Românii petrec 290 de minute pe an ÎN BEZNĂ din cauza penelor de curent. Slovenii, nici măcar 2 minute. Stăm cel mai PROST la CALITATEA distribuției de energie electrică în clasamentul UE

Românii petrec 290 de minute pe an ÎN BEZNĂ din cauza penelor de curent. Slovenii, nici măcar 2 minute. Stăm cel mai PROST la CALITATEA distribuției de energie electrică în clasamentul UE
Publicat: 19/09/2018, 20:18
Actualizat: 19/11/2018, 13:16

Potrivit ultimului raport realizat de Consiliul European al Reglementatorilor din Energie (CEER), România a terminat anul 2016 cu 290 de minute de întreruperi neplanificate, aceasta fiind valoarea indicatorului SAIDI, cel mai relevant parametru în ceea ce privește calitatea serviciului de distribuție a energiei electrice. Din statistică sunt excluse evenimentele excepționale. Următoarea clasată este Polonia, dar care are numai 180 de minute de întrerupere. Ungaria a terminat anul 2016 cu numai 75 de minute de întreruperi neplanificate. Sunt însă țări a căror performanță în ceea ce privește calitatea serviciului de distribuție pare aproape ireală.

Spre exemplu, în Germania, durata întreruperilor neplanificate a fost de 12,8 minute, în Elveția a fost de 9 minute, iar în Slovenia consumatorii au stat în beznă doar 1,7 mi­nute în 2016, aceasta fiind recordul la nivel european.

Chiar dacă românii au cel mai slab serviciu de distribuție a energiei, asta nu înseamnă că plătesc cele mai mici facturi.

În raport cu prețul energiei electrice ajustat la puterea de cumpărare (PPS), România se află în topul statelor UE cu facturile cel mai greu de suportat de către populație, cu 26 PPS pentru 100 de kWh, precedată de Germania (28,8 PPS pentru 100 de kWh), Portugalia (28 PPS pentru 100 de kWh), Belgia (26,4 PPS pentru 100 de kWh).

Distribuitorii amenință că taie investițiile din cauza profiturilor reduse

Situația calității serviciilor de distribuție a energiei electrice s-ar putea agrava în contextul în care liga companiilor de distribuție, formată din Electrica, Enel (Italia), CEZ (Cehia) și E.ON (Germania), avertizează că investițiile ar putea scădea după ce ANRE a tăiat rata reglementată a rentabilității (RRR), factor care determină profitabilitatea companiilor de profil.

Companiile de distribuție a energiei spun însă că lucrurile pot sta mai rău în contextul în care Autoritataea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că pentru perioada de reglementare 2019-2023 rata reglementată a rentabilității (RRR), indicator cheie pentru profitabilitatea companiilor de distribuție, va scădea.

„Valoarea RRR aprobată care urmează a fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare. Menționăm totodată că, pentru stimularea realizării de noi investiții, ANRE are în vedere remunerarea suplimentară, cu un punct procentual peste valoarea precizată anterior, a investițiilor realizate în capacitățile energetice în cea de a patra perioadă de reglementare (2019-2023)”, au declarat reprezentanții ANRE. Potrivit ANRE, investițiile în capacitățile energetice reprezintă „acele investiții care se fac direct în rețea, care să contribuie la îmbunătățirea indicatorilor de performanță (reducerea duratei și numărului de întreruperi)”.

În timp ce ANRE spune că noua rată contribuie la atingerea unui nivel optim al investițiilor concomitent cu asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor, firmele de profil au o viziune diferită.

„Fără un cadru transparent, clar și stabil, care să reflecte condițiile de piață, pentru următoarea perioadă de reglementare, nivelurile actuale de invesțitii nu vor putea fi susținute”, spune reprezentanții ACUE (Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie), entitate care reprezintă intersele companiilor de profil și din care fac parte E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, Transelectrica, sau Electrica.

Aceștia mai spun că o reducere semnificativă a investițiilor va avea ca efect final scăderea calității serviciului, afectând atât consumatorii casnici, comerciali și industriali, cât și competitivitatea economiei românești.

Datele din rapoatele ANRE arată că în perioada 2014-2017 durata întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie s-a redus de la circa 360 de minute (6 ore) la 284 de minute (circa 4,7 ore). România se plasează cu această durată la coada clasamentului european în materie de calitate a serviciului de distribuție a energiei.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată