Iohannis, după întâlnirea cu Juncker. „Independența justiției este intangibilă”. Șeful CE: „Sistemul de justiție funcționează. Nu vom accepta ca România sa facă pași înapoi”

Iohannis, după întâlnirea cu Juncker. „Independența justiției este intangibilă. Șeful CE: „Sistemul de justiție funcționează. Nu vom accepta ca România sa facă pași înapoi
Publicat: 31/01/2018, 17:37

„Am discutat despre România și a existat un interes proporțional cu evenimentele de acasă, inclusiv pe tema Justiției, într-o notă pozitivă, constructivă și mi-au făcut plăcere.Personal, sunt hotărât și convins că voi reuși ca aceste discuții să se termine cu legi îmbunătățile, legi care pot fi folosite practic.Dar cel mai important obiectiv al meu rămâne același: independența justiției este intangibilă. Mă voi implica total și voi faceabsolut tot ce poate face un președinte pentru a păstra lucrurile așa”, a spus președintele, la finalul întâlnirii cu Juncker.

Șeful statului a admis „avem o problemă majoră cu legile justiției și cu Codurile în România. Însă această problemă trebuie să o rezolvăm în România”.

„Degeaba așteptăm să vină cineva din afară să ne prezinte o soluție. Soluția este la noi și, din acest motiv, am insistat mai mult decât în alte situații să avem soluții legislative care, sigur, satisfac și nevoile sistemului de acasă, dar care satisfac și criteriile general valabile pe care le numim noi valorile europene. De aceea, mă implic foarte mult și sunt optimist în ce privește parcursul final, acum suntem într-o fază intermediară. Ați văzut că deja a doua lege a fost trimisă înapoi de CCR pentru îmbunătățiri. Acest proces va mai dura o vreme. Și, evident că așteptarea mea este ca la final să avem legi care țin cont de deciziile Curții Constituționale și vin să îmbunătățească întregul cadru, dar pe de altă parte legi care păstrează, garantează, întăresc independența justiției și înlesnesc actul de justiție în România. Și pentru asta, cel puțin eu mă agit destul de mult. Se vede, nu se vede, este partea a doua”, a susținut Iohannis.

Ulterior, șeful statului a mai răspuns la câteva întrebări din partea jurnaliștilor și a subliniat că România are două dosare – MCV și aderarea la Schengen, pe care trebuie să le trateze optimist și că nimeni nu a zis vreodată că în România nu mai funcționează statul de drept.

„Avem două dosare, MCV-ul ține de Comisia Europeană și ține și de felul în care președintele Juncker vede lucruile, aici cred că putem să fim optimiști, depinde în mare măsură de noi, dacă suntem suficient de capabili să avem o legislație pe justiție stabilă, și modernă, atunci lucruruile vor fi ușor de rezolvat. De partea noastră negociază Guvernul. (…) Aceste discuții pe justiție nu ajută procesul Schengen, părerea mea este să ne ocupăm de legile just să le facem bune, pentru români bune, nu pentru altcineva.

Nu a început cineva să creadă că în România nu mai funcționează statul de drept. Nu trebuie să intrăm în panică așa in oficiu și pe orice temă. Statul de drept este o chestiune vitală și nu au fost îndoilei în această privință nici acasă, nici la Bruxelles”, a transmis președintele de la Bruxelles.

La rândul său, șeful Comisiei Europene a precizat că „statul de drept a făcut progrese și se află într-un stadiu acceptabil”. „Nu vom accepta ca România să facă pași înapoi. Trebuie să fie un progres ireversibil și am încredere în sistemul judiciar din Romania. Am luat la cunoștință de faptul ca am fost dezinformat, dar vă anunț că sunt bine informat în ceea ce priveste deciziile privind statul de drept”, a spus el referindu-se la observațiile PSD-ALDE că oficialii de la Bruxelles sunt dezinformați în privința legilor justiției.

Juncker a adăugat că sistemul de justiție din România funcționează și, în niciun caz, nu se pune problema aplicării unor sancțiuni similare Poloniei, respectiv activarea articolului 7 din Tratatul UE și suspendarea dreptului de vot. „Nu cred în niciun caz că vorbim de articolul 7″, a spus el.

„Dacă legile vor fi adoptate așa cum se are în vedere de către Parlament, atunci discuțiile despre Mecanismul de Verificare și aderarea la Spațiul Schengen se vor pune în alți termeni”, a precizat însă Juncker.

„Vizita Președintelui României la Bruxelles are loc în urma invitației care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către Președintele Comisiei Europene. După întrevederea cu Jean-Claude Juncker, Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu membrii Colegiului Comisiei. Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum și teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agendă se vor afla și negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, securitatea externă și internă a Uniunii și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere și vecinătatea estică”, anunță Administrația Prezidențială..

Sursa citată precizează că va fi discutată situația din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar și lupta împotriva corupției.

„Președintele Klaus Iohannis va sublinia, în cadrul întâlnirilor, angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum și atașamentul țării noastre la principiile și valorile pe care se bazează Uniunea. De asemenea, va arăta că Președinția României a Consiliului UE va avea o abordare echilibrată și obiectivă, în interesul Uniunii și al statelor membre, care să contribuie la avansarea procesului de integrare europeană”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, Iohannis se va întâlni și cu președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk.

La finalul vizitei la Bruxelles, Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu domnul Joseph Daul, Președintele grupului Partidul Popular European.

Întâlnirea președintelui cu Juncker vine după ce în această săptămână Comisia Europeană a avertizat România în privința legilor Justiției.ComisiaEuropeanăa precizat, joi, pentru MEDIAFAX, că este bine informată privind procesul modificărilor legilor justiției, după ce Liviu

Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au transmis o scrisoare CE, în care și-au exprimat îngrijorarea față de informarea incorectă despre acest proces.

„Comisiaa primit scrisoarea transmisă de către președinții celor două Camere ale Parlamentului. În acest moment studiem documentul în cauză. De asemenea,Comisiaa urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România și evoluția discuțiilor legate de modificările legilor din domeniul justiției de-a lungul a mai multor luni. Suntem foarte bine informați privind acest proces, mizele aflate în joc precum și potențialele riscuri. Suntem frecvent în contact cu Guvernul și Parlamentul României, precum și cu sistemul judiciar și societatea civilă, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a precizatComisiaEuropeană, la solicitarea MEDIAFAX.

Președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au transmis, miercuri, o scrisoare de răspuns președintelui și vicepreședintelui CE, Jean Claude Juncker și Frans Timmermans, în care cataloghează preocupările CE pentru sistemul judiciar din România drept „surprinzătoare”. După avertismentul primit, miercuri, de laComisiaEuropeană, în legătură cu modificările aduse legilor justiției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au transmis spre Bruxelles o scrisoare de răspuns, în calitate de președinți ai Parlamentului, în care își exprimă îngrijorarea față de „modul incorect în care a fost informatăComisiaEuropeană”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×