COMISIA EUROPEANĂ, despre înjumătățirea alocațiilor copiilor NEREZIDENȚI în Austria: ACELEAȘI BENEFICII, indiferent de naționalitate

COMISIA EUROPEANĂ, despre înjumătățirea alocațiilor copiilor NEREZIDENȚI în Austria: ACELEAȘI BENEFICII, indiferent de naționalitate
Publicat: 07/01/2019, 23:30
Actualizat: 25/03/2019, 22:48

Potrivit purtătorului de cuvânt al comisarului european pentru afaceri sociale, Sara Soumillion, „Comisia a luat notă de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii în Austria și analizează legislația din perspectiva compatibilității cu legislația UE”.

„Indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisă sub legislația europeană. De asemenea, este o chestiune de non-discriminare: Dacă lucrătorii contribuie la sistemul național social, atunci este de așteptat ca ei să primească aceleași beneficii, indiferent de naționalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor,” precizează executivul european într-un răspuns furnizat pentruCaleaEuropeană.ro.

Comisia Europeană mai arată că această situație este valabilă de mai multe decenii și a fost confirmată inclusiv de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, iar executivul european consideră că mobilitatea trebuie să se bazeze pe reguli clare și corecte.

De asemenea, Comisia Europeană reamintește că această prevedere a fost inclusă și în propunerea din 2016, în care executivul european a solicitat îmbunătățirea regulilor UE privind securitatea socială: salvgardarea libertății de mișcare și protejarea drepturilor cetățenilor, împreună cu consolidarea instrumentelor pentru a aborda posibile abuzuri.

Ministrul austriac al Familiei respinge criticile privind indexarea alocațiilor copiilor imigranților și atrage atența că România, în calitatea de președinte al Consiliului Uniunii Europene, trebuie să adopte o poziție neutră. Atât Ministerul Afacerilor Externe, cât și cel al Românilor de pretutindeni, au anunțat că vor ridica problema în ședințele forului european.

„Pentru o țară care exercită Președinția Consiliului UE, ar fi normal să adopte poziția unui coordonator onest și să acționeze cât mai neutru posibil”, a declarat Juliane Bogner-Strauss, ministrul austriac al Familiei, conform unui comunicat citat de site-ul DiePresse.com.

„Indexarea alocațiilor aduce mai multă corectitudine. În acest caz nu este vorba de salariu sau de asigurări sociale. Toți părinții primesc același procentaj raportat la nivelul de trai și toți părinții din UE, din Spațiul economic european și din Elveția sunt tratați egal„, a argumentat Bogner-Strauss.

Și europarlamentarul austriac Harald Vilimsky consideră corectă indexarea: „Alocația noastră familială este o prestație socială non-venit care serveste la reducerea costurilor pentru creșterea copiilor, iar în Austria aceste costuri sunt mult mai mari decât în România,” consideră Vilimsky. „Prin urmare, coaliția ÖVP și FPÖ a făcut un pas corect și necesar.”

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocațiilor pentru copiii din străinătate ai cetățenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din țările comunitare unde trăiesc acești copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autoritățile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor și al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia și Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocație sau deducere fiscală) și trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătățite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferența dintre nivelul prețurilor dintre cele două țări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Noua lege obligatorie pentru ȘOFERI. E intrată deja în vigoare: Vă trimite la închisoare
Codul Rutier. Amintirea care vine cu amenzi. Mulți șoferi fac acest gest
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?