Inspecția Judiciară cere MONITORIZAREA PERIODICĂ a dosarelor vechi din cadrul DNA

Inspecția Judiciară cere MONITORIZAREA PERIODICĂ a dosarelor vechi din cadrul DNA
Publicat: 13/06/2018, 14:44
Actualizat: 25/03/2019, 23:00

O echipă a Inspecției Judiciare a efectuat, în perioada 16-20 aprilie, un control la Direcția Națională Anticorupție (DNA), ce a vizat verificarea modului în care au fost remediate deficiențele constatate la nivelul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, ca urmare a verficărilor efectuate cu ocazia controlului de fond din anul 2017.

În cadrul raportului întocmit în urma acestui control, sunt incluse modul de remediere a deficiențelor constatate la verificarea de anul trecut, situația cauzelor repartizate de la alți procurori, stadiul dosarelor în lucru, dar și propuneri.

În concluziile raportului, se arată că, „în ceea ce privește situația dosarelor mai vechi de un an de la prima sesizare, se reține că numărul acestei categorii se dosare a scăzut, de șla 724 la data de 25 august 2017, la 547 la data de 11 mai 2018″.

„S-a reținut preocuparea conducerii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate și a Direcției Naționale Anticorupție, precum și a procurorilor din cadrul secției, cu privire la reducerea stocului de dosare vechi. Cauzele care au condus la nesoluționarea acestor dosare în intervale de timp mai mici sunt atât de natură obiectivă: durata mare de efectuare a constatărilor sau expertizelor, întârzierea efectuării actelor solicitate prin comisii rogatorii, sustragerea persoanelor cercetate de la urmărirea penală etc., cât și de natură subiectivă; în acest sens, au fost constatate aspecte de natură disciplinară, în cazuri ce au fost detaliate anterior, generate de întârzierea nejustificată, în mod repetat, a soluționării unor dosare. Există dosare vechi în lucru, în care cercetările penale au fost efectuate relativ ritmic însă există și cauze în care, invocându-se complexitatea cauzei sau volumul de activitate, nu au fost administrate probatorii”, se arată în raportul Inspecției Judiciare.

De asemenea, inspectorii au verificat și situația dosarelor de care s-au ocupat foștii procurori DNA, Doru Florin Țuluș și Mihaiela Moraru Iorga.

Cu privire e la situația dosarelor redistribuite ulterior revocării din funcție a procurorului Doru Florin Țuluș, inspectorii au constatat că acestea au fost repartizate imediat după predarea acestora, procurorilor din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție; din cele 64 dosare, 19 au fost soluționate cu clasare și 2 au fost declinate; în aceste cauze au fost efectuate cercetări relativ ritmic, în funcție de volumul de activitate și de prioritizarea cauzelor a căror soluționare impunea urgență.

De asemenea, în privința cauzelor care au fost instrumentate de Mihaiela Iorga, echipa Inspecției Judiciare a reținut că dosarele au fost repartizate după mai mult de două luni de la predarea acestora, procurorilor din cadrul ambelor secții de urmărire penală din cadrul direcției dar și la Serviciul Teritorial Ploiești. Din cele 107 dosare, au fost soluționate 27, iar în aceste cauze au fost efectuate cercetări relativ ritmic, în funcție de volumul de activitate și de prioritizarea cauzelor a căror soluționare impunea urgență.

„La nivelul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în 25 cauze au fost pronunțate soluții de clasare, prin rechizitoriu sau ordonanță, în care au fost dispuse măsuri de supraveghere tehnică. Măsurile au fost comunicate persoanelor vizate în termenul prevăzut de lege, conform adreselor de comunicare atașate dosarelor verificate, care au fost prezentate inspectorilor”, mai spune raportul Inspecției Judiciare.

Propunerea echipei Inspecției Judiciare în urma controlului este monitorizarea în continuare a cauzelor vechi: „Monitorizarea cauzelor mai vechi de 1 an de la prima sesizare la nivelul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Verificările vor fi efectuate de către procurori anume desemnați din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, semestrial, informarea întocmită ca urmare a verificărilor urmând a fi transmisă Inspecției Judiciare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste