Kelemen HUNOR: Vom discuta la Cotroceni despre Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Acolo sunt PROBLEME

Kelemen HUNOR: Vom discuta la Cotroceni despre Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Acolo sunt PROBLEME
Publicat: 23/10/2018, 14:50

Întrebat, marți, de corespondentul MEDIAFAX care este mandatul delegației UDMR la consultările de miercuri de la Palatul Cotroceni pe justiție, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a spus că atunci când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupției, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri și persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate.

„Importante în această poveste sunt Codul Penal și Codul de Procedură Penală, nu neapărat legile justiției deoarece acolo se pot face corecții dacă cineva consideră că sunt necesare, dar nu acolo sunt problemele cele mai importante. Din raportul Comisiei de la Veneția și din deciziile CCR s-a conturat că sunt probleme la Codul de Procedură Penală care ar trebui să intre în Parlament sau Guvern, prin alte mijloace constituționale, să pună de acord cu decizia CCR acest cod, iar atunci vor trebui luate în considerare sugestiile și propunerile din raportul Comisiei de la Veneția care se referă la aceste aspecte importante. Sunt în acest raport și câteva aspecte care ar necesita amendarea Constituției. Când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupției, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri și persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, raportul Comisiei de la Veneția trebuie citit foarte atent și trebuie văzut dacă și ce se poate prelua din sugestiile formulate.

„Pe de altă parte, deciziile CCR trebuie să intre în dezbatere, iar Codul de Procedură Penală trebuie pus de acord cu aceste decizii. Acum trebuie să vedem ce dorește majoritatea parlamentară, ce doresc celelalte partide din Parlament, deoarece sunt mai multe posibilități, una fiind dezbaterea parlamentară”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a explicat că raportul Comisiei de la Veneția vorbește în textul introductiv de lipsa de transparență, de lipsa dezbaterii publice și de rapiditatea cu care au fost adoptate cele două coduri, critici care, din punctul său de vedere, sunt corecte doar pe jumătate, în condițiile în care amendamentele și modificările anterioare la ambele coduri nici nu au intrat în dezbaterea Parlamentului.

„Nu a existat deloc transparență, nici când Guvernul Boc le-a adoptat prin asumare, nici când alții au venit cu ordonanță de urgență. Cred că dezbaterea parlamentară ar trebui să fie prioritatea numărul unu, dar dacă vrem să rezolvăm rapid și în spiritul deciziei CCR și ținând cont de sugestiile Comisiei de la Veneția, atunci există și calea răspunderii Guvernului. În acest caz se pot depune amendamente, este și dezbatere și posibilitatea de a depune moțiune de cenzură. Probabil că asta ar fi una dintre modalitățile corecte”, a precizat Kelemen.

Președintele UDMR consideră că varianta OUG nu ar fi fezabilă iar o dezbatere parlamentară, în actualul context politic și în perspectiva alegerilor de anul viitor, nu va ajuta foarte mult deoarece guvernanții și opoziția ar intra, imediat, într-un război politic.

„Eu cred că dacă marea majoritate a spectrului politic va fi de acord că aceste modificări trebuie făcute și trebuie făcute cât mai repede, atunci varianta asumării Guvernului ar trebui să fie una dintre modalitățile de luat în calcul. Dar asta depinde de Coaliție„, a conchis liderul Uniunii.

Delegația UDMR care va participa, miercuri, de la ora 17, la consultările de la Palatul Cotroceni va fi condusă de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, și va mai include liderii grupurilor parlamentare de la Senat și Camera Deputaților precum și doi parlamentari din comisiile juridice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii