Fenomenul unic care are loc în Munții Carpați. Ce se întâmplă cu apa meteorică ajunsă în contact cu rocile magmatice

Fenomenul unic care are loc în Munții Carpați. Ce se întâmplă cu apa meteorică ajunsă în contact cu rocile magmatice
Publicat: 06/02/2018, 14:52

Munții Carpați reprezintă un fenomen special hidrogeologic pentru apele minerale. Rocile magmatice constituie o structură geologică în care, după un parcurs îndelungat, apa de origine meteorică se purifică natural. Din adâncurile structurilor vulcanice ale Munților Călimani, dioxidul de carbon parcurge un traseu ascendent, impregnând zonele de circulație profundă ale apei filtrate natural, iar zonele mai puternic fisurate permit descărcarea zăcământului de apă minerală carbogazoasă. Astfel, prin foraje se poate pătrunde în inima zăcământului hidromineral și se extrage o apă pură, fără nitrați.

Zăcământul de apă minerală naturală carbogazoasă este rezultatul unui proces hidrogeologic complex. Acest proces implică o filtrare naturală de lungă durată, de peste 40 de ani, care are loc în profunzimea Carpaților Orientali (pe bordura estică a Munților Călimani). În rocile andezitice de natură vulcanica, datând de peste 10 milioane de ani, la mare adâncime, se produce amestecul apei meteorice cu dioxidul de carbon.

La calitățile speciale ale apelor minerale contribuie și structura geologică a Munților Carpați, unde se află ultimele păduri de pe continent neafectate de intervenția omului, iar un loc aparte îl ocupă plaiurile Bucovinei. Munții, pădurile seculare ce adăpostesc o faună unică în Europa, văile și luncile neatinse de agricultura intensivă sau activitatea industrială, precum și structură geologică specifică munților vulcanici reprezintă condițiile primordiale pentru existența unor asemenea zăcăminte de apa minerală de o calitate superioară.

„Aceste noi zăcăminte descoperite certifică faptul că Munții Carpați sunt un fenomen unic și special la nivel mondial, unde ecosistemul și structură geologică specifică conferă o puritate extraordinară a surselor de apă! Iar această puritate se reflectă în mod cert în gust!” – declară Jean Valvis – Președinte, Director General Carpathian Springs SA.

Și Jean Valvis nu este singurul care este convins de calitățile speciale ale apelor minerale din Munții Carpați, ci și Martin Riese, singurul somelier de apă acreditat din Statele Unite ale Americii și cel mai renumit din lume. El declară în nenumărate interviuri date în reviste de prestigiu din întreagă lume: „Am fost mereu fascinat de faptul că apa are un impact asupra gustului altor băuturi și alimente. Sunt zilnic înconjurat de apă, lucrez la Restaurantul Patina, în Los Angeles, un restaurant cu stele Michelin, unde am creat un meniu special de apă.”

Acesta a ales să folosească în restaurantul său apa minerală românească și își explică alegerea: „În fiecare an îmi actualizez meniul de apă, de aceea caut mereu noi ape interesante. Mi-a plăcut foarte mult designul sticlelor AQUA Carpatica, apoi am gustat apa și am fost imediat un mare fan al acesteia. Apa provine din Munții Carpați, dintr-o zonă străveche și neatinsă de civilizație, de agricultură sau industrie. Apa are un gust bogat și foarte curat, perfect pentru a fi băută ca atare sau pentru a se combina cu vinuri albe sau roșii bune. Pentru mine cea mai mare surpriză e că apa minerală carbogazoasă e fără nitrați detectabili, un semn al unui izvor foarte rar și incredibil.”

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic