Șefa UNJR îl critică pe procurorul general: Lazăr are obligația nu de a găsi mereu scuze procurorilor, ci de a investiga dezvăluirile

Șefa UNJR îl critică pe procurorul general: Lazăr are obligația nu de a găsi mereu scuze procurorilor, ci de a investiga dezvăluirile
Publicat: 22/02/2018, 16:09

„Procurorul General, domnul Augustin Lazar, are obligația nu de a găsi mereu scuze și de a emite slogane despre „penali” pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus în spațiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea. (..) Dacă dezvăluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevărate, atunci suntem în prezența unor fapte de o gravitate excepțională, ce reprezintă un real atac la statul de drept și democrația din România, compromițând însăși justiția și lupta anticorupție (..) Practicile unor procurori DNA devoalate de presa, dacă se confirmă, nu doar că sunt străine standardelor europene, dar par a fi copiate din practicile procuraturii sovietice care nu ar trebui să-si mai aibă locul în Romania”, scrie Dana Gîrbovan pe Facebook.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) susține că investigarea dezvăluirilor este practicată în orice țară democratică pentru a menține încrederea în instituții.

„Ceea ce vedem că e dezvăluit de presa în ultimul an, cu privire în special la practicile procurorilor DNA, nu are legătură nici cu interesul societății ori apărarea ordinii de drept, nici cu apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Procurorul General are obligația față de fiecare cetățean al României de a da socoteală și explicații despre absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are în subordine”, precizează Gîrbovan.

Magistratul susține că de fiecare dată când apar dezvăluiri despre abuzuri ale procurorilor, sunt voci care mută discuția de la conținut la formă.

„Și, bineînțeles, aceleași voci ne asigură că nu este cazul să ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de „penali”. O asemenea abordare este nu doar greșită, ci de-a dreptul distructivă, compromițând pe termen mediu și lung tocmai activitatea procurorilor, cu precădere a celor din structurile anticorupție. Dacă se dovedește a fi adevărat că dosare ce privesc un fost premier al României și al Marii Britanii se bazează pe denunțuri inventate de procurorii DNA, așa cum transpare din înregistrarile prezentate de presă în seara zilei de 21 februarie, evident că te intrebi câte dosare DNA sunt afectate de practici similare și ce garanții de credibilitate mai există ca anchetele anticorupție au fost și sunt făcute cu respectarea strictă a legii, așa cum se clamează? Există o rațiune pentru care zeița justiței apare legată la ochi: pentru a nu vedea cine este în fața sa”, mai scrie președintele UNJR.

Magistratul precizează că ar trebui ca toți oamenii să fie egali în fața legii, menționând că „realitatea de azi ne arată cât de departe suntem de însăși ideea de justiție, chiar și la nivel de mentalitate”.

„’Se presupune că noi lucrăm legal’ – ne spune Procurorul General. ‘DNA respectă legea’ – ne asigură procurorul șef DNA. „Cetățenii trebuie să dea un cec în alb magistraților” – ne îndeamnă judecătorul Cristi Danileț. Cu cât o instituție sau o persoană are o putere mai mare, cu atât aceasta trebuie să fie verificată mai temeinic, este regula ce se practică în țările cu democrații consolidate. (..). Lipsa de reacție imediată a Procurorului General în a investiga cu celeritate aceste dezvăluiri, ori fluturarea de slogane de genul „activitatea conducerii DNA-ului este în mod clar una performantă. Ei au fost foarte eficace”, cum a susținut Procurorul General într-o relatare de presă în dimineața zilei de 22 februarie, nu fac decât să adâncească neîncrederea în activitatea procurorilor DNA, în loc să o consolideze”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×