea ANI, partidele conduse de Liviu Dragnea și de Călin Popescu Tăriceanu ar fi găsit un sprijin în senatorul PMP Gheoghe Baciu, al cărui vot ar fi putut fi decisiv.

Potrivit sursei citate, Gheorghe Baciu a fost singurul deputat al PMP care a votat Legea ANI. Astfel, votul lui Gheorghe Baciu s-ar fi adăugat celor 68 de voturi pe care PSD și ALDE le-ar fi putut asigura în Senat, ajungându-se la 69 de voturi, numărul necesar pentru adoptarea proiectului de lege.

PMP a declarat, luni, în plenul Senatului că nu va vota proiectul care modifică Legea ANI.

De asemenea, modificarea adusă Legii ANI a fost criticată și de președintele PMP, Traian Băsescu, care a afirmat că astfel majoritatea parlamentară”șterge cu buretele” incompatibilitățile constatate în perioada 2007 – 2013 în cazul primarilor și parlamentarilor și „prăbușește ANI”.

„Deci, asta da lovitură! Toată lumea s-a uitat pe 303 (Legea 303/2004 – n.r.) și astăzi a trecut cu votul majorității această lege care pur și simplu prăbușește ANI și șterge cu buretele incompatibilitățile pentru parlamentari, incompatibilități în perioada 2007 – 2013 (…). Și primarii, despre care se spune așa: dacă s-a constatat incompatibilitatea în mod definitiv, în instanță, nu pot ocupa funcții în aparatul de stat, dar pot candida la primar. (…) Astăzi și-au rezolvat două probleme: problema parlamentarilor incompatibili și problema primarilor și consilierilor incompatibili”, a declarat Traian Băsescu.

Președintele PMP afirma și că vrea să știe cum au votat fiecare dintre parlamentarii din Comisia juridică în cazul modificărilor la Legea ANI.

„Eu am însă o întrebare publică, pentru că această lege a trecut prin Comisia juridică: vreau să știu cum a votat fiecare parlamentar din Comisia juridică”, a spus Traian Băsescu.

Proiectul pentru modificarea Legii ANI a fost adoptat, în Senat, cu 77 de voturi „pentru” și 39 „împotrivă”, din cele 77 de voturi exprimate în favoarea proiectului de lege 68 au fost asigurate de parlamentarii PSD și ALDE, 1 vot de senatorul PMP Gheorghe Baciu și 8 voturi au aparținut senatorilor UDMR, potrivit sursei citate.

Senatul este for decizional în cazul proiectului de modificare a Legii ANI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...