Dacă vin la 8 și plec la 12 NU este ok la salariul primit! Raed Arafat, despre doctorii care vor și la STAT și la PRIVAT

Dacă vin la 8 și plec la 12 NU este ok la salariul primit! Raed Arafat, despre doctorii care vor și la STAT și la PRIVAT
Publicat: 27/10/2018, 16:04
Actualizat: 25/03/2019, 20:28

„Din momentul în care noi plătim corect, pentru că nu mai poate spune nimeni că plata e sub un nivel, trebuie să ne așteptăm la un comportament foarte corect, la o abordare foarte corectă a bolnavului și la un interes egal cu ce dau unii în sectorul privat. În sectorul public, nu mai e niciun motiv și nu generalizăm. Sunt mulți medici care își fac treaba corect și o făceau și înainte de creșteri. Acum avem motivul. Din moment ce plata a ajuns la nivelul acesta, solicităm ca în sectorul public să fie interesul și loialitatea la nivel maxim. Nu prindem pe nimeni care pleacă înainte de program ca să opereze sau să lucreze în altă parte, fără să fac aluzie la nimeni, dar dau exemple care știm că se întâmplă. Nu pot să consult în cabinet privat, când încă sunt prins în programul public. Vin la 8, plec la 16 e una, dar vin la 8 și plec la 13 sau la 12 nu e ok la salariul primit„, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

El afirmă că există reguli în spitale, dar trebuie implementate.

„Poate trebuie lucrat la programul de lucru să ajungem la program normal 8 ore pentru plată și nu la program redus. Din ce știu, încă nu suntem la 8 ore, ci la program redus. Nu știu dacă mai e o țară care are asta în sectorul public. Controlul calității, al indicatorilor. Ești medic în public, cât ai făcut, ce ai făcut, câți bolnavi ai văzut, consultat, care e rezultatul în spitalele publice. Exact cum cum face spitalul priv cu medicul care lucrează la el trebuie să facă spitalul public și să aibă pretenții egale.E un moment în care, după ce s-au asigurat finanțări corecte la nivel salarial, trebuie să privim lucrurile transparent, corect și neutru și să spunem clar: E normal să am în spital privat medici care vin din altă parte sau medicul din spital public să părăsească locul de muncă înainte sau să lucreze 5-6 ore și restul dincolo, nu știu, trebuie analizat”, a mai spus Arafat.

Salarii mai mari pentru medici

Angajații bugetari din domeniile sănătății și învățământului beneficiază, de la 1 martie, de creșteri salariale, conform planificării Legii salarizării. Dacă profesorii au avut creșteri de până la 20% la salariu, angajații din sistemul medical au avut parte de majorări chiar și cu 100%.

Potrivit anexelor din Legea salarizării, un medic primar se bucură de o creștere de la 5.638 la 12.500 de lei, brut. De aceeași creștere se bucură și medicii primari dentiști care lucrează în unitățile spitalicești.

În ceea ce privește medicii rezidenți, aceștia au salariile duble, de la 1 ianuarie. Spre exemplu, un medic rezident anul VI – VII, care lucrează într-un spital are o creștere de la 4.087 la 7.900. De asemenea, un medic rezident anul IV – V are o creștere de la 3.386 la 7.300 de lei, iar un medic anul III încasează 6.700 de lei, având un salt de la 3.294.

În ceea ce privește personalul de asistență socială, aici vorbim de creșteri mai puțin spectaculoase, așa cum se întâmplă în cazul medicilor, însă destul de consistente. De exemplu, un asistent medical principal are un salariu mărit de la 2.900 la 4.100.

Totodată, și personalul auxiliar din domeniul sănătății constată creșteri de salarii de la 1 martie. Spre exemplu, o infirmieră încasează dublu, de la 1.725 de lei la 3.550 de lei. De asemenea, salariile brancardierilor au crescut, în medie, de la 1.700 la aproximativ 3.000 de lei de la 1 ianuarie.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ