Eugen Teodorovici revine la Finanțe să aplice revoluția fiscală, pe care a contestat-o

Eugen Teodorovici revine la Finanțe să aplice revoluția fiscală, pe care a contestat-o
Publicat: 26/01/2018, 15:30
Actualizat: 05/06/2018, 18:24

„O să fie o prelungire a termenului de depunere, timp în care să găsim soluția ideală pentru ca toată lumea să fie mulțumită. Orice formă de birocrație trebuie să fie eliminată. Ca abordare a mea voi căuta să aleg toate argumentele care să țină, să aibă la bază simplificarea. Aș dori, pentru că știți foarte bine sunt multe propuneri de modificare a Codului Fiscal, atât în Cameră, cât și în Senat, ar trebui să le luăm pe toate, să vedem ce rămâne, ce nu, să terminăm odată cu această modificare atât de deasă a Codului Fiscal”, a declarat Teodorovici după ședința CEx.

Întrebat cum va aplica acum „revoluția fiscală” a PSD, după ce în trecut a fost unul dintre cei mai mari critici ai Guvernului și ai măsurilor de la Finanțe, Teodorovici a replicat că nu-și va schimba punctul de vedere și nici principiile, chiar dacă unii vor fi „surprinși de abordare”.

„Când am avut argumente la nivelul Senatului, în Comisie, am avut punctul meu de vedere, ați văzut că unele decizii au suferit modificări, tocmai pentru că au fost argumente. Eu zic că o comunicare mai bună va duce la soluții mai bune. Am propunerea, măsura, aduc argumentele, iar decizia se ia la nivelul Executivului.

E nevoie de o abordare cât mai deschisă, proactivă. (…) Să știți că punctul de vedere n-am să mi-l schimb și poate unii vor fi surprinși de o schimbare de abordare, dar principiile o să mi le mențin. Nu l-a convins nimeni pe Liviu Dragnea, a fost o decizie a CEx-ului, care mă onorează pentru că este și un an foarte important pentru noi ca țară. Și țin foarte mult să arăt că, dacă mi se acordă încredere, pot face lucruri foarte bune”, a transmis noul șef al Finanțelor.

Despre colegii de Executiv cu probleme penale, Teodorovici susține că e nevoie să funcționeze prezumția de nevinovăție și că, atât timp cât nu există o hotărâre definitivă a unei instanțe, nu se poate vorbi despre probleme de integritate.

„Atât timp cât nu există o hotărâre defiitivă în instanță, trebuie să spunem foarte clar asta. Inclusiv la nivel de Parlament, inclusiv la nivel de Executiv. Dacă ne uităm în urmă vom vedea cât de mult s-a greștit și în acest domeniu. (…) Asupra tuturor planează suspiciuni, (…)Cred că trebuie schimbate și Legile justiției într-un mod mult, mult mai bun ca să nu mai permită astfel de situații.

Eugen Orlando Teodorovici s-a născut în 12 august 1971. El este absolvent al Academiei de Studii Economice și are un doctorat în managementul fondurilor europene.

În perioada 2000-2004, Teodorovici a fost director în Direcția de Coordonarea a Programelor ISPA și SAPARD din Ministerul Integrării Europene, iar timp de un an, între ianuarie și decembrie 2000, a activat în Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.

Între 2004 și 2005, Eugen Teodorovici a lucrat la Ministerul Finanțelor Publice și a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. În perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la Ministerul Economiei și Finanțelor, după ce între 2005 și 2007 a fost director general al Autorității de Management pentru Infrastructură din minister.

În perioada mai-decembrie 2012, el a fost consilier de stat al premierului, după ce din iunie 2009 și până în mai 2012 a fost director la Autoritatea de Audit a Curții de Conturi a României.

În decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzău. În aceeași lună a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene, iar din martie 2015 a fost ministru al Finanțelor în Cabinetul Ponta.

Teodorovici s-a remarcat ca unul dintre contestatarii schimbărilor fiscale. „A fi critic la adresa unor măsuri sau chiar și la adresa unor colegi din Guvern nu cred că este un lucru rău. Mi se pare normal, așa e într-o democrație reală (…) Văd acum clasamente, România peste China, peste India, să nu cumva să trecem în clasamente din astea… în Univers, cu planete, cu Saturn, cu Venus, cu alții. Hai să rămânem cu picioarele pe pământ, aici, și să vedem exact ce putem face pentru ca într-adevăr să fie și sustenabilă această creștere, pentru că anii care vor urma nu vor fi ușori”, a spus Eugen Teodorovici în noiembrie 2017, după o ședință la Senat în care au fost dezbătute schimbările fiscale.

În acea ședință a fost amânată elaborarea unui raport privind OUG 79/2017 de modificare a Codului Fiscal, deoarece au fost propuse foarte multe amendamente. Eugen Teodorovici a mai declarat, atunci, că Guvernul ar trebui să vină cu o nouă ordonanță de urgență privind modificarea Codului Fiscal. „Speranța ar fi doar la bunul-simț al Guvernului să înțeleagă că acest OUG 79 poate fi modificat, logic, printr-o altă OUG, ar fi și calea mai rapidă. Guvernul să înțeleagă și să-și asume anumite modificări, să o facă imediat, poate chiar săptămâna viitoare printr-o ordonanță de urgență și să nu se aștepte ca Parlamentul să legifereze. Încă nu avem un raport final la Comisia de buget-finanțe, asta înseamnă că cel puțin două săptămâni de zile mai stă la nivelul Senatului, după care ajunge la Cameră, din nou comisii, raportul Comisiei de buget-finanțe, după aceea votul în Cameră, după aceea promulgarea la președinte. E o cale mai lungă. Cel mai bine ar fi, repet, de bun-simț, din respect față de cetățeni, ca Ministerul de Finanțe să propună în Guvern toate aceste amendamente aduse sau o parte din ele măcar și să le propună prin ordonanță de urgență”, a spus Teodorovici.

Întrebat, la sfârșitul anului trecut, ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2018 în urma modificărilor aduse Codului Fiscal, Teodorovici a precizat că, indiferent de măsuri, cineva trebuie să și le asume. „Eu sunt convins că cineva va trebui să-și asume. Dacă sunt părți bune și efecte pozitive, asta este normal să facem, pentru că asta este obligația unui politician. Dacă, în schimb, sunt efecte negative, ca urmare a oricăror dintre măsurile propuse prin OUG 79 și nu numai, atunci cineva, o echipă, trebuie să și le asume. Și asumarea înseamnă (…) plecarea din zona în care astăzi este prezentă”, a menționat social-democratul.

În privința scăderii contribuțiilor pentru angajații din sectorul IT, Eugen Teodorovici a declarat că un amendament la Codul Fiscal în acest sens poate fi făcut foarte repede, dar numai dacă există voință. „Când se dorește, ați văzut foarte bine, se face peste noapte ceva. Dacă vrem să cumpărăm rachete Patriot sau orice altceva din această zonă, o facem peste noapte. Așa suntem noi, primii la astfel de lucuri. Dar când este vorba despre economia ta, în principal, măcar să te agăți de aceste subiecte importante sau megaimportante și să aduci aceste măsuri economice în același ritm ca și viteză de schimbare. Deci, dacă se dorește, se face”, a mai spus senatorul PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
România a ÎNVINS definitiv Ungaria. Maghiarii au recunoscut eșecul
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern